dps pilnie pomocy!!!! - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 13 lut 2006, 15:38

Czy miał ktoś przypadek wymagajacy umieszczenia w sytuacji, kiedy rodzina nie wyraża zgody na odpłatność?
Umieścić i całkowity koszt ponosi gmina a Ośrodek dochodzi zwrotu kosztów na drodze sądowej? Jaka podstawa prawna?
~alik

Napisano: 13 lut 2006, 15:54

dorga sądowa, podst jak do alimentacji +KRiO
~LUKRECJA

Napisano: 13 lut 2006, 16:04

Dzięki bardzo Lukrecjo!!! Z tym, że moje problemy w tym przypadku sie nie kończą. Są jeszcze dzieci, które mimo wielokrotnych próśb pracownika socjalnego nie zgłaszają się i nie ma z nimi kontaktu. :-(
~alik

Napisano: 13 lut 2006, 16:20

jedynie droga sądowa
~ala

Napisano: 13 lut 2006, 23:49

Rodzina nie wyraża zgody, czy nie ma środków, bo to dwie różne rzeczy, ja miałam trudny przypadek. babcia została umieszczona w DPS, zstępna zobowiązała się płacić , po roku przestała i wtedy całośc kwoty pokrywała gmina. Druga zstępna również po pewnym okresie oświadczyła że nie ma środków na pokrywanie kosztów. Nie wspomnę o kolejnym dziecku, który nie wraził zgody na pokrywanie kosztów z powodu niskiego dochodu. I żadnego z tych zstępnych nie ścigaliśmy sądownie, bo nikt z kierownictwa ani prawników nie podjął takiej decyzji. Ale w innych przypadkach po przyjściu alimentacji od rodzin również było odstapienie od pokrywania kosztów za pobyt w DPS. Wtedy odpłatność stanowi 70 % dochodu osoby umieszczonej a całą resztę płaci gmina. jeśli oczywiście są na to pieniądze!!!
~aga

Napisano: 14 lut 2006, 9:22

do agi
Z przeprowadzonego wywiadu wynika, że zstępny jest w stanie opłacać dps. Pozostali nie wyrażają zgody na wywiad...
~alik

Napisano: 14 lut 2006, 11:19

alik jak sie nie zgłaszaja a moz to potwierdzone zwrotkami(potwiedzenie odbioru, lub ze nie odbrali a nie było przeszkód-sąd to bierze pod uwagę) tym bardziej masz powód aby napisac pozew..ośrodek próbował załatwic sprawe polubownie ale strona pozwana nie wykazała dobrej woli-cytat z mojego pozwu.
POWODZENIA I ŁAM SIE SADU NIE MA CO SIE BAĆ MASZ PEŁNE UMOCOWANIE PRAWNE.
~LUKRECJA

Napisano: 14 lut 2006, 12:20

Dzięki bardzo! Człowiek pójdzi do dps,a resztą zajmie się radca. uffff..
~alik

Napisano: 14 lut 2006, 12:20

Dzięki bardzo! Człowiek pójdzi do dps,a resztą zajmie się radca. uffff..
~alik

Napisano: 14 lut 2006, 13:35

ja zajmuje się DPS-ami, Sąd - tylko droga Sądowa, musisz przeprowadzic wywiady u osób zobowiązanych, jezeli nie wyrażają zgody to nie umieszczasz osoby w DPS-ie, a opieke nad matka czy ojcem sprawują osoby zobowiązane, jeżeli nie wyrażą zgody sprawa trafia do Sądu i to Sąd zobowiązuje wyrokiem. jestem po kontroli.
~Pracownik socjalny

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem