Błędnie wprowadzane wnioski - proszę o pomoc. - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 10 kwie 2019, 11:30

Witam,
Zajmuję się KDR od 1 kwietnia br. I już mam ogromny problem, ponieważ z tego co zauważyłam do tej pory, czyli przez cały pierwszy kwartał wnioski były błędnie wprowadzane, a co za tym idzie podejrzewam, że niepoprawnie naliczone zostały koszty. Konkretnie chodzi o to, że koleżanka zajmująca się kdr do tej pory w przypadku rodziców KTÓRZY MIELI NA UTRZYMANIU co najmniej 3 dzieci, zaznaczała przy dzieciach rolę "Inna osoba - niespełniająca warunków ustawy o KDR", a nie "dziecko niespełniające warunków ustawy w dniu składania wniosku" Co za tym idzie naliczone przez system zostały większe koszty za obsługę. Jestem kompletnie świeża w KDR i nie mam pojęcia jak z tego wybrnąć. I czy przede wszystkim dobrze zinterpretowałam wszystkie pisma i czy myślę dobrze, czy może koleżanka jednak wprowadzała poprawnie wnioski (konkretnie, czy dobrze zaznaczała rolę dzieci rodziców którzy mieli na utrzymaniu co najmniej troje dzieci).
Bardzo proszę o pomoc.
Przepraszam za chaotyczność, ale z racji zwiększonych obowiązków w związku z kdr, nie mam czasu nawet wyjść do toalety.
Ira
Stażysta
Od: 10 kwie 2019, 11:01
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i Karty Dużej Rodziny

Napisano: 10 kwie 2019, 11:39

To współczuję że ktoś cię docenił i wrzucił na minę :) Czy źle naliczane koszty wynikają z Raportu R05? Jedyną możliwością zapewne będzie dopiero napisanie sprostowań przy sprawozdaniu S01
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 10 kwie 2019, 11:52

Będę uczciwa i powiem, że nie wiem o jakim raporcie mowa :| Tak jak mówiłam, jestem kompletnie zielona. Po prostu próbując się czegoś nauczyć trochę analizowałam wnioski w systemie i zauważyłam, że przy wnioskach rodziców, którzy mieli na utrzymaniu... przy dzieciach zaznaczana jest rola "Inna osoba - niespełniająca..." i wniosek nie jest zaznaczony jako rodziców, którzy mieli na utrzymaniu....." Analizowałam pisma, które koleżanka otrzymywała z Urzędu Wojewódzkiego i wynikało mi z nich zupełnie coś innego, co ona robiła. Stąd właśnie moje pytanie tu na forum, czyja logika była prawidłowa. Ja pierniczę, czyli będę musiała przerzucić wszystkie wnioski od początku roku i wyłapać błędy? :cry:
Ja mam swój zakres obowiązków, karty miały być dodatkiem, a jak na chwilę obecną wszystko mi leży i zajmuję się od kilku dni KDR. Masakra...
Ira
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 13:06

Kolezanka wprowadzała źle, przy dzieciach powinna być zaznaczona opcja "dziecko niespełniające wymogów ustawy". Nic z tym nie możesz zrobić, przy rozliczeniu dostaji za 1 półrocze w sprawozdaniu będziesz musiała napisac, ze nieprawidłowo przyznano dotacji tyle i tyle a powinno byc tyle, bo źle wprowadzono wnioski. Sprawdź wnioski ,zrobione przez koleżankę, wyłap ilość tych źle wprowadzonych i z tego będziesz sie tłumaczyć. Pamiętaj że od stycznia do lutego przysługiwała inna kwota za obsługe, a od marc a jest juz inna.
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 kwie 2019, 13:15

Tak właśnie podejrzewałam, dziękuję Wam za reakcję i rozwianie moich wątpliwości.
Ira
Stażysta

Napisano: 10 kwie 2019, 13:27

naprawdę ci nie zazdrościmy położenia :?
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x