Pracownik socjalny w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]

Napisano: 23 mar 2006, 13:11

Mam pytanie: czy pracownik socjalny zatrudniony w DPS ma w zakresie obowiązków robienie wywiadów u pensjonariuszy. Mam na swoim terenie DPS który zatrudnia pracownika socjalnego, natomiast prośby Ośrodków o aktualizacje w celu ustalenia odplatności za pobyt pensjonariuszy w DPS lądują u mnie na biurku. Gdzie znajde coś o zadaniach pracownika socjalnego w DPS?
Jka to wygląda u was?
Pozdrawiam
~dora

Napisano: 23 mar 2006, 14:24

Mam podopny problem. Nasz DPS zatrudnia 3 pracowników socjalnych, a ja mam pisma o przeprowadzenie wywiadu.
~Betka

Napisano: 23 mar 2006, 17:26

Macie okazję wyjść w teren, pieszo, nie narażając się na pogryzienie przez psa.
Pozdrawiam serdecznie.
~Bogdan K.

Napisano: 23 mar 2006, 22:12

cześć jestem pracownikiem socjalnym DPS i jest to cos niewyobrażalne, że pracownik ośrodka musi wykonywac pracę pracownika DPS. oczywiście do nie nalezy przeprowadzanie wywiadów, ich aktualizacjia, dbanie o interesy mieskzańców, w obowiązkacj jest : śwaidczenie pracy socjalnej , załatwianie spraw osobistych i urzędowych , ,,czuwanie ,, nad zmianą dochodów związanych z odpłatnością i zgłaszanie tego do OPS lub PCPR. Skąd pracownik ops ma wiedzieć , że zmienił się dochód mieszkańca dps, skoro nie ma wglądu do jego akt. Od tego jest pracownik socjalny DPS. pozdrawiam
~joanna

Napisano: 23 mar 2006, 22:14

cześć jestem pracownikiem socjalnym DPS i jest to cos niewyobrażalne, że pracownik ośrodka musi wykonywac pracę pracownika DPS. oczywiście do mnie nalezy przeprowadzanie wywiadów, ich aktualizacja, dbanie o interesy mieskzańców, w obowiązkach jest : świadczenie pracy socjalnej , załatwianie spraw osobistych i urzędowych , ,,czuwanie ,, nad zmianą dochodów związanych z odpłatnością i zgłaszanie tego do OPS lub PCPR. Skąd pracownik ops ma wiedzieć , że zmienił się dochód mieszkańca dps, skoro nie ma wglądu do jego akt. Od tego jest pracownik socjalny DPS. pozdrawiam
~joanna

Napisano: 23 mar 2006, 23:38

Do joanny: również jestem pracownikiem socj. DPS, możemy skontaktować się na GG?odezwij się.
~WERA

Napisano: 24 mar 2006, 13:52

jeśli jesteście pracownikami socjalnymi DPS to może znacie podstwę prawną dotyczącą przeprowadzania wywiadów w DPS przez pracowników DPS a nie OPS.
~Betka

Napisano: 24 mar 2006, 14:31

też mam ten problem, robię wywiady a w DPS jest pracownik socj. i mógłby to robić tym bardziej, że nie jest podejmowana decyzja gdyż chodzi o zmianę na inny DPS itp - przychylam się do Beatki, rozumiem wywiad (zas. stały) ale te inne bez decyzji?.
~ppp

Napisano: 24 mar 2006, 14:34

Joanno czy to co zapisalaś w \" \" masz wpisane w zakres obowiazków slużbowych czy też jest to zapis z aktu prawnego? jak zapytałam pracownika z DPS jak on to widzi to nie umial mi odpowiedziec.
Bogdan- w teren wychodze 3 razy w tygodniu, narazie mi wystarcza bo teren jest rozległy a psy mnie raczej lubią ;)))
~dora

Napisano: 24 mar 2006, 19:34

wykonywanie aktualizacyjnych wywiadów środowiskowych w dps-ach ma obowiązek pracownik socjalny ops-u, odpowiedzialny za rejon na którym znajduje się dps. To że aktualizacje robi pracownik socjalny dps to tylko jego dobra wola i ewentualny dobry układ z ops-em. Przeczytajcie sobie interpretację w jednym z ostatnych nr miesięcznika Pracownik Socjalny. Zresztą tu jest tyle szumu, że prac. socj. w dps nie ma co robić, nie robi wywiadów, nie chodzi w teren a dps to nie środowisko więc im się dodatek nie należy. Skoro to tak fajnie jest w tym dps-ie to czemu prac. socj. z ops-ów nie mieliby troszkę u nas odpocząć a w między czasie zrobić te 100, 90 wywiadów? Obowiązkiem mieszkańca jest poinformowanie o zmianie dochodu a prac. socj. w dps ma obowiązek o tym poinformować organ wydający decyzję o odpłatności. Pozdrawiam
~dps

Strona 1 z 3    [ Posty: 29 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x