Fundusz alimentacyjny raz jeszcze - Księgowość

Strona 5 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 12 gru 2018, 11:07

...człowieku W POLSCE USTALA SIĘ WYNIK FINANSOWY A NIE FUNDUSZ...ZASADA RZETELNOŚCI ODNOSI SIĘ DO WYNIKU FINANSOWEGO A NIE FUNDUSZU.

NIE MA ZNACZENIA CO TY NIEDOUKU SOBIE UWAŻASZ I MYŚLISZ....BO ZASADY KSIĘGOWOŚCI OPSÓW OKRESLA UOR PLUS UOFP I ROZPORZĄDZENIE MRIF.... a nie ustawa tworząca FA, z której jej zapisom trzeba nadać właściwą treść ekonomiczną.

W RMRIF NIE MA JUŻ KSIĘGOWANIA NALEŻNOŚCI JAKO ZOBOWIĄZAŃ. AUTORKA TYCH KSIEGOWAŃ CZLYLI PANI BAKALARSKA ZOSTAŁA WTEDU ODSUNIĘTA OD TWORZENIA PLANÓW KONT.

TAK STANOWI PRAWO POLSKIE I DYREKTYWA 2013/34....choć pewnie pierwszy raz o takiej dyrektywie słyszysz.

A co najważniejsze.

OBOWIĄZUJE I W PRAWIE POLSKIM I UNIJNYM ZASADA TREŚCI EKONOWMICZNEJ.

A w ustawie o pomocy osobom uprawnionym do alimentów jest wyraźnie napisane a art 27 u1:

"Dłużnik alimentacyjny jest obowiązany do zwrotu organowi właściwemu wierzyciela należności w wysokości świadczeń wypłaconych z funduszu alimentacyjnego osobie uprawnionej, łącznie z odsetkami ustawowymi za opóźnienie?

I TYM POWYŻSZYM ZAPISOM TRZEBA TERAZ NADAĆ TREŚĆ EKONOMICZNĄ. UCZY SIĘ TEGO JUŻ NA PIERWSZYM ROKU RACHUNKOWOŚCI. :lol:

ILE DŁUŻNIK ZWRACA OWW....100% TEGO CO WYPŁACONO OSOBIE UPRAWNIONEJ

MASZ ZATEM NALEZNOŚĆ NA 100%.

W UOR MASZ ART 3 UST 1 PKT 18 LIT C ...A ZATEM OWA NALEŻNOŚĆ JAKO ŻE JEST KRÓTKOTERMINOWA ZALICZANA JEST DO AKTYWÓW OBROTOWYCH.

MASZ ZATEM ZWIĘKSZENIE WARTOŚCI AKTYWÓW OBROTOWYCH

A JAK MASZ ZWIĘKSZENIE WARTOŚCI AKTYWÓW OBROTOWYCH TO MASZ SPEŁNIONĄ DEFINICJĘ PRZYCHODÓW Z ART 3U1PKT 30 UOR

"przychodach i zyskach - rozumie się przez to uprawdopodobnione powstanie w okresie sprawozdawczym korzyści ekonomicznych, o wiarygodnie określonej wartości, w formie zwiększenia wartości aktywów, albo zmniejszenia wartości zobowiązań, które doprowadzą do wzrostu kapitału własnego lub zmniejszenia jego niedoboru w inny sposób niż wniesienie środków przez udziałowców lub właścicieli"

DLACZEGO NIE MOŻESZ TEJ KWOTY KSIĘGOWAĆ NA ZOBOWIĄZANIACH:

PO 1

PO DEKRECIE NA 225 NIE SPEŁNIASZ DEFINICJI ZOBOWIĄZAŃ, GDYŻ ZGODNIE Z ART 255, KTÓRY WYŻEJ CYTUJĘ ZADANIA ZLECONE OD ZAWSZE ROZLICZA SIĘ NIE Z DOCHODÓW PRZYPISANYCH LECZ POBRANYCH. A DLACZEGO NIE SPEŁNIASZ DEFINICJI ZOBOWIĄZAŃ, CYTUJĘ DEFINICJĘ Z ART 3U1PKT20 UOR :

"zobowiązaniach - rozumie się przez to wynikający z przeszłych zdarzeń obowiązek wykonania świadczeń o wiarygodnie określonej wartości, które spowodują wykorzystanie już posiadanych lub przyszłych aktywów jednostki;

KAPUJESZ W KOŃCU....JAK KOMORNIK NIC NIE WPŁACI OPSOWI TO ON NIE MA OBOWIĄZKU WPŁATY DO BUDŻETU.

TO CO TY NIEDOUKU KSIĘGUJESZ NA 225 NIE SPEŁNIA DEFINICJI ZOBOWIĄZAŃ

PO 2

ZASADY USTALANIA WYNIKU FINANSOWEGO, KTÓRY TY NIEDOUKU CIĄGLE MYLISZ Z FUNDUSZEM JEDNOSTKI, USTALA ART 42 UOR.

