zmiany w placówkach opiekunczych - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 21 lut 2016, 13:29

"wykonywania przez wychowawców obowiązków, o których mowa w pkt 2-5,
w ramach wymiaru czasu pracy wynikającego z obowiązujących przepisów
prawa"
Czyli do tej pory nie musieli tego robić? O curwa ale kyrk :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Czyli o karcie możecie zapomnieć :(
etatysta

Napisano: 21 lut 2016, 18:53

po glebszej analizie, ( w pracy jestem - brak czasu)tez tak na to patrze. To takie pogrożenie dyrektorom palcem
- Ej ! łamiecie prawo, oni powinni robić to w godzinach pracy.
z tym że taka "oczywistość " obowiązuje przynajmniej od wojny. Taka jest istota stosunku pracy; wykonujesz prace w ramach czasu.
Ale.... gdyby ktoś chciał pomóc dyrektorowi w przestrzeganiu prawa pracy, to zmiany powinny byc w Kodeksie Karnym.

Przestępstwo przeciwko prawom pracowniczym

Kto pozwala pracownikowi na prace poza czasem pracy, albo tego czasu nie ewidencjonuje, nie płaci wynagrodzenia lub nie udziela dnia wolnego , podlega karze grzywny w wysokości od 3000 do 5000zł.

Wtedy chyba nie ja bym sie martwił :mrgreen:
mmariusz

Napisano: 21 lut 2016, 18:53

po glebszej analizie, ( w pracy jestem - brak czasu)tez tak na to patrze. To takie pogrożenie dyrektorom palcem
- Ej ! łamiecie prawo, oni powinni robić to w godzinach pracy.
z tym że taka "oczywistość " obowiązuje przynajmniej od wojny. Taka jest istota stosunku pracy; wykonujesz prace w ramach czasu.
Ale.... gdyby ktoś chciał pomóc dyrektorowi w przestrzeganiu prawa pracy, to zmiany powinny byc w Kodeksie Karnym.

Przestępstwo przeciwko prawom pracowniczym

Kto pozwala pracownikowi na prace poza czasem pracy, albo tego czasu nie ewidencjonuje, nie płaci wynagrodzenia lub nie udziela dnia wolnego , podlega karze grzywny w wysokości od 3000 do 5000zł.

Wtedy chyba nie ja bym sie martwił :mrgreen:
mmariusz

Napisano: 21 lut 2016, 19:10

i jeszcze to. Warto przewertować temat, poznać stanowiska. Przede wszystkim linki w dole tekstu.
https://brpd.gov.pl/aktualnosci-wystapie ... nej-pieczy
mmariusz

Napisano: 22 lut 2016, 1:04

DEINSTYTUCJONALIZACJA-bardzo mi się podoba te pojęcie.Też uważam,że sprawa karty nauczyciela w obliczu tego to przeszłość.
Katarzynka

Napisano: 22 lut 2016, 9:26

Fajne pojęcie.
Jak pracuje w "drugiej pracy" w formie zdeinstytucjonalizowanej....... Już jakieś 20 lat.
Podstawa tej pracy jest, od tych 20 lat umowa zlecenie.
Stosunek pracy, w ramach tejże instytucji publicznej, wykluczalby raczej te deinstytucjonalna formę.
przejawem deinstytucjonalnej formy mojej pracy jest to że już musiałem dres i buty do zajęć z dziećmi kupićza wwłasne pieniadze :mrgreen:
A tak na marginesie - karta nauczyciela instytucjonalizuje czy deinstytucjonalizuje pracę nauczyciela?
mmariusz

Napisano: 22 lut 2016, 9:35

Sprostowanie- te ciuchy sportowe kupuje w domu dziecka.
I jeszcze taka uwaga. Właśnie owa deinstytucjonalizacja doprowadziła (jak w domu, choć i tu istnieje instytucja małżeństwa) do patologii, że próbuje sięjją naprawić poprzez przypomnienie dyrektorem że praca wychowawców powinna być wykonywana w czasie pracy
mmariusz

Napisano: 22 lut 2016, 13:45

https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//508 ... 186857.pdf

pkt 5 - konsultacje u:

Pracodawców Rzeczypospolitej Polskiej,
Konfederacji Lewiatan,
Związku Rzemiosła Polskiego,
Związku Pracodawców Business Centre Club.

Nawet nie wiem jak to skomentować ....
Mariannna

Napisano: 22 lut 2016, 14:05

Przecież to są stare projekty, jeszcze za poprzedniej władzy. Teraz rząd się zmienił i nie wiadomo co man wymyślą
kika65

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem