dzieci niepełnosprawne

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
Renia 28

Re: dzieci niepełnosprawne

Post autor: Renia 28 »

zreszta w Rozporządzeniu jest napisane, że karta wydawana jest dziecku w wieku do ukończenia 18 roku zycia - do ukończenia 18 roku życia, natomiast dziecku z orzeczeniem powyżej 18 roku życia - na okres waznosci orzeczenia
asyst1,2
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: asyst1,2 »

informacja z infolinii: dziecko po 18 r.ż. jeśli składa i ma orzeczenie na stałe to dostaje kartę na czas nieokreślony, ale niestety nie spytałam o młodsze, czy wtedy też na czas nieokreślony. Jejku wiedziałam, że o czymś zapomnę, a teraz już się nie dodzwonię...
Renia 28

Kurcze szkoda, bo w sumie nie wiadomo jak to jest z tym młodszym dzieckiem? może komuś uda się dodzwonić na infolinie i da odpowiedź na forum ........
abc

Post autor: abc »

dziecku niepełnosprawnemu kartę się wydaje do 18 roku życia- informacja z infolinii
Renia 28

Czyli miałam racje tak jak mówił na szkoleniu Mazurkiewicz
gienia

Post autor: gienia »

CKIUF pisze:
kasia..... pisze:Na okres orzeczenia wydaje się tylko dziecku powyżej 18 roku życia
§ 7. 1. Karta potwierdza uprawnienia członka rodziny wielodzietnej i jest wydawana:
1) rodzicowi oraz małżonkowi rodzica - na czas nieokreślony;
2) dziecku w wieku do ukończenia 18. roku życia - do ukończenia 18. roku życia;
3) dziecku powyżej 18. roku życia - odpowiednio do końca roku szkolnego lub akademickiego,
w którym jest planowane ukończenie nauki w danej placówce, zgodnie z terminem
wskazanym w zaświadczeniu, o którym mowa w § 10 ust. 5 pkt 3, nie dłużej jednak niż do
ukończenia 25. roku życia;
4) dziecku legitymującemu się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym stopniu
niepełnosprawności, w wieku powyżej 18. roku życia - na okres ważności orzeczenia;

§ 10. 1. Karta jest przyznawana na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
2. Duplikat Karty jest wydawany na wniosek członka rodziny wielodzietnej.
[...]
5. Składając wniosek o przyznanie Karty, okazuje się oryginały lub odpisy dokumentów
potwierdzających uprawnienie do przyznania Karty, w szczególności:
1) w przypadku rodzica oraz małżonka rodzica - dokument potwierdzający tożsamość;
2) w przypadku dzieci w wieku do ukończenia 18. roku życia - akt urodzenia lub dokument
potwierdzający tożsamość;

3) w przypadku dzieci w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający tożsamość
oraz zaświadczenie ze szkoły lub szkoły wyższej o planowanym terminie ukończenia nauki
w danej placówce;
4) w przypadku dzieci legitymujących się orzeczeniem o umiarkowanym albo znacznym
stopniu niepełnosprawności w wieku powyżej 18. roku życia - dokument potwierdzający
tożsamość oraz orzeczenie o umiarkowanym albo znacznym stopniu niepełnosprawności;

Łączne odczytanie tego zakreśliłem na zielono i czerwono nie pozostawia wątpliwości . Do 18 roku życia . Tak jak pisze kasia

CKIUF
przecież już tu ktoś tak napisał ludzie kochani
asyst1,2
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: asyst1,2 »

asyst1,2 pisze:informacja z infolinii: dziecko po 18 r.ż. jeśli składa i ma orzeczenie na stałe to dostaje kartę na czas nieokreślony, ale niestety nie spytałam o młodsze, czy wtedy też na czas nieokreślony. Jejku wiedziałam, że o czymś zapomnę, a teraz już się nie dodzwonię...
I już wiem, dodzwoniłam się znów, infolinia: jeśli dziecko ma np. 16 lat i orzeczenie na stałe, to karta też na stałe albo do końca orzeczenia, jeśli czasowe, bo po co wydać na 2 lata, a potem dopiero na stałe? Ma być z korzyścią dla rodziny i bez dodatkowych utrudnień i papierów. Pani przyznała, że rozporządzenie jasno tego nie określa, więc słusznie debatowaliśmy, ale chyba w końcu przebrnęliśmy przez ten temat :) Pozdrawiam
ODPOWIEDZ