odpłatność biologicznych w 2012 roku - Stare tematy

Strona 1 z 7    [ Posty: 69 ]

Napisano: 16 lis 2011, 11:38

Proszę osoby, które zajmują się odpłatnością rodziców biologicznych za pobyt dzieci w rodzinach zastępczych i pow, aby podzieliły się swoimi pomysłami na wydawanie decyzji w sprawie odpłatności (po wejściu w życie nowej ustawy o pieczy), na jakiej podstawie, jaką dokumentację zamierzacie gromadzić, jakie procedury???
~:)

Napisano: 16 lis 2011, 19:48

Witam. Zajmuje sie rodzicami dzieci w RZ i POW. Od stycznia znikają wywiady a będą tylko oświadczenia. Na ich podstawie będą wydawane decyzje ale od kwietnia. Do 31.03.2012r. trzeba uchylić wszystkie dotychczasowe decyzje. A wszystkiego w praktyce dowiem się od stycznia. Bo sami nie wiemy jak to będzie wyglądało.
Jednym słowem ta ustawa to wielki niewypał
~P

Napisano: 16 lis 2011, 21:46

Witam!
1. Proszę napiszcie czy ktoś ma już pomysł, jak ma wyglądać decyzja wystawiona 02.01.2012 - niestety u mnie dużo decyzji ma termin do 31.12.2011 r.
2. Moze ktoś ma już wzór Uchwały? Wszystkich pozdrawiam
~Mada

Napisano: 19 lis 2011, 23:56

My zastanawiamy się nad stworzeniem Uchwały ale nie mamy pomysłów, nie mamy żadnej koncepcji.
~Pan

Napisano: 20 lis 2011, 11:56

1. Rodzice biologiczni i odpłatność to wielka niewiadoma. Ja mam informację, że trzeba wydawać decyzje wszystkim o pełnej odpłątności. Np. za placówkę 4000 zł miesięcznie. Nie ma w ustawie o zwolnieniu - to co dalej z tą odpłatnością jak rodzic nie ma dochodów albo ma 500 zł.
2. Uchwała będzie najważniejsza tylko narazie nie ma pomysłu na nią.
3. Do P: A masz decyzje ważne do 31.12.11? bo ja mam i nie wiem co zrobić w tych sprawach od 01.01.2012
~Mada

Napisano: 29 lis 2011, 12:36

a myśleliście o tym, by napisać uchwałę w której pojawia się zwolnienie całkowite i częściowe oraz wydawanie decyzji na podstawie wywiadów, o które będziecie pisali do ops-ów? skoro ustawodawca pozostawia sprawę odpłatności w gestii Starosty to Starosta może sobie to uregulować jak chce.. np. decyzja po otrzymaniu wywiadu z ops-u. Co myślicie?
~:)

Napisano: 29 lis 2011, 21:08

- myślę, że to nie zależy od \"chcenia\" Starosty tylko od przepisów, w ustawie nie ma nic o zwolnieniach, za to jest dodatkowo BIG. A co z egzekucją należności?
~Mada

Napisano: 29 lis 2011, 21:32

Po drugie od stycznia nie będzie wywiadów tylko zbieranie oświadczeń i na ich podstawie będą wystawiane decyzje. U Mnie Kierownik pisze uchwałę, którą mamy nadzieję, że radni podpiszą już w grudniu i od stycznia będzie obowiązywała.
To wszystko jest chore moim zdaniem ale cóż ustawa podpisana i od stycznia realizacja jej.
~Pan

Napisano: 29 lis 2011, 21:33

Po drugie od stycznia nie będzie wywiadów tylko zbieranie oświadczeń i na ich podstawie będą wystawiane decyzje. U Mnie Kierownik pisze uchwałę, którą mamy nadzieję, że radni podpiszą już w grudniu i od stycznia będzie obowiązywała.
To wszystko jest chore moim zdaniem ale cóż ustawa podpisana i od stycznia realizacja jej.
~Pan

Napisano: 29 lis 2011, 21:34

~P

Strona 1 z 7    [ Posty: 69 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x