Do Pracowników Socjalnych w Polsce - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 3 z 5    [ Posty: 49 ]

Napisano: 13 cze 2014, 17:23

Witam
podopieczna zakupiła auto wartości 7-10tysięcy złotych. Zapytałam ją oczywiście o zakup auta odpowiedziała wymijająco , a na następny dzień złożyła na mnie skargę, że jestem niemiła i arogancka. Nie wiem w której zakładce miałam zadać pytanie , ale widzę ze tu jest ogólne forum więc może ktoś mi udzieli co w takiej sytuacji mam zrobić.
pozdrawiam
wiktoria123

Napisano: 13 cze 2014, 20:29

wiktoria123 pisze:Witam
podopieczna zakupiła auto wartości 7-10tysięcy złotych. Zapytałam ją oczywiście o zakup auta odpowiedziała wymijająco , a na następny dzień złożyła na mnie skargę, że jestem niemiła i arogancka. Nie wiem w której zakładce miałam zadać pytanie , ale widzę ze tu jest ogólne forum więc może ktoś mi udzieli co w takiej sytuacji mam zrobić.
pozdrawiam
Nie przejmuj się ;) Obowiązkiem klientki jest poinformowanie swojego pracownika socjalnego o każdej zmianie swojej sytuacji, prawdopodobnie ukrywa swoje prawdziwe dochody i nie współpracuje z pracownikiem socjalnym. Jeśli zauważysz dysproporcje między udokumentowaną wysokością dochodu a sytuacją majątkową możesz odmówić przyznania świadczenia (art 12 naszej ustawy)
Rodrick_86
Stażysta
Od: 05 cze 2014, 17:00
Zajmuję się:

Napisano: 15 cze 2014, 19:24

witam dzięki za odpowiedz
wiktoria123

Napisano: 16 cze 2014, 21:50

Panel – debata ekspercka pt. "Przyszłość kształcenia służb społecznych w obszarze cyberzagrożeń" 24 czerwca 2014 r.

Zapraszamy na spotkanie osoby biorące udział w procesie kształcenia szerokorozumianego grona pracowników służb społecznych, pracowników służb społecznych m.in. takich placówek jak: ośrodki pomocy społecznej, powiatowe centra pomocy rodzinie, miejskie ośrodki pomocy rodzinie, domy opieki społecznej, ośrodki wsparcia, rodzinne domy pomocy, ośrodki interwencji kryzysowej, jednostki specjalistycznego poradnictwa, placówki opiekuńczo-wychowawcze, ochotnicze hufce pracy, świetlice środowiskowe oraz sektor NGO oraz przedstawicieli władz centralnych, regionalnych i lokalnych odpowiedzialnych za kształtowanie polityki społecznej w Polsce.

Termin: 24 czerwca 2014r.

Miejsce: Wydział Nauk Społecznych w Warszawie, ul. Urbanistów 3, 02-397 Warszawa

Udział w panelu jest bezpłatny a Uczestnicy spotkania otrzymają podręcznik pt. Zagrożenia cyberprzestrzeni. Kompleksowy program dla pracowników służb społecznych.
Cyberprzestrzeń

Napisano: 16 cze 2014, 22:12

Rejestracja i informacje organizacyjne: Anna Zielińska tel. 22 404 70 39, e-mail: [email protected]

Obrazek
Cyberprzestrzeń

Napisano: 18 cze 2014, 9:17

Witam serdecznie!
Pomysł bardzo dobry. Może dzięki temu Stowarzyszeniu Nasz głos będzie bardziej słyszalny i osiągniemy jakąś siłę przebicia.
Pozdrawiam serdecznie!
Agania
Agania

Napisano: 19 cze 2014, 23:14

Bardzo dziękujemy :)
Miłe są słowa otuchy :)

Zapraszamy na naszą stronę internetową i FB. Staramy się na bieżąco informować o tym co się dzieje u nas w projekcie i jak pomagać innym w walce z cyberzagrożeniami, na co uważać i jak radzić sobie gdy już spotka nas coś niepokojącego.

Obrazek
Cyberprzestrzeń

Napisano: 20 cze 2014, 10:56

jeśli faktycznie może to pomóc pracownikom socjalnym to jestem za, bo jak na razie to nasza praca przypomina niewolnictwo, szczególnie w małych miejscowościach gdzie pracownik socjalny przyjmuje wniosek, rejestruje przeprowadza wywiad, nanosi na pomost, wydaje decyzje, wypłaca kasę, jeździ w teren jeśli łaskawie dostanie samochód, robi wywiady dla innych instytucji no i dla świadczeń rodzinnych w związku ze świadczeniami dla opiekunów, robi również sprawozdania,ankiety /które czasem nie dotyczą jego zakresu obowiązków choć ma szeroki wachlarz ale dostał do wypełnienia bo nikt inny z urzędników nie chciał swojego czasu cennego marnować/ i Kartę Dużej Rodziny prowadzi i wywiady i decyzje dla uczestników ŚDS, odpowiada na pisma itd itp i czasem staje przed kamerą jakiegoś programu tv i tłumaczy się że czegoś nie dopilnował, może ktoś wreszcie powie co pracownik socjalny powinien robić i ile można mu na plecy włożyć bo na pracę socjalną to miejsca nie zostaje
pozdrawiam
Gość

Napisano: 20 cze 2014, 22:57

Pracownik socjalny prowadzi też dalsze działania związane z Niebieską Kartą, gdzie inni członkowie zespołu często nie mogą przybyć ( inna zmiana w pracy, wakacje, urlop, nawał w swojej pracy), nie dają też wkładu własnego bo mają własne powierzone obowiązki w swojej pracy i ogranicza ich brak czasu
Pracownik socjalny jest zawsze to on wypełnia dokumenty, kontaktuje się ze stronami, rozwiązuje ich problemy i on wzywany jest do sądu.
Nasuwa się pytanie - po co tworzenie takiego zespołu, który często występuje jednoosobowo?
Gość

Napisano: 25 cze 2014, 22:14

Zupełnie się z tym zgadzamy! Przykre, ale prawdziwe... Znamy to z autopsji.
Potrzebne są też narzędzia ułatwiające dotarcie do rodzin i do rozwiązywania ich różnych problemów. Przedmówca wymienił samochód - święta racja. Nasz projekt akurat dostarcza narzędzie w postaci podręcznika, dzięki któremu będzie można pomóc osobom poszkodowanym przez stosunkowo nowe zjawisko, a mianowicie zagrożenia płynące z cyberprzestrzeni.
Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że są np.uzależnione od internetu, wiele osób nie wie jak reagować w przypadku znęcania się w internecie. Niedawno opublikowano w mediach, że 2 nastolatków nieudolnie chciało zabić staruszkę bo na co dzień grali w gry internetowe, gdzie się zabijało i chcieli zobaczyć jak to jest w realu. W strasznych czasach przyszło nam żyć.
Naszym zadaniem jest pomagać takim poszkodowanym, zagubionym osobom.

O tym zdarzeniu pisała dzisiaj Gazeta Wyborcza

Obrazek
Cyberprzestrzeń

Strona 3 z 5    [ Posty: 49 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x