My niestety dodatku nie dostaliśmy. Pisaliśmy do dyrektora wniosek o przyznanie dodatku, o którym mowa w art212 ust.3a . Dyrektor przedstawił nam dwie opinie prawne( od dwóch różnych radców prawnych), z których wynika,że dodatku nie dostaniemy. Przykre, bo w wielu DPS-ach pracownicy socjalni korzystają z w/w dodatku. Przykre. Co możemy zrobić?
iść do sądu pracy lub PIP. Wyroki na korzyśc prac. socjalnych już były !!!. A opinii prawnych to ja tez moge przynieśc dyrektorowi 20, i co z tego wynika ??? ano nic
Panie i Panowie, otrzymałam odpowiedź z ministerstwa, w której jasno i wyraźnie napisano mi, że to Dyrektor jednostki decyduje, czy się należy dodatek czy nie.mój uważa , że się nie należy.
Aby móc przyznać dodatek szef musi zwrócic sie o ziększenie budżetu na płace do starostwa.A tam zażądaja opinii prawnej,czy pracownikowi dps, który nie pracuje w terenie nalezy sie dodatek czy tez nie.Jeżeli prawnicy zinterpretowali że nie to skąd u licha on ma wziąc kaasę na dodatkowe wynagrodzenie.A inni pracownicy dps(nie socjalni) widzą co tak naprawde w dps robi socjalna. To tyle mojego wywodu.Pozdrawiam
I tu się mylisz, bo jak do tej pory owszem dyrektor zwraca się do organu prowadzącego o dodatkowe fundusze. Jednak organ prowadzący przesyła tę informację dalej, gdyż dodatki dla pracowników socjalnych refundowane są z budżetu wojewódzkiego.
Dla Twojej widzy czarna - ani dyrektor ani organ prowadzący nic to nie osztuje poza kilkoma podpisami.
Ty jednak widzę wyznajesz zasadę\"psa ogrodnika\" - sama nie dostaniesz to innym też nie dasz.
Ja uważam że nastały czasy że pracownik musi sam zadbac o swoje - to z sądem pracy jest bardzo dobry pomysł. I nie powinno to byc negatywnie w środowisku odbierane ani zwłaszcza przez dyrekcję, bo rozstrzygnie to wszelkie niedopowoedzenia w tej kwestii. ja rowniez uważam że jeżeli pracownik wykonuje pracę -świadczenie pracy socjalnej w tym przeprowadzanie wywiadów środowiskowych poza siedzibą jednostki w której jest zatrudniony ( czyli za murami DPS) to sie należy. Jeżeli takie czynności macie przypisane zakresem czynnosci i faktycznie wyruszacie w teren (np, wywiady alimentacyjne u rodziny) to jak najbardziej - natomiast jeżeli tych czynnosci nie wykonujecie ... to niestety nie nalezy sie
Kochani, choć bardzo bym chciała zamieścić interpretację ministerstwa, to nie mam możliwości, gdyż nie posiadam skanera niestety.Możecie mi tylko wierzyć na słowo.
Do ~zosia. Możesz mi wyjaśnić w jakich sytuacjach przeprowadzasz wywiad alimentacyjny u rodziny mieszkańca DPS poza siedzibą jednostki?Z tego co wiem, to robi to OPs na terenie gdzie rodzina mieszka, bo socjalni nie mogą sobie wchodzić w teren.dziękuję i pozdrawiam.
Kingulek - skoro art 121 3a jasno precyzuje, że dodatek nalezy sie tylko gdy podstawowym obowiazkiem pracownika socjalnego jest świadczenie pracy socjalnej w środowisku - w tym przeprowadzanie wywiadów rodzinnych środowiskowych poza jednostką tj jej siedzibą- to wam się nie należy w DPS bo wasze środowisko to zamkniety DOM i poza jego teren nie wychodzisz, chyba że weźmiesz mieszkańca DPS do kina i tam z nim przeprowadzisz wywiad - to walcz bo Ty przeprowadzilaś wywiad poza siedziba jednostki hehe.
Osobiscie znam pracowników socjalnych DPS, którzy odwiedzaja rodziny swoich pensjonariuszy, tym samym utrwalaja relacje pomiedzy nimi i dbaja o ty by były jak najbatrdziej poprawne - zwlaszcza gdy na terenie miasta domu zamieszkuje tez rodzina. Często w ten sposób zalatwiane są różne sprawy mieszkańców - administracyjne osobiste i inne
Oprócz czy pracownikowi soocjalnemu pracującemu w DPS przysługuje dodatek 250 zł??? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze przeczytaj również: