opiekun prawny osoby bezomnej - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 03 gru 2011, 21:03

Jestem od niedawna opiekunem osoby bezdomnej ubezwłasnowolnionej, która przebywa w domu dla bezdomnych.
OPS jego ostatniego meldunku stałego wstrzymał wszystkie świadczenia czyli zasiłek stały i odpłatność za schronienie powołując się na art 101 pkt 1 ustawy o pomocy społecznej oraz art 27 Kodeksu cywilnego.
Twierdzą że teraz jego gmina stała się gmina mojego miejsca zamieszkania (inna ) ale przecież on nie mieszka u mnie w domu, nadal jest bezdomny i mieszka w placówce dla bezdomnych.
Czekam na wasze interpretacje.
~AGA

Napisano: 03 gru 2011, 21:09

I o to polska właśnie odwoła się do sko.
~mikka

Napisano: 04 gru 2011, 11:26

Zgodnie z KC przyjmuje się, że miejscem zamieszkania osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej jest miejsce zamieszkania opiekuna prawnego. I często tak jest, że ubezwłasnowolniony mieszka w innej miejscowości niż opiekun prawny, ale zgodnie z KC jego miejscem zamieszkania jest miejscowość, w której mieszka opiekun prawny. Jest to tak fikcja prawna.

~MAGDA11

Napisano: 04 gru 2011, 12:21

odwołajcie się do SKO
~MAGDA11

Napisano: 04 gru 2011, 14:53

pomimo tego ze faktycznie k.c, mówi tak jak mówi , ale zycie i rozsądek mowi co innego .My sprobowaliśmy i udalo sie placi gmina z którą człowiek był związany- a chodziło o skierowanie i oczywiście opłatę za dps( u nas mieszka opiekun prawny.
Takie sytuacje opisuje Maciejko oraz Sierpowska w swoich ksiązkach i komentarzach.A wyroki sądów też są różne
~3xl

Napisano: 04 gru 2011, 16:05

witam w klubie: ~3xl .
Im więcej nas w tym dziale zainteresowanych tym może będą lepsze rozwiązania , bo ustawa o pomocy społecznej często w przypadkach mija się z rozsądkiem i rzeczywistością problemów występujących w życiu bezdomnych.
Ja mam już dość występujących problemów między Ośrodkami. Bezdomni są traktowani ,, jak worki przesyłkowe,, z gminy do gminy,, brak w ustawie konkretów , a utrzymanie bezdomnego to pieniądze gmin i Ośrodków. Poprzez walki Ośrodków u bezdomnych wzrasta niechęć do szansy na poprawienie sytuacji. Stale odpychani, przesuwani i dlatego największym ich bezpieczeństwem są schroniska.
Wielu bezdomnych przez niezrozumiałe dla nich decyzje OPS-ów zamyka się w sobie, albo powracają do życia :niedorzecznego poczucia bycia nieudacznikiem? Poczucia, że wszyscy dookoła lepiej radzą sobie w życiu. że są bardziej obrotni, zaradni. Życie sprawia im mniej problemów jak są w schronisku. Bezsilność, bezradność powoduje takie myślenie.Są sytuacje kiedy bezdomni tracą nadzieję i wszystko ich przytłacza.Stają się ,, małymi dziećmi,,, które potrzebują opieki / strach i niepewność powodują , że nie wychodzą za bramę schroniska, a są tacy, że nie mogą się pogodzić tą sytuacją i uciekają do swoich znanych przez siebie wzorców: alkoholizm, kradzieże, rozboje ... jedna z przyczyn utrata zaufania do instytucji państwowych . Bezdomni są traktowani szczególnie zimową porą jako decyzja OPS zgodnie z ustawą o pomocy społecznej jako zabezpieczenie : spania i gorącego posiłku i walka gmin Kto za to zapłaci.
~MAGDA11

Napisano: 10 gru 2011, 23:21

oczywiście odwołałam się do SKO dam wam znać jak poszło:)
~AGA

Napisano: 25 lut 2012, 16:34

Mam odpowiedz SKO.
Wygrałam.
Gmina właściwą osoby bezdomnej ( nawet tej ubezwłasnowolnionej ) jest gmina jej meldunku stałego a nie jak twierdził MOPS gmina zamieszkania opiekuna prawnego.
I to własnie gmina ostatniego meldunku stałego jest zobowiązana do pokrywania kosztów w schronisku. Niby to takie oczywiste .
~AGA

Napisano: 03 paź 2012, 23:58

jeżeli klient mieszka w placówce pomocowej to zawsze pokrywa wszelkie koszta ostatnia gmina gdzie był zameldowany.
~Zefir

Napisano: 05 paź 2012, 17:42

podstawowy problem jest taki, że wtrącę, że żaden przepis nie obliguje gminy ostatniego meldunku do pokrywania żadnych \"wszelkich kosztów\" ani kosztów pobytu w schronisku w innej gminie (chyba, że ops ostatniego meldunku sam kierował do placówki). zwrot kosztów dotyczy tylko refundacji udzielonej pomocy klientowi na podstawie decyzji ops miejsca pobytu.
~p

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x