Dochód uzyskany w danym miesiącu, to dochód jaki dana osoba faktycznie otrzymała, np. ktoś podjął pracę w styczniu pierwszy dochód uzyskał w lutym to od lutego wliczasz mu to do dochodu, a na wysokość stypendium ma to wpływ od marca, bo w marcu bierze się dochody za luty. Ja też przeliczam dochody od zeszłego roku. Jestem po kontroli z NIKu i należy sprawdzać dane jeśli się ma w ośrodku, bo zgodnie z KPA na fakty znane organowi z urzędu nie wymaga się zaświadczeń np. zasiłki okresowe, św rodzinne, dodatki mieszkaniowe. Jeśli chodzi o waloryzację i wynagrodzenie z pracy to obowiązek klienta zgłosić zmianę
Sprawdzali wnioski, dochody, regulamin i faktury, czy np. przy bluzie dopisek sportowa, czy zwracając za koszty dojazdu zostało pomniejszone o 50 zł które otrzymuje się na dojazdy z św rodzinnych. Sprawdzali też czy kwota stypendium przyznana na decyzji zgadza się z kwotą stypendium jakie zostało wypłacone. Musiałam wyjaśnić dlaczego klient ma wypłaconą inną kwotę niż ta która jest przyzna (w przypadku nie dostarczenia rachunków na całą kwotę). Zarzucili mi, że klient nie otrzymuje żadnego potwierdzenia na jaką kwotę faktury przyniósł. Od tej kontroli klient do faktur dołącza mi taki dokument w którym wypisuje faktury jakie przedstawia
W związku z wnioskiem w sprawie stypendium szkolnego w załączeniu składam
faktury/rachunki potwierdzające poniesione wydatki o charakterze edukacyjnym:
1. ….......... nr …................ z dnia …................... na kwotę …...................................................... zł
2. ….......... nr …................ z dnia …................... na kwotę …...................................................... zł
ja też nie potrącam
trzymam się tego,że za te 50 zł z rodzinnego uczeń może sobie kupić ciepłego hot doga stojąc na przystanku
albo dołożyć sobie do kurtki zimowej, której za stypendium sobie kupić nie może
i pewnie tak będę robiła do czasu jakiejś kontroli,bo oczywiście kontrolujący będzie miał rację
dla mnie to jest jakaś masakra bo jest dużo sklepów gdzie nie chcą na fakturze wpisać obuwie sportowe, no to ja wtedy mam pod do oświadczenie od rodzica że to obud=wie sport tylko sklep nie miał możliwości wystawienia takiej faktury;-)(dot sklepów z oryginalną odzieżą czy obuwiem czasami jest tylko jakiś numer nawet bez nazwy) pewnie ja za to dostanę, ale to jest paranoja --- powinna być konkretna lista co można kupować a co nie, a tak każdy wymyśla i nie wiadomo