Do pracowników MOPS !!! DPS i prawo. - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 7 z 8    [ Posty: 77 ]

Napisano: 18 cze 2010, 12:45

Zdzisław chyba należysz do ludzi, którzy uważają, że tylko oni mają rację, a tymczasem zwykły pracownik socjalny ma problem, dyrektor DPS ma problem z takimi ludźmi i też muszą sobie z tym radzić. Na pewno pracownik socjalny Cię nie ograbi i z każdym można się dogadać, ale pod warunkiem, że się chce.
~miki

Napisano: 18 cze 2010, 13:39

weż teścia do domu i problem z głowy
~gg

Napisano: 18 cze 2010, 15:43

Muszę przyznac,że \"gg\" mnie rozbawiło/ła swoim wpisem-pewnie weź teścia do domu i problem z głowy zapomniał/ła tylko dodać dlaMOPS -u !
~mirek

Napisano: 18 cze 2010, 16:08

Panie Zdzisławie proszę już oszczędzić nam szczegółów z życia Pańskiej żony, bo może tego Panu nie mówi, ale byłoby jej napewno przykro, gdyby wiedziała co Pan tutaj opisuje. Krew nie woda - więzy krwi są bardzo mocne nawet jak staramy się temu zaprzeczać.
Ustawa o pomocy społecznej do najlepszych może i nie należy, a o rozporządzeniu dotyczącemu DPS już nie wspomnę. Właśnie dzięki temu rozporządzeniu mamy takie koszty utrzymania mieszkańca jakie mamy. I to nie jest tak, że nic z tym nie robimy, a raczej nie próbujemy robić.

Znam nawet odpowiedź na pytanie dlaczego tak słabe są nasze ustawy. Otóż pisaniem ich zajmują się młodzi doktoranci, którzy z praktyką nie mieli nic doczynienia. Nabijacie im, w tych szkołach, głowy różnymi dyrdymałami, że \"rodzina to jest siła i trzeba ją chronić za wszelką cenę\",\" rodzina podstawowa komórka społeczna\" itp i etc.
Teraz więc proszę mieć do siebie pretensje, że spod swoich skrzydeł wypuścił Pan twórców może właśnie tej ustawy.

Naprawdę rozumię Pana rozgoryczenie, ale wylewaniem\"pomyj\" na pracowników socjalnych nie pomoże Pan ani sobie ani swojej rodzinie.
Równie dobrze my pracownicy pomocy społecznej moglibyśmy mieć do Pana pretensje pod tytułem -dlaczego edukacja naszych dzieci jest taka droga. Przecież w tym kraju ponoć jest dostępna i bezpłatna dla wszystkich. Dobrze Pan wie, że to guzik prawda. Równie dobrze też Pan wie, że nie maPan na to pzrełożenia tak jak my niemamy na nasze przepisy.
~dd

Napisano: 18 cze 2010, 16:25

jolka podaj miejscowość, w której zdarzył się ten \"cud\".
~Suaf

Napisano: 18 cze 2010, 16:36

Suaf-cuda się naprawdę zdarzają, może nie za często, bo jak sam piszesz to\" cud .\"Po co Ci miejscowość?, ale wiesz dlaczego te cuda mogą zaistnieć?-powiem Ci dlatego,że odwołania nie rozpatruje MOPS-hehe.
Trzymaj się-pozdrawiam serdecznie.
~jolka

Napisano: 18 cze 2010, 17:35

Do dd, dlaczego ciągle Pan myśli, że ja \"wylewam pomyje\" na pracowników socjalnych. Wręcz przeciwnie ma do nich wielki szacunek, ale nie do tych, którzy w problemie mówią \"zabieraj teścia do domu\", \"nudziarzu\", \"nie znasz się\" itd. Jeśli tacy sami pracownicy oceniają sytuację rodzin to lepiej \"wylać te pomyje\" może zmienią pracę.

W szkolnictwie też nie jest najlepiej i edukacja kosztuje, ale nie zależy od dyrektora szkoły, czy rektora, który sobie wyznacza stawki w zależności, czy kogoś stać, czy nie. Rodzina nie musi płacić pensji nauczycielom...

Odnośnie więzów krwi mam inne zdanie. Jeśli ktoś adoptuje dziecko, dba o nie, wychowuje to dla mnie jest prawdziwym rodzicem, nie ten, kto jest właściwie często katem dziecka.

Może ustawa jest zła, ale jak pisałem zgodnie z prawem pracownicy socjalni mogą ocenić sytuację i zwolnić kogoś z opłaty, ale tego nie robią tylko kierują się prostą zasadą, ma to niech płaci niezależnie od swoich potrzeb.

~Zdzisław

Napisano: 18 cze 2010, 22:01

\"Rodzina nie musi płacić pensji nauczycielom\". Szkoda tylko, że rodzina musi opłacać korepetycje, zajęcia poza szkolne, płacić za kilogramy wykonanych kserokopii, zakup książek, które to akurat wykładowca wydał i warto ja mieć, bo tylko tak można zaliczyć przedmiot itp.

Domagał się Pan stwierdzenia, że ustawa o pomocy to bubel prawny. Kiedy w jakiś stopniu zgodziłam się z Panem to dalej jest nie tak. Pisze Pan\" może ustawa jest zła, ale to pracownicy socjalni są wszystkiemu winni.
Mimo moich szczerych chęci nie dojdziemy do porozumienia.
A tak na marginesie ...to jestem kobietą :)
~dd

Napisano: 18 cze 2010, 22:34

Kopernik też!
~.

Napisano: 19 cze 2010, 19:26

bzdury... niestety ale ja jestem w podobnej sytuacji jak Pan zdzislam i wiem do jakiego chamstwa potrwafia posunac sie pracownicy socjalni.... nie jednokrotnie przekraczaja swoje kompetencje. Wlasnie troche pokory i szacunku dla osob ktor nie dosc ze swoje przeszly z racji tego ze zyly w rodzinie dysfunkcyjnej to jeszcze musza upakoarzac sie przed pracownikiem. bo nie o to chodzi droga Pani, nie tak trzeba z wami postepowac... blagac was o pomoc a wtedy szanowne panstwo z laska i wyzszoscia moze wydacie odpowiednia decyzje. Tak tak wlasnie to jest sposob na wyladowanie wszystkich frustracji. Dosc czesto zdarza sie ze pracownicy socjalni nainterpretuja prawo dlatego wszystkim w podobnej sytuacji proponuje wyzyte u prawnika i sprawe w sadzie.
~q

Strona 7 z 8    [ Posty: 77 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x