dodatek stażowy
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dodatek stażowy
Ja wliczam ale mam taki zapis w reg.wynagradzania.
Dodatek wypłacam jak każdemu innemu pracownikowi, ale nie przeliczam na nowo podstawy macierzyńskiego.
ZUS nie zarzucił mi tego tylko sprawdzili czy mam taki wpis w regulaminie.
Dodatek wypłacam jak każdemu innemu pracownikowi, ale nie przeliczam na nowo podstawy macierzyńskiego.
ZUS nie zarzucił mi tego tylko sprawdzili czy mam taki wpis w regulaminie.
Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
jednostki budżetowe powinny za nadrzedny akt prawny uwazac rozporządzenie w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych, nie mozna wprowadzac zapisów do regulaminu które są sprzeczne z rozporządzeniem,
- alanka
- Referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kasia1980- chyba że jest to korzystne dla pracownika 

Denerwować się, to znaczy mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych. E. Hemingway
tez tak myslalam i tak wypłacałam ,ale z drugiej strony rozporzadznie mowi wprost jak wypłacac i wyplacajac w 100% w czasie macierzynskiego jednostka ponosi nieuzasadnione koszty, co rio moze zakwestionowac
Witam. Ja wypłacam dodatek stażowy z własnych środków ale tylko przy zasiłku chorobowym. Jak urodzi przeliczam podstawę w wliczam dodatek stażowy. Jeśli natomiast nie ma dodatku stażowego a nabędzie uprawnienia w trakcie macierzyńskiego to naliczam po powrocie dodatek stażowy , bez wyrównania.
Od dawna wliczam dodatek stażowy do podstawy macierzyńskiego i zawsze było prawidłowo, chyba że dana instytucja ma swój regulamin który określa zasady wypłacania wynagrodzeń. Zawsze kiedy przyjeżdża kontrola ZUS chcą regulaminu jednostki sprawdzanej i najczęściej jest ona bardzo ogólna, włączając staż do podstawy macierzyńskiego tylko zaznaczam tej osobie że będzie większy dodatek stażowy ale od dnia przyjścia danej osoby z urlopu macierzyńskiego ale w trakcie nic jej nie podnoszę ani nie wypłacam.
zgodnie z § 7 ust.2 rozporządzenia w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych dodatek za wieloletnią pracę przysługuje pracownikowi samorządowemu za dni, za które otrzymuje wynagrodzenie oraz za dni nieobecności w pracy z powodu niezdolności do pracy wskutek choroby albo konieczności osobistego sprawowania opieki nad dzieckiem lub chorym członkiem rodziny, za które pracownik otrzymuje z tego tytułu zasiłek z ubezpieczenia społecznego.
W związku z powyższym zgodnie z art.41 ust. 1 ustawy zasiłkowej po przejściu pracownicy na urlop macierzyński należy przeliczyć podstawę do zasiłku macierzyńskiego., jeśli przebywała przed porodem na L-4 to nie zmieniamy okresu do wyliczenia podstawy jeśli nie było 3 miesięcy przerwy (ale w podstawie chorobowego nie jest ujęty dodatek stazowy a po przejściu na macierzyński należy doliczyć dodatek do podstawy).
W związku z powyższym zgodnie z art.41 ust. 1 ustawy zasiłkowej po przejściu pracownicy na urlop macierzyński należy przeliczyć podstawę do zasiłku macierzyńskiego., jeśli przebywała przed porodem na L-4 to nie zmieniamy okresu do wyliczenia podstawy jeśli nie było 3 miesięcy przerwy (ale w podstawie chorobowego nie jest ujęty dodatek stazowy a po przejściu na macierzyński należy doliczyć dodatek do podstawy).
cyt:"
W związku z powyższym zgodnie z art.41 ust. 1 ustawy zasiłkowej po przejściu pracownicy na urlop macierzyński należy przeliczyć podstawę do zasiłku macierzyńskiego., jeśli przebywała przed porodem na L-4 to nie zmieniamy okresu do wyliczenia podstawy jeśli nie było 3 miesięcy przerwy (ale w podstawie chorobowego nie jest ujęty dodatek stazowy a po przejściu na macierzyński należy doliczyć dodatek do podstawy)."
