Apel w sprawie bezpieczeństwa kadry pomocy społecznej - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 4 z 9    [ Posty: 83 ]

Napisano: 11 maja 2015, 18:10

Starych chłopów już nie wychowasz. Ich agresję stłumi pałka i pistolet;)
Ares

Napisano: 11 maja 2015, 18:20

Jak Polak głodny, to i zły! Jakiej wysokości zasiłki na żywność oferują obecnie ośrodki pomocy społecznej? Mityczna unijna pomoc żywnościowa - obecne FEAD, to zaspokojenie głodu na około jednego tygodnia w miesiącu, może dwóch tygodni w miesiącu? A przecież nie tylko samym chlebem żyje człowiek. Powszechnie wiadomo, że frustracja rodzi agresję.
Andrzej

Napisano: 11 maja 2015, 18:29

Ja 300 zł miesięcznie najmniej przyznaję. Ale uważam, że Polacy jedzą za dużo i dużo jedzenia marnują.
Emilka..

Napisano: 11 maja 2015, 19:06

Wiele osób piszących tu ma rację. Ludzie są sfrustrowani, ryzykują. Często agresją dostają to czego chcą. A pracownik socjalny co może... da tyle i mu kierownik każe, na ile budżet pozwala. Poza tym nie oszukujmy się w pomocy społecznej jest coraz mniej fachowców mimo podnoszenia ustawowych oczekiwań dotyczących wykształcenia. Co mądrzejsi odchodzą a Ci co zostają mając najniższe krajowe z kawałkiem często sami ledwo wiążą koniec z końcem co utrudnia pomaganie innym. Farta ma ta pracownica która ma zaradniejszego męża. Bo jak można mieć satysfakcję z pracy kiedy wnioskuje sie pomoc niewiele mniejszą od swojego wynagrodzenia? Pomyślcie... może trzeba zachęcić mężczyzn do pracy, podniosło by to bezpieczeństwo no i prestiż (bez obrazy). Ale jaki facet z jajami będzie robił za takie pieniądze? (znów bez obrazy). Dobrze że są apele, dobrze ze się o tym mówi, ze myśli się o zmianach. Ale czytając projekty tych zmian to śmiać mi się chce. Tej kobiecie z Makowa przycisk bezpieczeństwa by nie pomógł, nie pomogłaby koleżanka ani porozumienie z policją. Te propozycje to kosmetyka, bicie piany.
wondawonda

Napisano: 11 maja 2015, 19:08

Polacy jedzą za dużo i dużo jedzenia marnują. Robią to szczególnie osoby, które mniej niż 300 PLN wydaja na żywność w miesiącu?
Andrzej

Napisano: 11 maja 2015, 19:13

emilka wesprzyj w takim razie bo nasi cwaniakuja i obijamy sie od ściany, a program bezpieczenstwa jest aktualny bo w necie jest wersja 2003-4. pzdrawiam i dziekuję
lolka 27

Napisano: 11 maja 2015, 19:38

Moje propozycje by wzmocnić bezpieczeństwo:
-OPS jako administracja rządowa
-jednolite standardy funkcjonowania
-obowiązek ochrony przez profesjonalne firmy ochroniarskie
-wzmocnienie statusu zawodowego pracowników poprzez lepsze uposażenia i realne stopnie awansu
-promocja zawodu wśród mężczyzn i zachęcanie ich do pracy w pomocy społecznej
-realna możliwość supewrwizji i wsparcia psychologicznego
-możliwość płatnego urlopu na podratowanie zdrowia
-oddzielenie świadczeń finansowych od pracy socjalnej.
Podobnie jest u kuratorów. To wszystko jest nie realne bo drogie. Dobrze wykształcony i zarabiający specjalista w odpowiednich warunkach organizacyjnych da sobie rade. Ale łatwiej jest na odwal się napisać apel do wójtów bo przecież to ich zadanie.
wondawonda

Napisano: 11 maja 2015, 19:59

nie przesadzajmy p. Andrzeju - żadna rodzina w Polsce nie żyje za mniej niż 300 zł.Mówię o tych rodzinach korzystających z OPS- nie wierzę.
O wiele trudniejszą sytuację mają rodziny z "pogranicza" funkcjonalnego- opisuje to wondawonda, takie które mają pracę zawodową,wykształcenie a balansują mimo wszystko na krawędzi frustarcji z powodu niewiarygodnie niskiej płacy. Nie wiem, może nie rozumiem do końca ale chyba tylko i jedynie honor jaki posiadają nie pozwala im najzwyczajniej w świecie złożyć wniosku o pomoc finasową..
I zastanawiam się czasem ..ilekroć wydaję 300 zł jednorazowo na dwie pary Calzedoni, zakupy na 1oo gram - o co w tym wszystkim chodzi i gdzie ja jestem. Kraj jakich mało.

ps. Lolka podam ci podstawę prawną w kwestii współpracy.Pomogę jak umiem. Ale uwierz mi kpią. Podam ci też treść pisma jakie jeszcze w grudniu wysłałam na Policję do komendanta celem uzyskania merytorycznego i praktycznego wsparcia ( szkolenie ) . Podaj e-meila. Przepraszam też za mój ton...- ale muszę to powiedzieć macie pożal się Boże , leniwych kierowników
Emilka.

Napisano: 12 maja 2015, 8:20

dzięki emilka za wsparcie bede czekać na info
lolka 27

Napisano: 12 maja 2015, 8:22

jeszcze email : [email protected]
lolka 27

Strona 4 z 9    [ Posty: 83 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x