Do czego dąży Tomasz Terlikowski? - HYdE PaRK

Strona 12 z 15    [ Posty: 142 ]

Napisano: 15 kwie 2015, 14:07

"a tak w temacie ARES (vel ...) to czym przejawia się prawicowość Hitlera (oprócz zdjęć z księżmi :lol: )?"
Spytaj swoich kolegów "lewaków" z ONR:
https://perspektywa.files.wordpress.com/2011/11/onr.jpg

Nie jestem Ares prawiczku.
...

Napisano: 15 kwie 2015, 14:30

Zaczynacie sie powtarzać.
Ciągle jest remis;)
Ares

Napisano: 15 kwie 2015, 14:44

Rozmowa z Elmer nigdy nie kończyła się remisem, remis jest nobilitacją i pochwałą dla tego miłośnika Franco. Nie naśladuj zachowania tych którzy słuchają dyskusji między szamanem a onkologiem a następnie puentują że dwóch specjalistów wymieniało się poglądami na temat leczenia chorób nowotworowych. Nie uszlachetniaj ciemnoty, nie nadawaj tytułu specjalisty, znawcy tematu- jesteś na to za mądry Ares.
...

Napisano: 15 kwie 2015, 14:56

Ja tylko chciałem pogadać o działalności Terlika. Wielbiciela przede wszystkim kościoła a nie radykalnej prawicy. Wroga nauki.
Po co wyjechaliście z tymi ideologiami i historią? Niepotrzebne rozszerzenie tematu. Bałagan.
Ares

Napisano: 15 kwie 2015, 17:04

Czy kobieta po 50 roku życia nie może mieć dzieci? Nie może skorzystać z in vitro? Dlaczego nie może próbować?
Jej strata bo w najlepszym okresie robiła karierę?
https://www.fronda.pl/a/terlikowska-geri ... 50035.html

I pytanka:
Czy zarodek to już człowiek?
Kiedy przychodzi moment w którym kobieta nie powinna decydować sie na dziecko biorąc pod uwagę coraz dłuższe życie, rozwiniętą genetykę, ginekologie, medycynę?
Ares

Napisano: 16 kwie 2015, 7:33

czy kobieta po 50 może mieć dziecko?
Może, tylko jakim kosztem i czy przypadkiem nie kosztem dziecka? Przesuńmy pytanie bardziej, czy kobieta po 60 lub 70 nie może mieć dziecka? Czy dla jej egoizmu mają być spełniane jej zachcianki? Czy jest to bezpieczne dla dziecka? Wydaje mi się, że ona już dokonała wyboru i powinna ponieść tego konsekwencje a nie realizować je kosztem innych. Jak jej się znudzi takie dziecko, bo znowu będzie robić karierę to należy takie dziecko "eutanować"?

Czy zarodek to już człowiek? Jeżeli zarodek to nie człowiek to od kiedy jest człowiekiem? Od ukształtowania serca? Mózgu? Płuc? Porodu?
A jeżeli jednak to już człowiek to podejmiemy ryzyko uśmiercenia go?

"Kiedy przychodzi moment w którym kobieta nie powinna decydować się na dziecko biorąc pod uwagę coraz dłuższe życie, rozwiniętą genetykę, ginekologie, medycynę?"
Menopauza? Wydaje mi się, że biologia i medycyna określiły najlepszy wiek dla kobiet. Określiły również wiek ryzyka. Czy decydując się na macierzyństwo w późnym wieku nie skazujemy dziecka na kalectwo?

PS. z czytanego wniosku można było się dowiedzieć dlaczego jedna strona uważa, że Hitler był lewicowy oraz pooglądać obrazki Hilera w kościele i hajlujących księży. Dlaczego ktoś uważa Hitlera za prawicowca niestety się nie dowiedziałam.
Agnes19

Napisano: 16 kwie 2015, 12:47

Ja uważam że człowiek staje się człowiekiem wtedy kiedy ukształtowany jest jego mózg. Rozwinięty mózg decyduje o człowieczeństwie. Część zarodków ginie zawsze. Nie trzeba do tego in vitro.
Jeżeli chodzi o późne ciąże to uważam że rozwinięta medycyna pozwala na bardzo wiele. Kobiety po 50 powinny mieć prawo do posiadania dzieci i korzystania z in vitro jeżeli będzie taka potrzeba. Taka kobieta powinna odbyć poważną rozmowę z lekarzem, zrobić dokładne badania a jeśli już zdecyduje się na dziecko powinna regularnie monitorować płód. Musi być świadoma ryzyka.

W XXI wieku o takich rzeczach decyduje nauka a nie Bóg czy natura.
Jeśli chcesz pogadać o Adolfie to stwórz osobny wątek.
Ares

Napisano: 16 kwie 2015, 12:58

czy traktujemy dziecko przedmiotowo czy podmiotowo?
Czy dziecko jest towarem, przedmiotem czy osobnym bytem?
Mam 50 lat, kupiłam sobie samochód, dom, teraz kupię sobie dziecko. A że to eksperyment na nim...
A może mam 75 lat, jestem na emeryturze, mam czas, pieniądze, kupię sobie dziecko....
Dlaczego wiek 50 lat ma być ograniczeniem?

" uważam że człowiek staje się człowiekiem wtedy kiedy ukształtowany jest jego mózg"
rozumiem, że w pełni ukształtowany. Czyli dopiero około 20 roku życia. Do 20 można abortować?

