założenie ŚDS-u - Ośrodki Wsparcia

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 12 cze 2008, 16:11

mam pytanie do osób zarzadzających ŚDS-em od czego zacząć, aby założyć dom dziennego pobytu -jestem pracownikiem socjalnym w OPS-ie
~JJ

Napisano: 23 lip 2008, 21:20

jezeli chcesz utworzyć śds musisz zacząć od lokum, tzn. gdzie to ma być. Prezydent/burmistrz/wujt pisze wniosek do wojewody o ośrodki finansowe na remont, modernizację, wyposażenie i funkcjonowanie.
~bela

Napisano: 23 sie 2008, 21:24

moja droga, sprawa nie jest prosta. W Cieszynie w mieście gdzie mieszkam założyłem Dzienny Ośrodek Wsparcia dla osób, które mają problemy psychiczne. Aby założyć taki ośrodek, lub pokrewne ośrodki musisz otoczyć się ludzmi, nazwijmy to dobrej woli. Nie mówię o uczesnikach, bo to oczywiste. Trudno wyobrazić sobie środowiskowy dom samopomocy nie mając na myśli osób - uczesników tego przedsięwzięcia. W mojej perspektywie skonsolidowanie, że urzyję takiego określenia, uczesników dziennego ośrodka wsparcia jest sukcesem samym w sobie. To przecież uczesnicy tworzą dom wsparcia. To przecież dla nich i tylko dla nich realizuje się projekt. Same bariery nazwijmy je po imieniu takie jak lokum mogą być barierą,( często są) ale nie na to chciałbym zwrócić uwagę. Wybaczcie, że pozwolę sobie na dodanie: ważne jest aby projekt zawierał program a więc specyfikacja zajęć prowadzonych w ośrodku. Proszę wybaczyć, że wspomnę, iż program należy uzgodnić z uczesnikami ośrodka. Życzę sukcesów w realizacji projektu.
~Adriano

Napisano: 11 gru 2008, 17:45

Jak założyć dom pomocy społecznej dla ludzi starszych
~ula

Napisano: 11 gru 2008, 17:47

Jak założyć dom pomocy społecznej dla ludzi starszych
~ula

Napisano: 28 sty 2009, 17:07

założenie ŚDS-u ? MOŻE KTOŚ WYJAŚNIĆ JAK I CO? OD CZEGO ZACZĄĆ??? POWIEDZMY ŻE LOKUM JUŻ MAM, ALE CO DALEJ. JESTEM MŁODYM PRACOWNIKIEM I NIE MAM POJĘCIA JAK DALEJ RUSZYĆ:)
~EWA

Napisano: 03 lut 2009, 10:17

Najlepiej założyć , przez stowarzyszenie lub fundację, które maja w swoim statucie takie mozliwości, jako osoba fizyczna raczej nie masz szans.
1. Uzasadnic potrzebę tworzenia takiej placówki w tym miejscu, przedstawić zapotrzebowanie lokalne
2. Opracować statut , regulamin (kto tworzy, dla kogo, podstawy prawne, źródła finansowania)
3. Ustalic lokalizację (z uwzględnieniem odpowiedniej przestrzeni na uczestnika)
4. Określic zakres działania (cel, zadania, przez kogo realizowane - kadra merytoryczna)
i t d

~Goya

Napisano: 01 cze 2009, 12:27

Dzięki za wszelkie uwagi, a czy ktoś w ostatnim czasie założył ŚDS, i jak wyglada obecnie finansowanie, ponieważ słyszałam, że ma przejśc na zadania gminy, a gmina nie ma kaski i co wtedy?!
~Jola

Napisano: 01 cze 2009, 16:29

W tym roku jeszcze mamy pweność, że finansowanie będzie jak dotychczas, jezeli przejdziemy na finansowanie gmin a to jest nieuchronne to śds-y w większości przypadków upadną - która gmina zoragnizuje kasę na utrzymanie? Chyba, że dostaniemy pieniądze w ramach zadań zleconych gminie. Wtedy nożna mieć nadzieję, że trochę dłużej pociągniemy.
~JJ trochę się pogubiłam co Ty planujesz otworzyć - ŚDS czy dom dziennego pobytu bo to są dwa różne źródła finansowania.
~mma+

Napisano: 28 mar 2011, 21:04

czy ktoś pisął wniosek do wojewody o ytworzenie śds? mógłby się podzielić koncepcją?
~ada

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x