Nieporozumienia może stąd się biorą,że każdy z nas pisze o swoich problemach, a chyba w kazdym mieście komisję pracują trochę na innych (własnych zasadach). Ty opisujesz swoją sytuację, ja swoją , a naj może jeszcze inną...
Mi nie tyle chodzi o brak współpracy, bo może i taka jest, ale problem jest natury formalnej, czyli komu można, a komu nie wywiad przesłać.Nie ważna jest kwestia kto, co myśli bo i prac. socjalni sa różni i członkowie Komisji też. Problem raczej w roziązaniach natury prawnej. Pracownik socj. ma jasno określone komu wywiad może przesłać tj. na potrzeby innej jednostki pomocy społecznej a nie np. Wydziału Lokalowego Urzędu (mimo, iż tez chcą). Poczytaj forum, a wątek ten pojawiał się kilka razy i zawsze pojawiają się wątpliwości. Ja tutaj nie chcę udawac wyrocznie bo może lepiej niech prawnik się wypowie, ale piszę o problemach od strony OPS i prac. socjalnego. A jeżeli chcesz poprawy sytuacji rodziny, zawsze można zwrócić się do OPS-u o zainteresowanie sytuacją danej rodziny. Prac. socjalny sprawdzi sobie sytuację i podejmnie działania. Najlepszym rozwiązaniem chyba jest powołanie Komisji w strukturach OPS-u.
~ baska piszesz o współpracy, ale jeżeli nie zmienisz swych uprzedzeń i stereotypów, które uwidaczniają sie w twym pierwszy poscie, to i trudno będzie o współpracę. Bez dialogu i chęci zrozumienia, trudno o wspópracę. pozdrawiam.