DOBRY START-pracownicy socjalni-Małopolska - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]

Napisano: 17 maja 2018, 7:56

Nie było nigdy płatnych, dopóki nie złożyłem oficjalnego wniosku o wypłatę środków za nadgodziny zgodnie z ustawą o pracowniku samorządowym. Dałem prosty wybór - albo chcę pieniądze (bo ustawa daje wybór pracownikowi), albo chcę 150% wymiaru w formie wolnego zgodnie z kodeksem pracy (tam to pracodawca wybiera).
Od tego roku ma być dostępna oficjalnie pula nadgodzin do wykorzystania, za które będziemy mieli zapłacone. Powyżej tego czas wolny, przy czym całkowicie dobrowolnie, dlatego np. ja nie zostaję (i robię sobie wnioski na spokojnie do końca grudnia/stycznia).
zniesmaczona35 pisze:ale o czym ty mówisz dostane to i tak pewnie na pewno nie za darmo bo nie ma otym mowy ale ja pracuje 8 godzin i nie mam zamiaru zostawać po godzinach jak czegoś nie zrobie mam to gdzieś
Ja tylko przedstawiam jak wygląda to ze strony prawnej. Wolno ci się nie wyrobić, ale nie wolno ci odmówić zostania w weekendy (przypominam - płatne lub w zamian za wolne, zgodnie z twoją wolą).
kalkulator
Awatar użytkownika
Referent
Od: 31 maja 2017, 10:07
Zajmuję się: głównie ZUS, ŚP/SZO/ZDO;
ponadto ŚR/FA/500/Za życiem

Napisano: 17 maja 2018, 12:30

Orientujecie się czy prawnie jest wypłacać świadczenia bez wydania decyzji tylko na podstawie informacji? Patrzę pod kątem dyscypliny finansów publicznych
Honoratka
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 17 maja 2018, 12:48

Mi się wydaje że to jest pewien rodzaj milczącego załatwienia sprawy.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 maja 2018, 9:21

Tylko milczące załatwienie sprawy jako informacja , a nie decyzja chyba nie może być, bo są wydatkowane środki z budżetu państwa. A jak robiliście Pierwszy dzwonek? Wypłacaliście bez decyzji?
Honoratka
Stażysta
Od: 19 kwie 2017, 8:40
Zajmuję się: świadczenia wychowawcze

Napisano: 18 maja 2018, 10:18

Milczące załatwienie jest wtedy kiedy wynika to z przepisu prawa (wynika z rozporządzenia) i działa to na zasadzie że jeśli organ nie wyda decyzji (jeśli doszuka się podstaw do odmowy) w okresie na jaki przysługuje mu rozpatrzenie sprawy (2 miesiące) to uznaje sprawę za załatwioną na korzyść wnioskodawcy w sposób milcząco bez decyzji. Ja przynajmniej tak to rozumiem. Czy jest to zgodne nie wiem.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 4 z 4    [ Posty: 35 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x