Co ja mogę zrobić jak mam jej pomóc tydzień temu zmarł jej 30letni syn bo tak pili że wątroba i nerki przestały działać i zatruł organizm.Jak pomóc zamyka się w domu nikogo nie wpuszcza.
PROSZĘ DORADZCIE.
czy ta osoba jest świadczeniobiorcą pomocy społecznej? Czy jej picie powoduje tzw. szkody społeczne, tj. rozpad życia rodzinnego, uchylanie się od pracy, demoralizację małoletnich, systematyczne zakłócanie ładu i porządku publicznego? wystarczy jedna z tych przesłanek, aby złożyć wniosek do komisji. Jeżeli nic takiego się nie dzieje, to boję się, że nie uda ci się pomóc.
EWA, złóż wniosek do komisji. Nie musi być osoba świadczeniobiorcą z pomocy społecznej, wystarczający powód to fakt, że pije. Musisz działać, bo w przeciwnym wypadku stanie się to co z jej synem.
Musisz złożyć wniosek do gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych, która działa przeważnie w ośrodkach pomocy społecznej. Komisja wezwie Twoją siostrę na spotkanie. Jeśli się nie wstawi na nim, pomimo trzech prób wysłanych przez pracowników to sprawa może być skierowana do sądu o przymusowe leczenie.
Życzę Ci wytrwałości i siły:) Pozdrawiam
jak takie podanie wyglada? mam ten sam problem z bratem, tyle że jego naóg powoduje szkody społeczne! niszczy zycie rodzinne, wszcyna awantury!!! pomocy, prosze o wzor podania!
Nie ma wzoru podania . Może to być kartka papieru na której opisujesz w skrócie problem i składasz do komisji.Jest jeszcze jedna możliwość jeśli nadmierne picie osoby zagraża jej zdrowiu lub życiu możesz złożyć wniosek do prokuratury o przymusowe leczenie.
Nie ma wzoru podania . Może to być kartka papieru na której opisujesz w skrócie problem i składasz do komisji.Jest jeszcze jedna możliwość jeśli nadmierne picie osoby zagraża jej zdrowiu lub życiu możesz złożyć wniosek do prokuratury o przymusowe leczenie.
gminna komisja czy prokurator - nie ma znaczenia do kogo wpłynie wniosek. Oba podmioty mają ustawowe kompetencje, aby skierować wniosek do sądu celem zobowiązania osoby do leczenia odwykowego. Komisja prawdopodobnie podejdzie do problemu mniej urzędowo niż prokurator. Poza tym może motywować do leczenia poprzez rozmowę, a bez motywacji wewnętrznej są małe szanse na sukces. W każdej gminie jest Gminna Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, każdy pracownik socjalny w ośrodku pomocy społ. wie, gdzie się mieści i powienien do niej pokierować człowieka w potrzebie.