Napisano: 30 sty 2014, 23:10
A ja Ci jolu daję... pałę. Podmioty to te, które wymienia w art. 9d ust. 2 ustawy. I czego tu nie rozumieć? Wystarczy poczytać ze zrozumieniem akty prawne, na podstawie których realizuje się działania proceduralne.
Ofiara i sprawca są \"przedmiotami\" procedury. Wiem, że takie określenie ich roli w całym tym przedsięwzięciu jest nieładne, ale taka jest rzeczywistość. Działania są prowadzone w \"ich imieniu\", \"dla ich dobra\", stąd też w ustawie wyraźnie mówi się o tym, że nie jest ważne czy tego sobie życzą czy też nie.
Nadmienię, że jeszcze na początku (rok 1995), gdy NK raczkowała, aż do roku 2008 policjanci wręczali kartę \"B\" ofierze i tam było napisane, że powinna podpisem wyrazić zgodę na przetwarzanie jej danych osobowych oraz na to, że karta \"A\" zostanie udostępniona innym instytucjom pomocowym.
Po wprowadzeniu w życie Zarz. Nr 162/08 z dnia 18.02.2008 r. KGP zapis traktujący ofiarę podmiotowo zniknął z karty \"B\" i został zastąpiony przez:
\"Na skutek rozpoczęcia procedury \"Niebieskie Karty\" informacja, dotycząca Twojej sytuacji rodzinnej zostanie przekazana organom administracji rządowej i jednostkom samorządu terytorialnego bądż podmiotom, którym zleciły one realizacje zadań z zakresu przeciwdziałania przemocy w rodzinie.
Pamiętaj, że w przypadku poinformowania Cię przez policjanta o zakończeniu procedury \"Niebieskie Karty\" masz takie
same prawa jak wcześniej.
Możesz wzywać Policję na interwencje, poprosić dzielnicowego, żeby przyszedł do Twojego domu i zwracać się o innego rodzaju pomoc czy udzielenie informacji\".
Pod rządami rozporządzenia z 13.09.2011 r. w karcie \"B\" jest zapis:
\" Na skutek rozpoczęcia procedury „Niebieskie Karty” informacja, dotycząca Twojej sytuacji rodzinnej zostanie przekazana przewodniczącemu zespołu interdyscyplinarnego, który podejmie dalsze działania. Zawsze możesz wzywać Policję na interwencję, poinformować prokuratora oraz zwrócić się o pomoc do podmiotu/organizacji realizujących działania na rzecz przeciwdziałania przemocy w rodzinie. Możesz również poprosić dzielnicowego, aby przyszedł do Twojego domu i udzielił stosownej pomocy i niezbędnych informacji\".
Zadanie domowe: podaj różnice pomiędzy tymi pouczeniami i udowodnij mi, że ofiara jest \"podmiotem\" a nie \"przedmiotem\" procedury NK.