duży problem!!!!!! - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 07 gru 2011, 12:20

Mam duży problem!!!!
Mam bezdomnego ze stałym meldunkiem w naszej gminie - przebywa w innej gminie - złożył wniosek o umieszczenie go w schronisku dla bezdomnych - nie ma dochodów!
Więc zgonie z prawem powinnam go tam skierować i za niego płacić!
Ale mój Wójt kategorycznie się nie zgadza i karze wydać mi odmowną decyzję! Czy są jakieś prawne przesłanki abym mogła mu odmówić i wybrnąć z tego \"bagna\"!
Pomóżcie mi proszę bo próbuje przekonać szefa ale się uparł na swoim i koniec!
~e.o.

Napisano: 07 gru 2011, 13:48

nie możesz mu odmówić jeśli jest bezdomnym i występują wszystkie przesłanki, że powinien być skierowany do schroniska. Narażacie się na odwołanie do SKO / zimno na dworze/i kłopoty z nieprzestrzegania ustawy
~MAGDA 11

Napisano: 07 gru 2011, 15:33

a dlaczego nie przebywa pod adresem zameldowania? i dlaczego schronienie jest udzielane w innej gminie a nie w gminie właściwej?
~abcde

Napisano: 07 gru 2011, 16:55

dwie kwestie:
1) czy osoba posiada meldunek stały? - jeżeli tak to niech tak wróci.
2) jeżeli nie posiada zameldowania i nie ma gdzie zamieszkiwać to gmina ma obowiązek zapewnić schronienie ale może wybrać gdzie mu to schronienie zapewni. ma obowiązek partycypować w kosztach utrzymania osoby w placówce. nie można takiej osobie odmówić bo jest to niezgodne z prawem.
~rrrrr

Napisano: 07 gru 2011, 18:50

Do ~rrrrr: osoba posiadająca meldunek stały zgodnie z przepisami może być bezdomna / trzeba sprawdzić przyczynę bezdomności/
~MAGDA11

Napisano: 08 gru 2011, 15:37

tak, wiem o tym ale często jest tez tak że osoba ma meldunek i ktoś ją chce z tamtą \"usunąć\" z różnych względów. Trzeba sprawdzać takie rzeczy.
~rrrrr

Napisano: 08 gru 2011, 20:45

trzeba sprawdzić, ale na ogół wystarczy oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że klient nie ma prawa zamieszkania pod tym adresem z powodu... np eksmisji, konfliktów, zakazu zbliżania się ... i starczy. Jeśli istnieje podejrzenie o fałszywe oświadczenie informujesz policję lub prokuraturę
~MAGDA11

Napisano: 03 paź 2012, 23:54

zaproponujcie klientowi schronienie w Waszej Gminie bezpłatnie
~Zefir

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x