Z ektodermy różnicuje się neuroektoderma, z której wytwarza się płytka nerwowa (18–19 dzień rozwoju) przekształcająca się w rynienkę nerwową. Między 22–25 dniem rozwoju boki rynienki zrastają się i powstaje cewa nerwowa, której światło określa się jako kanał nerwowy. Nieprawidłowości tego procesu prowadzą do powstawania zespołów dysrafii. Z części głowowej cewy nerwowej wykształcają się pierwotne pęcherzyki mózgowe (pierwszy w 4 tygodniu rozwoju zarodka): przodomózgowie, śródmózgowie, tyłomózgowie. W tym samym czasie powstają zgięcia: ciemieniowe – w miejscu przyszłego śródmózgowia, szyjne – na granicy części mózgowej i rdzeniowej cewy nerwowej oraz mostowe – zwrócone w stronę brzuszną, jest zlokalizowane pomiędzy wymienionymi zgięciami. Z pęcherzyków pierwotnych wykształcają się z czasem pęcherzyki wtórne: kresomózgowie i międzymózgowie z przodomózgowia oraz tyłomózgowie wtórne i rdzeniomózgowie z tyłomózgowia. Z kresomózgowia uwypuklają się symetrycznie dwa pęcherzyki – kresomózgowia boczne, stanowiące zawiązek półkul mózgowych. W międzymózgowiu znajdują się pęcherzyki oczne, z których rozwiną się pęczki wzrokowe i siatkówka.

W 2 miesiącu rozwoju dochodzi do pokrycia międzymózgowia przez kresomózgowie. W kolejnym wytwarza się spoidło przednie a następnie spoidło wielkie. W tym czasie zaczyna także kształtować się móżdżek a z kanału nerwowego głowowej części cewy nerwowej – układ komorowy składający się z dwóch komór bocznych w kresomózgowiu bocznym, łączących się przez otwór międzykomorowy z komorą trzecią znajdującą się w międzymózgowiu oraz wodociągu mózgu łączącego komorę trzecią z komorą czwartą w tyłomózgowiu.

Pod koniec 3 miesiąca większość tętnic mózgu jest już wykształcona.

W 4 miesiącu życia płodowego rozpoczyna się gyryfikacja, która nie kończy się w okresie życia płodowego. W tym samym czasie dochodzi do różnicowania się kory mózgu na korę nową (neocortex) złożoną z 6 warstw, korę dawną (paleocortex) oraz korę starą (archicortex) składające się z 3 warstw.

Z komórek macierzy znajdującej się wokół komór począwszy od 2 miesiąca zaczynają migrować neuroblasty. Kolejność migracji odpowiada wiekowi filogenetycznemu poszczególnych części mózgowia. Na początku neuroblasty migrują do wzgórza i podwzgórza (2–3 miesiąc), następnie do kory starej (do końca 4 miesiąca) i prążkowia (do końca 6 miesiąca).

Migracja do kory nowej odbywa się najdłużej i prawdopodobnie nie kończy się za życia płodowego (wg badań przeprowadzonych przez Petera Erikssona i Freda Gage'a w 1998 r.)[1]. Ukierunkowane dojrzewanie neuroblastów rozpoczynające się po zakończeniu migracji jest procesem, dzięki któremu komórki specjalizują się do wykonywania czynności odpowiednich do swej lokalizacji w mózgu. Dojrzałe komórki nerwowe nie posiadają już możliwości podziału.

Istotnymi elementami w toku dalszego rozwoju są mielinizacja oraz wytwarzanie nowych połączeń synaptycznych.

Połączenia synaptyczne są widoczne już w okresie okołoporodowym, natomiast znaczny wzrost ich liczby oraz aktywności obserwuje się podczas zdobywania nowych umiejętności w ciągu życia.

Mielinizacja w ośrodkowym układzie nerwowym odbywa się dzięki oligodendrocytom. Obecność osłonek mielinowych istotnie zwiększa szybkość przewodzenia impulsów przez włókna nerwowe. Przed porodem zmielinizowane są jedynie włókna przebiegające przez podwzgórze oraz w jądrach podkorowych. Dalsza mielinizacja w pierwszych latach życia dotyczy dróg piramidowych oraz układu siatkowatego. W korowych włóknach kojarzeniowych mielinizacja nie kończy się przed 20. rokiem życia.
Mariola11

Napisano: 16 kwie 2015, 13:07

Czyli zakazać in vitro?
Nie w XXI wieku.
To samo dotyczy aborcji która na szczęście także w PL jest dozwolona w kilku przypadkach.
Ares

Napisano: 16 kwie 2015, 13:13

"Czyli zakazać in vitro?
Nie w XXI wieku".
To ty chcesz chyba jej zakazywać dla 75 latek. Ja tylko wykazuję niekonsekwencje w tym co piszesz. Zresztą mam wrażenie, że ty szybciej piszesz niż myślisz.
W czym 50 latka jest lepsza od 75 latki? %0 latka może, 75 już nie? Gdzie postawisz granicę i dlaczego?
Ze zdrowiem dziecka się nie liczysz? Traktujesz je jak towar, który można zamówić w sklepie z dziećmi? Czy później jak się znudzi będzie można go oddać.

"To samo dotyczy aborcji która na szczęście także w PL jest dozwolona w kilku przypadkach".
Nie odpisałeś czy można abortować do pełnego wykształcenia mózgu (około 20 lat) a już zmieniasz temat i popadasz w skrajności
Mariloa11

Strona 12 z 15    [ Posty: 142 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x