Proszę o pomoc w jeszcze jednej sprawie:
poszukuję źródeł wskazujących kompetencje (zadania, obowiązki, uprawnienia) służb / podmiotów \"zakładających\" NK.
Mam na myśli inne źródła niż Rozporządzenie dotyczące NK.
Będę wdzięczny za pomoc.
wejdź na stronę Pogotowia Niebieska Linia- m.in. tam są opisane kompetencje służb działających w obszarze przemocy. Co do procedury NK, to np. policja pracuje w oparciu o Zarządzenie Komendanta Głównego nr 1313 z dnia 7 grudnia 2011r. /chyba, że wydał późniejsze-sprawdź/.
ola, ja pisałem już o tym w innym miejscu, że Zarządzenie KGP nr 162/08 przestało obowiązywać policjantów z dniem 6 grudnia 2011 r. Zgodnie z owym aktem prawnym policjanci mieli pełne spectrum uprawnień, bowiem to oni de facto prowadzili procedurę NK. Na dzień dzisiejszy kompetencje te przejęły ZI/GR.
Może i masz rację, że Zarządzenie KGP nr 1313 z dnia 7 grudnia zniosło Zarządzenie nr 162/08. Ale też w tym dniu weszły w życie Wytyczne nr 2/11 KGP, które mają się tak do aktu prawnego, jak regulamin BHP w sprawie używania komputera na stanowisku biurowym.... Policja, zgodnie z tą namiastką aktu prawnego, prowadzi (dla samej siebie i statystyk) jakby równoległą do tej właściwej w ZI procedurę NK .
Nic mi policjanci nie mówili, jakoby pojawił się w międzyczasie inny, ważniejszy dla nich, wewnętrzny akt prawny wydany przez KGP.
Wszystko, co napisane w Rozporządzeniu z dnia 13 września 2011 r., ma realizować, ZI, a właściwie GR.
Wszystko, czyli.... nic!