U mnie w podstawie chorobowej nie był ujęty dodatek stażowy, bo podstawa była z okresu, kiedy pracownik nie miał jeszcze prawa do żadnego stażowego , np. z 2012 roku) a macierzyński był w 06.2013-11.2013 roku. Pracownica nabyła prawo do stażowego 5% od 05.2013.
W zusie powiedzieli mi, że mam nie przeliczać podstawy macierzyńskiego.
Moje pytanie, czy powinnam wypłacić z GOPS dodatek stażowy obok wypłaty z zus macierzyńskiego za okres od 06.2013-11.2013?
W regulaminie mam zapis z rozporządzenia par.7 ust.2.
Czy wypłacić wyrównanie tego stażowego, nie minęło 3 lata
MOże ktoś mi pomoże.
W związku z powyższym zgodnie z art.41 ust. 1 ustawy zasiłkowej po przejściu pracownicy na urlop macierzyński należy przeliczyć podstawę do zasiłku macierzyńskiego., jeśli przebywała przed porodem na L-4 to nie zmieniamy okresu do wyliczenia podstawy jeśli nie było 3 miesięcy przerwy (ale w podstawie chorobowego nie jest ujęty dodatek stazowy a po przejściu na macierzyński należy doliczyć dodatek do podstawy)."
U mnie w podstawie chorobowej nie był ujęty dodatek stażowy, bo podstawa była z okresu, kiedy pracownik nie miał jeszcze prawa do żadnego stażowego , np. z 2012 roku) a macierzyński był w 06.2013-11.2013 roku. Pracownica nabyła prawo do stażowego 5% od 05.2013.
W zusie powiedzieli mi, że mam nie przeliczać podstawy macierzyńskiego.
Moje pytanie, czy powinnam wypłacić z GOPS dodatek stażowy obok wypłaty z zus macierzyńskiego za okres od 06.2013-11.2013?
W regulaminie mam zapis z rozporządzenia par.7 ust.2.
Czy wypłacić wyrównanie tego stażowego, nie minęło 3 lata
MOże ktoś mi pomoże.
Wyrównanie stażowego jak najbardziej wypłacić od maja do listopada.
"Art. 41ustawy zasiłkowej
1. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku.
2. Składników wynagrodzenia przysługujących w myśl umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, tylko do określonego terminu nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należnego za okres po tym terminie."
Czy jestem ślepa? Nic tu nie widzę aby stażowy wliczyć do podstawy macierzyńskiego. Może ktoś mi wytłumaczy.
1. Przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego nie uwzględnia się składników wynagrodzenia, do których pracownik zachowuje prawo w okresie pobierania tego zasiłku zgodnie z postanowieniami układów zbiorowych pracy lub przepisami o wynagradzaniu, jeżeli są one wypłacane za okres pobierania tego zasiłku.
2. Składników wynagrodzenia przysługujących w myśl umowy o pracę lub innego aktu, na podstawie którego powstał stosunek pracy, tylko do określonego terminu nie uwzględnia się przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego należnego za okres po tym terminie."
Czy jestem ślepa? Nic tu nie widzę aby stażowy wliczyć do podstawy macierzyńskiego. Może ktoś mi wytłumaczy.
Oprócz dodatek stażowy - Kadry przeczytaj również:
socjalny
wynagrodzenie za godziny nadliczbowe
odprawa o odsetki
stazowy
jubileuszówka
I stopień specjalizacji w zawodzie pracownik socjalny
upoważnienie do podpisywania decyzji
13-tka
AWANS ZAWODOWY
ARCHWIUM
Ekwiwalent za urlop