500 PLUS - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 lut 2016, 10:02

Wczoraj wprowadzono poprawki do ustawy 500 plus. Czy sprawiedliwie? Wg tego projektu , pomoc otrzymują dzieci z RDDZ , RZ a inne placówkowe są pominięte.
Czy zgadzacie się z tym, że w ten sposób dzieci nie są równo traktowane. Dzielone są gdzie się wychowują. Nikt nie chce odbierać prawa placówkom rodzinnym ( RDDZ ) prawa do lobbowania na rzecz swoich praw.
Tylko są to instytucjonalne placówki pieczy zastępczej typu rodzinnego , dzieci w tych placówkach są takie same jak w socjalizacyjnych. Mają takie same potrzeby. Rodzinne także są utrzymywane z dotacji przez powiaty i są to nie małe środki np. koszt utrzymania od 2500 zł do 3500zł na dziecko, przy parze która taki dom prowadzi. Teraz w projekcie jeszcze dodatkowo 500 na dziecko. Ja tez bym chciał aby dzieci w placówkach socjalizacyjnych mogły korzystać z korepetycji, dodatkowych zajęć, bądź zbierały sobie te środki na przyszłość.
Ponadto projekt zakłada, że wszystkie dzieci w palcówce dostaną 500, więc gdzie sprawiedliwość w stosunku do rodzin w których dostanie dopiero drugie i następne.
Czy Rzecznik uważa to za sprawiedliwe czy w ogóle jest to ustawa sprawiedliwa?

Koalicja na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej

Wczoraj na posiedzeniu Komisji Polityki Społecznej i Rodziny Koalicja zgłosiła wniosek o ujęcie poprawki do art 46 Ustawy o wsparciu rodziny o ujęcie dzieci z placówek opiekuńczo - wychowawczych typu rodzinnego.
Dziś w trakcie prac Komisji poprawka została przyjęta.
Minister Marczuk przedstawiając pozytywne stanowisko rządu do poprawki cyt.: “chciałbym bardzo podziękować organizacji pozarządowej, która wczoraj brała z nami udział w posiedzeniu - Koalicji i rodzinnej pieczy zastępczej (red. Koalicja na rzecz Rodzinnej Opieki Zastępczej ) za zwrócenie nam uwagi na ten mankament”.
Bardzo dziękujemy Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i pani Beacie Mazurek i wszystkim członkom Komisji Polityki Społecznej i Rodziny za możliwość wniesienia głosu w imieniu dzieci z placówek typu rodzinnego.
Piotr 1967

Napisano: 11 lut 2016, 12:22

Dawanie 500 zł. na dziecko w rodzinie zastępczej jest z perspektywy kryzysu demograficznego bezsensownie wydanym pieniądzem. Przecież od tego dzieci nie przybędzie.
Jeśli te środki mają służyć poprawie dzietności tj. spowodować, że rodzice będą mieć więcej dzieci, to lepiej dać te pieniądze biologicznym rodzicom dzieci z pieczy zastępczej. Przecież mają oni olbrzymi wkład w poprawę sytuacji demograficznej. W dziedzinie robienia kolejnych dzieci są sprawdzonymi fachowcami mającymi spore osiągnięcia, a są wiecznie szkalowani i niedoceniani. :mrgreen:
Najwyższy czas docenić te bohaterskie kobiety rodzące rokrocznie dzieci. Tych panów, którzy niesłusznie karani odbywają wyroki za niepłacone alimenty (przecież to im powinno się zapłacić za dziecko a nie oni mają się dokładać!). Ich wkład w ratowanie ojczyzny przed demograficznym tsunami jest nie do przecenienia. To dzięki ich wytężonej pracy wszyscy single i bezdzietne pary z kotem na wychowaniu, geje, lesbijki etc. mogą spać spokojnie nie bojąc się o przyszłość naszej ojczyzny oraz o to kto będzie pracował na ich emerytury. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
etatysta

Napisano: 11 lut 2016, 14:50

jesteś dla mnie mistrzem etatysto!!
K...

Napisano: 11 lut 2016, 21:59

500 dla RZ, RDD i pieczy instytucjonalnej to bezsens. jakaś pomyłka z rozpędu. Zmiana stawek na utrzymanie rozumiem, ale 500 jako dodatek prodemograficznyy ....? :(

podobnie, albo zupełnie inaczej jest z rentą specjalną z ZUS. Uprawnienie dla takiej renty , przy trudnej sytuacji rodziny ( ginie ojciec, matka) nie przysługuje, jeżeli dzieci przebywają w pieczy zastępczej - nie ma potrzeby.
A ta 500-tka to będzie jak pomoc, i jak katalizator zjawisk "rodzinnych". Nie ma kasy , nie ma wódy albo mało. Jest kasa, można zachlać sie na śmierć :lol:
Nieśmiało myślę , ze mogę mieć z tego dużo roboty :mrgreen: .
mmariusz

Napisano: 11 lut 2016, 22:10

I bardzo dobrze...trzeba promować RDDZ i RZ.Instytucjonalne to przeżytek i koszt.
Krzysio

Napisano: 12 lut 2016, 19:57

Krzysio
już od wielu lat zbieramy żniwo promowania RDDZ i RZ. U nas w placówce bywało że nawet 1/4 dzieci była po rodzinach zastępczych. A mamy nawet dzieci które mają za sobą pobyt w dwóch rodzinach zastępczych.

etatysta
sedno Twoich wypowiedzi od zawsze budzi mój podziw, lepiej bym Tego nie ujęła co myślę o 500plus
Mariannna

Napisano: 15 lut 2016, 11:20

Krzysio pisze:I bardzo dobrze...trzeba promować RDDZ i RZ.Instytucjonalne to przeżytek i koszt.
według mnie to wykończy RDDZ i RZ. średni koszt utrzymania w rodzinach zastępczych wynosi 1900 zł. Jeśli dodamy do tego 500 zł + koszty administracji (koordynatorów pieczy zastępczej, szkoleń, etc.) to okazuje się, że placówka jest tańsza i bezpieczniejsza (mimo wszystko jest mniejsza szansa, że dziećmi będzie zajmowała się osoba bez odpowiedniego wykształcenia i kompetencji ). Ostatnio w mediach mniej afer w placówkach za to więcej w rodzinach zastępczych. :D
Jako zwykły urzędnik wolałbym za te kilka stów różnicy w utrzymaniu miesięcznie dziecka nie ryzykować i później nie tłumaczyć się dlaczego powierzyłem dziecko jakimś psychopatom (https://www.tvn24.pl/wiadomosci-z-kraju, ... 79317.html) lub jakiemuś pedofilowi https://www.tvn24.pl/lodz,69/rodzina-zas ... 35219.html.
etatysta

Napisano: 15 lut 2016, 17:11

Oglądasz tvn???
Rama

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x