ROZPORZĄDZENIE MINISTRA POLITYKI SPOŁECZNEJ1)z dnia 28 lipca 2005 r. w sprawie rodzinnych domów pomocy (Dz. U. z dnia 12 sierpnia 2005 r.) reguluje założenie i funkcjonowanie tzw. prywatnego DPS ale z calodobowym standartem usług.
Natomiast Tobie chodzi o placowkę pobytu dziennego, jak rozumiem. Ma to byc ośrodek wsparcia dla osob starszych, coś w rodzaju Klubu seniora... Atr. 17 ust. 2 pkt. 3 okresla obowiązki gminy w tym zakresie. Możesz utworzyć Ośrodek Wsprcia wpisującgo w strukturę OPS. Oczywiście tak pojety OW finansowany bedzie jako zadanie własne przez gminę.
U nas działa na takiej zasadzie przy GOPS Klub Seniora, jest to placowka dziennego pobytu, ale spotkania odbywaja sie raz w tygodniu
Chciałabym przyczynić się do tego, by w naszym mieście postał Dom Dziennego Pobytu dla ludzi starszych, samotnych. Proszę o kontakt osoby, z którymi mogłabym porozmawiać na ten temat. Interesuje mnie, czy na utworzenie takiego domu, mogłabym pozyskać środki z EFS. Proszę o informację.
Często u mnie w miescie Cieszynie spotykam ludzi starszych. Problem wykluczenia społecznego ludzi starszych jest aktualny. Jak dotrzeć do tych ludzi? Zgadzam się z faktem, iż to gmina zobowiązana jest do rozwiązania tego problemu. Będzie więc to zadanie własne gminy. Zanim zajmę sie tym problemem chciałbym poznać skalę tego problemu. A więc zmierzam do odpowiedzi na pytanie jaki odsetek ludności gminy jest zainteresowany w/w inicjatywą. Zdaję sobie sprawę, iż sam niewiele mogę zdziałać. Chcę napisać projekt socjalny, który rozwiązałby problem.
rozwiązać problem wykluczenia społecznego osób starszych, organizując zajęcia w Dziennym Ośrodku Jak to zrobić?
beneficjentem tego projektu są osoby starsze
proszę pamiętać o tym aby przy opracowywaniu programu należy uwzględnić potrzeby i oczekiwania tychże osób
kto może założyć dzienny dom seniora. Gdzie należy się zgłosić. Co należy zrobić, lub jakie trzeba mieć uprawnienia. Proszę o pomoc. Moi sąsiedzi (seniorzy) czekają by podać im rękę.
Proszę o kontakt. [email protected]