Skierowałam wniosek do sądu o zobowiązanie poddania się leczeniu. Postanowieniem sądu było zobowiązanie Pana X do podjęcia leczenia w warunkach ambulatoryjnych. Postanowienie jest prawomocne. Oczywiście Pan X leczenia nie podjął i nadal nadużywa alkohol. Co robić? powiadomić Sąd? wnioskować o kuratora? wysłać dzielnicowego? Mam zgłoszenie z Policji, że były interwencje w miejscu zamieszkania ww., gdzie Pan X w stanie upojenia alkoholowego wszczynał awantury.
To jest jeden z wielu przypadków, kiedy postanowienie Sądu nie jest realizowane. Kto u Was monitoruje proces leczenia? W ustawie o wychowaniu w trzeźwości..., nie jest napisane, że ma to robić Komisja, wiec kto?
postanowienie sądu, kto kontroluje realizację ?
Re: postanowienie sądu, kto kontroluje realizację ?
a kto złożył wniosek do komisji? Rola komisji kończy się w momencie przekierowania sprawy do sądu (tak wynika z ustawy). Od monitorowania jest pracownik socjalny (jeżeli osoba jest objęta pomocą społ.), dzielnicowy (jeżeli jest prowadzona niebieska karta). Istotna jest też współpraca z rodziną. Prawidłowo to sąd powinien monitorować proces leczenia w placówce niestacjonarnej, a po powzięciu informacji, że zobowiązanie nie jest realizowane, w oparciu o wywiad kuratora, zmienić je na stacjonarne. Tak jest u nas.
W takim przypadku rodzina powinna zgłosić się do poradni i przypomnieć poradni o obowiązku monitorowania leczenia. Bo jak mi powiedziała sędzina, to poradnia powinna zgłaszać sądowi, jak zobowiązany wywiązuje się z leczenia. Proszę poradzić rodzinie,żeby napisała pismo do kierownika przychodni.Jeżeli dalej pije to tylko poradnia może wnioskować o zmianę postanowienia sądu.
a co robić jeśli osoba ma orzeczony obowiązek leczenia w stacjonarnym zakładzie lecznictwa odwykowego przez Sąd i osoba nadal nadużywa.
alina ma rację, u nas jest trochę inaczej, ale to dlatego, że dziewyczny z poradni nie mają czasu na informowanie sądu.
Jeżeli jest orzeczony obowiązek leczenia szpitalnego, a nie jest realizowany, to mamy sytuację patową (częstą w praktyce). Jeżeli może ktoś podpowiedzieć co z nią zrobić, także będę wdzięczna.
Jeżeli jest orzeczony obowiązek leczenia szpitalnego, a nie jest realizowany, to mamy sytuację patową (częstą w praktyce). Jeżeli może ktoś podpowiedzieć co z nią zrobić, także będę wdzięczna.
nic nie zrobicie wiem to z doswiadczenia,Sady nie kiwna palcem w tym temacie, minie dwa lata od wydania postanowienia i otrzymacie kolejne postanowienie o umorzeniu postępowania z uwagi na upływ dwóch lat, wiem to jest chore bo szarpiemy się zbieramy cała niezbedna dokumentacje płacimy za biegłych za sprawe w sadzie i co albo gość jedzie (to optymistyczny wariant) do placówki na jeden -dwa dni gdzie nastepnie oswiadcza ,ze mu sie tam nie podoba i wraca do domu albo nigdzie sie nie wybiera pije dalej i sie smieje z nas wszystkich a Sad ma to gdzieś, le oczywiscie wszystkie media potem krzycza ze nikt nic nie zrobił zwłaszcza pracownik pomocy społecznej, to chory kraj i niepowazne przepisy prawa
Oprócz postanowienie sądu, kto kontroluje realizację ? - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
z. stały osoby bezdomnej
czy członkowie RPA musza sie szkolić co rok?
jaki numer nadajecie dla pism GKRPA po zmianie instrukcji kancelaryjnej?
KURS TAŃCA???
opłata za zezwoleni
bezdomny
kontrola dobrowolnego leczenia
pracownik socjalny w komisji
członkowie komisji - sekretarz-pilne !!!
kontrola z Urzędu wojewódzkiego-miał ktoś?
bezdomni
Czy trzeźwy alkoholik może pracować w policji?
bezdomny
Faktury na autokar??
dda
Bezdomny