W ART 42 U 2 JEST NAPISANE:

"Wynik działalności operacyjnej stanowi różnicę między przychodami netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów, z uwzględnieniem dotacji, opustów, rabatów i innych zwiększeń lub zmniejszeń, bez podatku od towarów i usług oraz innych podatków bezpośrednio związanych z obrotem, oraz pozostałymi przychodami operacyjnymi a wartością sprzedanych produktów, towarów i materiałów wycenionych w kosztach wytworzenia albo cenach nabycia, albo zakupu, powiększoną o całość poniesionych od początku roku obrotowego kosztów ogólnych zarządu, sprzedaży produktów, towarów i materiałów oraz pozostałych kosztów operacyjnych."

A ZATEM VAT NIE WCHODZI NA WYNIK FINANSOWY. CZYLI PRZYCHODY SĄ NETTO. WYŁĄCZENIE TO NIE OBEJMUJE JEDNAK NALEŻNOŚCI ZWIĄZANYCH Z ZADANIAMI ZLECONYMI. A ZATEM NA WYNIKU MASZ MIEĆ CAŁĄ KWOTĘ Z ZADAŃ ZLECONYCH JEDNAKŻE BEZ PODATKU VAT ALE Z CZĘŚCIĄ DOT. ZADAŃ ZLECONYCH.

ZASADY USTALANIA WYNIKU FINANSOWEGO OKREŚLA NAM USTAWA O RACHUNKOWOŚCI I RMRIF....a nie bdmb czy polityka rachunkowości ops

TO PRAWO POLSKIE I UJNIJNE OKREŚLA ZASADY RACHUNKOWOŚCI I ZASADY USTALANIA WYNIKU FINANSOWEGO.
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2018, 11:26

...I CO WIĘCEJ.

DO KONCA 2010 ROKU FORMALNIE OBOWIĄZYWAŁO ROZPORZĄDZENIE MINISTRA FINANSÓW z dnia 24 lipca 2006 r.w sprawie planów finansowych zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostkom samorządu terytorialnego ustawami, przekazywania dotacji celowych i przekazywania pobranych dochodów związanych z realizacją tych zadań.

A ZATEM ZGODNIE Z PARAGRAFEM 8 OWEGO ROZPORZĄDZENIA:

Jednostka organizacyjna przekazuje na rachunek podstawowy właściwej jednostki samorządu terytorialnego pobrane dochody budżetowe związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostce samorządu terytorialnego ustawami, według stanu środków na:
1) 10. dzień miesiąca - w terminie do dnia 13. danego miesiąca;
2) 20. dzień miesiąca - w terminie do dnia 23. danego miesiąca.

OPS PRZEKAZYWAŁ POBRANE A NIE PRZYPISANE DOCHODY WEDŁUG ICH STANU.

A ZATEM JEŚLI DOCHODY NIE BYŁY POBRANE TO ICH STAN BYŁ ZERO

A SKORO BYŁ ZERO TO ZERO BYŁO GMINA WINNA WOJEWODZIE.

CZYLI MACIE W OPSACH I ZALICZKĘ ALIMENTACYJNĄ I FUNDUSZ ALIMENTACYJNY BŁĘDNIE OD ZAWSZE KSIĘGOWANY WYKAZUJĄC NA 225 ZOBOWIĄZANIA, KTÓRYCH NIE MACIE I KTÓRE NIE SPEŁNIAJĄ NAWET DEFINICJI ZOBOWIĄZAŃ.

Od zawsze oprogramowanie bdmb błędnie Wam liczy i zaliczkę i FA
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2018, 14:23

Ja już odpuściłam dyskusje, ponieważ mimo że Pan TWoj cały czas przytacza Komunika MF i schemat księgowań to NIE odpowiedział mi na proste pytanie powiązane z tym Komunikatem chociaż sprytnie twierdzi że mi na nie odpowiedział. " WYRAZY WSPÓŁCZUCIA' (ten zwrot zapamiętałam ze szkolenia, które prowadził Pan Tomasz W) dla wszystkich którzy będą chcieli prowadzić dyskusję na temat ewidencji księgowej funduszu alimentacyjnego na tym forum. Ja się poddaję :)
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 12 gru 2018, 15:04

Anna P rozpoczynając wątek zadała konkretne pytanie, a tu wywiązała się dyskusja na 5 stron.
anka2018
Stażysta
Od: 15 maja 2018, 14:00
Zajmuję się: księgowość

Napisano: 12 gru 2018, 15:45

renia50 pisze:Ja już odpuściłam dyskusje, ponieważ mimo że Pan TWoj cały czas przytacza Komunika MF i schemat księgowań to NIE odpowiedział mi na proste pytanie powiązane z tym Komunikatem chociaż sprytnie twierdzi że mi na nie odpowiedział. " WYRAZY WSPÓŁCZUCIA' (ten zwrot zapamiętałam ze szkolenia, które prowadził Pan Tomasz W) dla wszystkich którzy będą chcieli prowadzić dyskusję na temat ewidencji księgowej funduszu alimentacyjnego na tym forum. Ja się poddaję :)

odpowiedź została udzielona kilka razy.

