Mam pytanie? czy możliwe jest zwolnienie grupy nauczycieli z ponad 15 letnim stażem a pozostawienie wychowawców z kodeksu pracy z 2-3 letnim stażem w ramach restrukturyzacji lub redukcji etatów??? rozumiem że wychowawcy z KN I KP MIELIBY PODOBNY STAŻ ALE GDY WCHODZI W GRĘ 15 LAT RÓŻNICY? Nie wspomne spraw merytorycznych bo bierzę się pod uwagę tylko czynnik ekonomiczny?
Ale czy \"restrukturyzacja\" i \"redukcja etatów\" jest robiona naprawdę? Jeżeli po tej \"restrukturyzacji\" trzeba będzie zatrudnić tyle samo wychowawców to sądzę, że nie.
Pan Dyrektor chce się pozbyć nauczycieli bo są mu za drodzy!!! Zlikwiduję jedną grupę i chce pogonić nauczycieli... Zastanawiam się czy jest szansa wygrania w sądzie pracy jeśli jestem co roku nagradzana, mam najwyższe motywacyjne, pełnię rolę koordynatora grupy... Chcą mnie zwolnić a zostawić młodszą, ładniejszą i z rocznym stażem...
Art. 20. 1. Dyrektor szkoły w razie:
1) całkowitej likwidacji szkoły rozwiązuje z nauczycielem stosunek pracy;
2) częściowej likwidacji szkoły albo w razie zmian organizacyjnych powodujących zmniejszenie liczby oddziałów w szkole lub zmian planu nauczania uniemożliwiających dalsze zatrudnianie nauczyciela w pełnym wymiarze zajęć rozwiązuje z nim stosunek pracy lub, na wniosek nauczyciela, przenosi go w stan nieczynny. Nauczyciel zatrudniony na podstawie mianowania może wyrazić zgodę na ograniczenie zatrudnienia w trybie określonym w art. 22 ust. 2.
\"Pozorna likwidacja ma miejsce, gdy stanowisko powstałe w miejsce zlikwidowanego różni się od poprzedniego wyłącznie nazwą (por. wyrok SN z 22 listopada 2001 r., I PKN 680/00, OSNAPiUS 2003/20/488).
PRZYKŁAD: NIEWŁAŚCIWY WYBÓR
Pracodawca zlikwidował jedno z kilku podobnych stanowisk pracy. Spośród pięciu pracowników wybrał osobę z najdłuższym stażem pracy, która zawsze sumiennie i starannie wykonywała swoje obowiązki. Pracodawca, rozwiązując stosunek pracy, wiedział, że pracownik ten posiada liczną rodzinę i niepełnosprawne dziecko, którym opiekuje się jego niepracująca żona. W tej sytuacji pracownik wniósł pozew do sądu o przywrócenie do pracy. Sąd uznał, że wybór pracownika do zwolnienia był nieuzasadniony i uznał racje pracownika.\"
Kodeksowy czy karta to bez znaczenia... Ustala się kryteria ze związkami i pa..a pa.. Ale są one przejrzyste: staż pracy, kompetencje, zaangażowanie w pracę.. no i czynniki społeczne... Ta kolejność i tyle...
Jeśli dyrektor woli zostawić kogoś bez doświadczenia i bez zaangażowania to jest zwyczajnie złym dyrektorem /czytaj de.../ .... No i na bank przegra w sądzie pracy.... aaa no i zawsze masz jeszcze organ prowadzący i media.... Nie odpuszczaj koleżanko i nie pękaj!