Asystent rodziny dla rodziny zastępczej ? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 22 lip 2015, 8:13

Mam pytanie: Dzieci zostały umieszczone w rodzinie zastępczej i natychmiast ta rodzina zwróciła się z prośbą o przydzielenie asystenta rodziny .Rodzina wcześniej w zasadzie nie korzystała z pomocy ops. Teoretycznie wydaje mi się, że można- ale - jak uzasadnić w wywiadzie /wiem, że to zadanie pracownika socjalnego/ ,że pomoc asystenta jest potrzebna od teraz, skoro rodzina jest w porządku i spełniła wszystkie wymogi, żeby zostać rodziną zastępczą.
Bardzo proszę o opinie.
Grażyna12

Napisano: 28 lip 2015, 10:39

Jeśli ja dobrze rozumiem, to rodzina zastępcza (RZ) chce żeby do niej chodził asystent rodziny (AR)?
Intencją ustawy o pieczy był zdaje się dość sensowny podział na pracę z rodziną biologiczną (gmina) i pracę z dziećmi w pieczy (powiat). Skoro RZ chce AR to by znaczyło, że jest niewystarczająco przygotowana od strony teoretycznej do pełnienia swojej roli. Myślę, że można jej uświadomić, że AR pracuje z rodzinami biologicznymi wykazującymi głębokie problemy opiekuńczo-wychowawcze, zagrożonymi przekazaniem dzieci do pieczy zast. lub których dzieci już tam przebywają.
Pracę z RZ organizuje powiat i ma do tego celu koordynatora rodzinnej pieczy. Nie ma AR dla RZ.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x