Skuteczne metody wychowawcze - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 27 lip 2015, 20:40

Drodzy asystenci!!
Czy znacie jakieś skuteczne metody wychowawcze. Pracuje z rodziną w której matka nie radzi sobie całkowicie z wychowywanie syna (8lat) dziecko zaburzone, z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności, padaczka, zachowania autoagresywne, afazja motoryczna). System nagród i kar nie pomaga!!! Dziecko ma całkowicie gdzies wszelkie zakazy- wrecz wyśmiewa matke gdy cos sie mu zakazuje, nie sprząta po sobie, rozrzuca jedzenie itp.
Juz nie wiem co mozna zastosować z pracy z dzieckiem!!!
Co polecacie??
Angela999

Napisano: 28 lip 2015, 10:55

Proponuje poświęcić więcej czasu dla dziecka, matka powinna spędzać z dzieckiem jak najwięcej czasu tylko z nim, aby ten czas był "dla niego". Na początku rozpocznie od wspólnej zabawy, następnie bedzie przekształcała to we wspólne zadania np. posprzątanie pokoju - to tez może być zabawa, tylko bez złości, a spokojnie, ważny jest też dotyk matki dla dziecka. Należy w miarę możliwości zacząć od wyciszania dziecka - wiadomo, że przy zaburzeniu nie da się rady do końca wyciszyć, ale to powinno pomóc.
aaaaaaa

Napisano: 28 lip 2015, 23:06

Myślę że bedzie cięzko przekonać matkę aby w sposób bardziej łagodny podchodziła do dziecka. Jest osobą bardzo porywczą. Dziecku nie pomagają żadne zakazy, nakazy, ani system nagród i kar. Nic sobie nie robi z poleceń a wrecz przeciwnie -wyśmiewa pomysły matki, która całkowicie nie radzi sobie z wychowywaniem a dziecko wyraznie wchodzi na głowę...
Czy coś jeszcze polecacie??
Angela999

Napisano: 28 lip 2015, 23:41

No skoro bedzie cieżko to jest to też problem dla niej samej. przeciez to dla jej dobra... może niech nie wydaje mu poleceń tylko z nim rozmawia o tym co ja boli i co jej zdaniem jest nie tak w jego zachowaniu.. ale w odpowiednich momentach.. nie wtedy kiedy dziecko jest wzburzone.... napewno miewa lepsze dni..... no niestety pewnego rodzaju zaburzenia moga byc bariera nie do przejścia ale stosunkowo łagodne podejscie do dziecka może złagodzić tego kosekwencje..... życzę wytrwałości...
junior

Napisano: 29 lip 2015, 8:04

Pytanie czy dziecko jest w jakikolwiek sposób prowadzone/podprowadzone terapeutycznie.? Nie wyobrażam sobie, że nie..8 lat?
Podstawą do zastosowania w tym przypadku wszelkich innych /dalszych " skutecznych metod wychowawczych " - jak to nazywasz, jest Terapia Integracji Sensorycznej- to podstawa . W warunkach domowych też można ją prowadzić- po części , natomiast ten temat nie przejdzie bez specjalisty. Inaczej dziecko będziecie męczyć- nie wychowywać.
Znam temat z autopsji. Mówimy tu o autoagresji i afazji motorycznej.Uważam -że zarówno metoda " system kar i nagród" jak też próba ugłaskania ( ktoś pisze zakazy, nakazy, wyciszenie) jest tłumieniem dziecka, czyli przyniesie skutki odwrotne od pożądanych.
ps. Ale jeśli pani jest zainteresowana metodami terapii tak czy siak , bo np. jest pedagogiem/ terapeutą - to mogę je podać.
Emilka.

Napisano: 29 lip 2015, 10:28

Tak jestem pedagogiem. Bardzo proszę o podanie szczegółowych rozwiązań:)) dziecko zaczelo terapie SI. Ale nadal trudno cos wyegzekwować na nim.
Angela999

Napisano: 05 sie 2015, 11:05

Ciężka sytuacja.
też jestem zainteresowana tematem :)
espresso

Napisano: 05 sie 2015, 13:45

wpadłam na chwilę, zatem..
..dziewczyny a szczególnie Angela..nie chcę być gołosłowna, mam te materiały,jest tego dużo - natomiast nie mam ich na żadnym nośniku.. więc nie wiem..mogę ewentualnie wysłać ?? lub przy najbliżej okazji podyktować ..tematycznie.
np Trening autogenny dla dzieci metodą Jacobsona, Szultza i inne a wy sobie poczytacie..rozwiniecie? a Metoda żetonowa ? znacie? no nie wiem..przemyślcie o ile temat jest aktualny dla was..
Emilka.

Napisano: 12 sie 2015, 11:07

Emilko, jeśli nie masz na żadnym nośniku to choć hasłami - doczytam :)
espresso

Napisano: 12 sie 2015, 11:09

chętnie z podziałem - szczególnie co można robić samemu (rodzic), a do czego potrzebny jest specjalista.
espresso

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x