odpłatność za ZOL - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 6    [ Posty: 51 ]

Napisano: 16 lut 2006, 13:04

Moja podopieczna uległa wypadkowi i obecnie przebywa w Zakładzie Opiekuńczo- Leczniczym. Zanim tam trafiła nie pracowała i nie posiadała żadnego innego świadczenia.Była zdrową osobą.Teraz przebywa w ZOL-u,w którym odpłatność za pobyt wynosi ok.70% świadczenia, które posiada pacjent. W przypadku mojej klientki, nie posiadającej dochodu, niemożliwe jest pobranie tej odpłatności.ZOL żąda od nas uczestniczenia w kosztach wyżywienia i zakwaterowania taj pani.Jeśli ktoś ma pomysł jak rozwiazać ten problem:płacić czy nie płacić?To pomóżcie!
~Sławek

Napisano: 17 lut 2006, 0:10

do Sławka - daj zasiłek okresowy t tyt. długotrwałej choroby i niech ZOL odciąga 70%. Czy ta chora miała świadczenia zdrowotne?
~krysia

Napisano: 17 lut 2006, 0:20

Złóż wniosek o wydanie orzeczenia o stopniu niepełnosprawnosci ( moze być również wydane zaocznie) i przyznaj zasiłek stały.
Pozdrawiam.
~Edzia

Napisano: 17 lut 2006, 11:03

Podpisywała listę w biurze pracy.A jak mam z nią przeprowadzić wywiad?Ona jest ubezwłasnowolniona,opiekunem jest jej matka z dochodem ok800 zł.Ma stopień niepełnosprawności.Zasiłek pielęgnacyjny się nie należy,bo sprawdzałam.I dalej nie wiem co mam zrobić....
~Sławek

Napisano: 03 maja 2007, 0:58

W tej sytuacji OPS powinien płacić za ZOL, np.6oo zł,
zawsze to mniej niż za dps. Pracuję w ZOL - i mamy takie przypadki. Cenę za pobyt ustala kier. MOPS z kier. ZOL /np. 800 zl/.
~zośka

Napisano: 17 lip 2007, 10:10

mam ustalone alimenty od ojca. ojciec przebywa w zol. jak wyglAda sprawa moich alimentów. Po potraceniu 70% zostaje nieduża kwota. CZy od emerytury nie odlicza się najpierw alimentów a potem pozostałą kwotę płaci za ZOL? przecież ludzie mają różne wysokośći emerytur a jednakowo zabiera się im 70% z otrzymywanego świadczenia.
~kasia

Napisano: 01 sie 2007, 16:22

rozmawiałam z NFZ. Wszelkie opłaty które pobiera ZOL od MOPSow są nieprawne. Pacjent płaci 70% swojego dochodu a za świadczenia płaci NFZ. Inne opłty nie wchodzą w grę. NFZ proponuje pisać skargi w takich przypadkach
~159

Napisano: 27 sie 2007, 12:56

jak 159
~dobrochna

Napisano: 26 paź 2007, 16:17

zgadzam się z 159, mops nie może z zol podpisywać umowy, nie ma tego w pomoście
~////

Napisano: 03 lis 2007, 21:41

czy jest zgodne z prawem pobieranie przez zol oprocz 70 % dodatkowo jeszcze od rencisty 120 zl co m-c na jakies stowarzyszenie
~barbara

Strona 1 z 6    [ Posty: 51 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem