Kontrola z dwóch ostatnich lat była, potrącać 50 zł trzeba bo powiedzieli że ze środków publicznych na ten cel dwa razy nie można. I żeby finansowo wypłacić bez refundacji trzeba mieć uzasadnienie nie radzę
Wnioskodawcą jest rodzic i wszystkie faktury są na wnioskodawcę, rozliczam ogólnie dla wszystkich dzieci. Tylko w przypadku pełnoletniego ucznia faktury są na ucznia
ja mam coś takiego jak potwierdzenie przekazania faktur na każde dziecko i tak rozpisuję że np pozycja numer 1 z tej faktury na to dziecko a nr 2 na inne pod tym podpis rodzica oczywiście
Ja dodatkowo robię takie zestawienie zatwierdzonych do wypłaty stypendium mam tam bazę gdzie jest wpisany wnioskodawca , stypendyści, grupa dochodowa kwota przyznanego stypendium, kwota na jaka okazano się rachunkami i kwota stypendium jakie wypłacono. Robie to tez dopiero od kontroli
Renata i do tego NIK się nie przyczepił?
robię tak samo
ale boję się,że ktoś się przyczepi,że na dziecko decyzją przyznałam załóżmy 500 zł,ale dla dziecka 1. przyjęłam faktury np. na 300 zł,a pozostałym na 600
dziecko 1 miało wyprawkę w szkole i faktury poszły do szkoły
z tymi potwierdzeniami to się można bawić przy kilku wnioskodawcach
no nie wyobrażam sobie teraz robić przy człowieku zestawienia złożonych faktur,a wiem,że sami tego nie zrobią
już widzę te pytania:\"Pani a numer to gdzie? a jaka data?, pani mi powie,bo nie wzięłam okularów\"
kwoty nie zawsze są te same,bo niektóre pozycje wykreślam
faktur do jednego człowieka czasem jest 30
nawet jeśli to zrobię później na spokojnie,to nie ściągnę ich po to,żeby mi podpisali,bo \"co pani ode mnie chce, ja 20 zł w jedną stronę za autobus płacę,albo kierowcę muszę nająć\"
u mnie też funkcjonuje potwierdzenie przekazania dokumentów potwierdzających poniesione wydatki. Taka tabela po prostu. Nie ma problemu z wpisywaniem danych przez rodziców, a uczniów jest z 500 więc da się to ogarnąć. Jak trzeba to wykreślam co co nie jest kwalifikowane albo nie ma cudownego zapisu \"SPORTOWE\", zdarza się również że rodzic na fakturze oświadcza, że zakupione obuwie jest sportowe i tyle.