bezdomny
bezdomny
Witam serdecznie, podopieczny, który nie ma stałego miejsca zamieszkania domaga się przeprowadzenia wywiadu środowiskowego przy biurku, w myśl rozporządzenia wywiad przeprowadza się w miejscu zamieszkania bądź pobytu, pan mieszka u kogoś, ale nie chce podać adresu, proponowałam mu schronisko dla bezdomnych i gorący posiłek, co mogę jeszcze zrobić i co z wywiadem, dziękuję za podpowiedzi?
Re: bezdomny
chwila chwila coś mi tu nie gra, skoro u kogoś mieszka to jaki z niego bezdomny???? niech podaje miejsce pobytu, złoży wniosek o pomoc gdzie musi napisać adres a jeżeli tego nie zrobi umarzasz postępowanie z uwagi na brak możliwości zebrania dokumentacji.
a jeżeli faktycznie bezdomny to wywiad może być przy biurku, ale bezwarunkowo dajesz skierowanie do schroniska zawierasz kontrakt socjalny że się tam stawi i podejmie działania zgodnie z tymi zawartymi w kontrakcie - jeżeli się nie stawi następna pomoc odmowa i tyle
a jeżeli faktycznie bezdomny to wywiad może być przy biurku, ale bezwarunkowo dajesz skierowanie do schroniska zawierasz kontrakt socjalny że się tam stawi i podejmie działania zgodnie z tymi zawartymi w kontrakcie - jeżeli się nie stawi następna pomoc odmowa i tyle
Bezdomny to nie znaczy, że ma mieszkać na ulicy, drogi Unikacie! Ludzie bezdomni mogą oficjalnie mieszkać w wynajmowanych mieszkaniach i dalej mają status osoby bezdomnej, czyli nie posiadającej ani lokalu ani zameldowania. Ale wywiadu oczywiście nie można zrobić \"pod chmurką\", więc musi podać miejsce pobytu, a skoro odmawia-to tak jak mówi Unikat-dajesz skierowanie do schroniska.
osoba bezdomnna to taka osoba - która nie zamieszkuje w loklau mieszkalnym - art. 6
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Sonia, nie wiem o czym mówisz, przeczytaj art 6 p 8 ustawy o pomocy społecznej. Bezdomny to osoba nie zamieszkująca w lokalu mieszkalnym. Druga rzecz - czy on w ogóle wnioskuje o schronienie? Jeśli o inną pomoc, to należy poinformować go, że wywiad bezwzględnie przeprowadza się w miejscu pobytu i jeżeli on nie chce go podać, to pomoc jest niemożliwa. Za dużo widziałem kombinatorów - dłużników alimentacyjnych, którzy przychodzili, że są bezdomni i mieszkają \"raz tu, raz tam\", bez dochodów oczywiście. Ubrani lepiej ode mnie i jasne było, że mieszkają u swoich wierzycielek - matek swoich dzieci, które oczywiście pobierały świadczenie z FA jako samotne matki.
A jeżeli wynajmuje mieszkanie na terenie innej gminy niz miała ostatnie zameldowanie to jest traktowana jako bezdomna np do zasiłku stałego? Mam dylemat i nie wiem jak ta osobe zakwalifikowac, czy jest nasza czy gminy na terenie której wynajmuje mieszkanie (umowa wynajmu na rok). Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam.
A jeżeli wynajmuje mieszkanie na terenie innej gminy niz miała ostatnie zameldowanie to jest traktowana jako bezdomna np do zasiłku stałego? Mam dylemat i nie wiem jak ta osobe zakwalifikowac, czy jest nasza czy gminy na terenie której wynajmuje mieszkanie (umowa wynajmu na rok). Podpowiedzcie coś. Pozdrawiam.
Witam. Mam podobny problem. Dostałam wywiad z innego województwa z postanowieniem o naszej właściwości rozpatrywania. Klientka miała u nas ostatni meldunek, ale teraz jest zameldowana w X na pobyt czasowy w domu samotnej matki. Napisala w oświadczeniu, że zamierza przebywać w X dłużej. Traktować ją jako bezdomną czy nie?
-
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dom samotnej matki nie jest lokalem mieszkalnym w rozumieniu przepisów, więc w tym przypadku jest bezdomna niezależnie od deklarowanych zamiarów. Jeżeli chodzi o przypadek prac.socjalnego, to jako bezdomna na pewno nie, natomiast jeśli chodzi o właściwość to zależy czy deklaruje, że przyszłość wiąże z tamtą miejscowością, czy twierdzi, że przebywa tam tymczasowo a zamierza przebywać na stałe u was. Jeżeli nie ma gdzie u was mieszkać to nie ma w ogóle rozmowy - jest ich.
czytałam w jakimś wyjasnieniu, że osoby przebywające w schroniskach są traktowane jako bezdomne i właściwą jest gmina z ostatniego zameldowania, w Twoim przypadku też chyba tak będzie.
Oprócz bezdomny - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
specjalista terapii uzależnień od narkotyków
pomóżcie
Za zgodność z orginałem
z. stały osoby bezdomnej
czy członkowie RPA musza sie szkolić co rok?
jaki numer nadajecie dla pism GKRPA po zmianie instrukcji kancelaryjnej?
KURS TAŃCA???
opłata za zezwoleni
kontrola dobrowolnego leczenia
pracownik socjalny w komisji
postanowienie sądu, kto kontroluje realizację ?
członkowie komisji - sekretarz-pilne !!!
kontrola z Urzędu wojewódzkiego-miał ktoś?
bezdomni
Czy trzeźwy alkoholik może pracować w policji?
bezdomny