Po pierwsze, że wszystko jest na schemacie do którego link podałem....bo jest. A jest tam wyjasnione ze NIE MA JUZ PRZEPISÓW O KSIĘGOWANIU NALEŻNOŚCI JAKO ZOBOWIĄZAŃ, I ŻE TE PRZEPISY ZOSTAŁY ZMIENIONE OD 1 STYCZNIA 2011.

Po drugie, że zasady rachunkowości określa nie ustawa tworząca FA lecz ustawa o rachunkowości i RMRIF. A z nich wynika zasada treści ekonomicznej i fakt, że jak na 225 zaksięgujesz część należną BP to ta część nie spełnia definicji zobowiązań....bo jak nic dłużnik Wam nie ściągnie to nic wojewodzie nie jesteści winni. I DLATEGO UWAŻAM, ŻE MACIE KŁOPOTY Z MNOŻENIEM PRZEZ ZERO.

Po trzecie dziś wyżej wszystko objaśniłem tak jak się to robi studentom na podstawach rachunkowości. ALE TRZEBA ZNAĆ PODSTAWOWE DEFINICJE W RACHUNKOWOŚCI.

I raz jeszcze napiszę:

.... DO BUDŻETU PAŃSTWA ZWRACA SIĘ 60% KWOTY POBRANEJ A NIE PRZYPISANEJ. PROSZĘ TO W KOŃCU ZROZUMIEĆ. A ZATEM DEKRET, O KTÓRY SIĘ PYTA RENIA50 JEST NA ORGANIE NA KONCIE 224, CO JEST NA SCHEMACIE, ALE ROBI SIĘ GO OD KWOT POBRANYCH A NIE PRZYPISANYCH.

KAPUJECIE W KOŃCU????

RAZ JESZCZE Z ART 255 UOFP:

Art. 255. 1. Zarząd jednostki samorządu terytorialnego przekazuje pobrane dochody budżetowe związane z realizacją zadań z zakresu administracji rządowej oraz innych zadań zleconych jednostce samorządu terytorialnego odrębnymi ustawami, pomniejszone o określone w odrębnych ustawach dochody budżetowe przysługujące jednostce samorządu terytorialnego z tytułu wykonywania tych zadań, na rachunek bieżący dochodów dysponenta części budżetowej przekazującego dotację celową, według stanu środków określonego na:
1) 10 dzień miesiąca - w terminie do 15 dnia danego miesiąca;
2) 20 dzień miesiąca - w terminie do 25 dnia danego miesiąca.

Ile jesteś winna wojewodzie jak stan na koniec miesiąca masz zero bo komornik nic nie pobrał od dłużnika ???? ILE????

....60???? tak jak to ten niedouk bdmb księguje???? Czy zero :!: :!: :!:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 12 gru 2018, 17:07

Raz jeszcze link do komunikatu MF:

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_

i cytat z niego:

Jeżeli jednostka, która ewidencjonuje operacje związane z funduszem alimentacyjnym działa m.in. w formie jednostki budżetowej, to należy mieć na uwadze, iż zobowiązana jest do prowadzenia ksiąg rachunkowych zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości i ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych, z uwzględnieniem zasad wynikających z rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. w sprawie rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego, jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, państwowych funduszy celowych oraz państwowych jednostek budżetowych mających siedzibę poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej. Z opisu do konta 221 – „Należności z tytułu dochodów budżetowych" (ujętego w załączniku nr 3 do rozporządzenia) wynika, iż służy ono do ewidencji należności z tytułu dochodów budżetowych. Na stronie Wn konta 221 ujmuje się ustalone należności z tytułu dochodów budżetowych i zwroty nadpłat, natomiast na stronie Ma tego konta ujmuje się wpłaty należności z tego tytułu oraz odpisy (zmniejszenia) należności. Dodatkowo ewidencja szczegółowa do konta 221 powinna być prowadzona według dłużników i podziałek klasyfikacji budżetowej, których należności dotyczą. W tej sytuacji ewidencja należności z tytułu funduszu alimentacyjnego powinny być ujęte w ewidencji prowadzonej w jednostce budżetowej na koncie 221 w korespondencji z kontem 720 – „Przychody z tytułu dochodów budżetowych".

Macie stosować UOR, UOFP i RMRIF a nie ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Nieznajomość zasad rachunkowości i podstaw prawnych powoduje, że stosujecie wprost art 27 ust 4 tej ustawy, stanowiący, iż:

"40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa"

JA CAŁY CZAS ROZUMIEM PYTANIE JAKIE DO MNIE KIERUJECIE....ALE WIDZĘ, ŻE WY NIE ROZUMIECIE CZYM SIĘ ZAJMUJECIE. BO MYLICIE PRZEPISY I ZASADY KTÓRE MYŚLAŁEM, ŻE MACIE W MAŁYM PALCU :roll: :?

KOMUNIKAT MF Z 2011 WYRAŹNIE WSZYSTKO WYJAŚNIA I WYŻEJ WAM TO ZAZNACZYŁEM.

SPOSÓB KSIĘGOWANIA OKREŚLA NIE POWYŻSZY PRZEPIS USTAWY TWORZĄCEJ FA, LECZ SĄ TO WYