Proszę osoby, które zajmują się odpłatnością rodziców biologicznych za pobyt dzieci w rodzinach zastępczych i pow, aby podzieliły się swoimi pomysłami na wydawanie decyzji w sprawie odpłatności (po wejściu w życie nowej ustawy o pieczy), na jakiej podstawie, jaką dokumentację zamierzacie gromadzić, jakie procedury???
Witam. Zajmuje sie rodzicami dzieci w RZ i POW. Od stycznia znikają wywiady a będą tylko oświadczenia. Na ich podstawie będą wydawane decyzje ale od kwietnia. Do 31.03.2012r. trzeba uchylić wszystkie dotychczasowe decyzje. A wszystkiego w praktyce dowiem się od stycznia. Bo sami nie wiemy jak to będzie wyglądało.
Jednym słowem ta ustawa to wielki niewypał
Witam!
1. Proszę napiszcie czy ktoś ma już pomysł, jak ma wyglądać decyzja wystawiona 02.01.2012 - niestety u mnie dużo decyzji ma termin do 31.12.2011 r.
2. Moze ktoś ma już wzór Uchwały? Wszystkich pozdrawiam
1. Rodzice biologiczni i odpłatność to wielka niewiadoma. Ja mam informację, że trzeba wydawać decyzje wszystkim o pełnej odpłątności. Np. za placówkę 4000 zł miesięcznie. Nie ma w ustawie o zwolnieniu - to co dalej z tą odpłatnością jak rodzic nie ma dochodów albo ma 500 zł.
2. Uchwała będzie najważniejsza tylko narazie nie ma pomysłu na nią.
3. Do P: A masz decyzje ważne do 31.12.11? bo ja mam i nie wiem co zrobić w tych sprawach od 01.01.2012
a myśleliście o tym, by napisać uchwałę w której pojawia się zwolnienie całkowite i częściowe oraz wydawanie decyzji na podstawie wywiadów, o które będziecie pisali do ops-ów? skoro ustawodawca pozostawia sprawę odpłatności w gestii Starosty to Starosta może sobie to uregulować jak chce.. np. decyzja po otrzymaniu wywiadu z ops-u. Co myślicie?
- myślę, że to nie zależy od \"chcenia\" Starosty tylko od przepisów, w ustawie nie ma nic o zwolnieniach, za to jest dodatkowo BIG. A co z egzekucją należności?
Po drugie od stycznia nie będzie wywiadów tylko zbieranie oświadczeń i na ich podstawie będą wystawiane decyzje. U Mnie Kierownik pisze uchwałę, którą mamy nadzieję, że radni podpiszą już w grudniu i od stycznia będzie obowiązywała.
To wszystko jest chore moim zdaniem ale cóż ustawa podpisana i od stycznia realizacja jej.
Po drugie od stycznia nie będzie wywiadów tylko zbieranie oświadczeń i na ich podstawie będą wystawiane decyzje. U Mnie Kierownik pisze uchwałę, którą mamy nadzieję, że radni podpiszą już w grudniu i od stycznia będzie obowiązywała.
To wszystko jest chore moim zdaniem ale cóż ustawa podpisana i od stycznia realizacja jej.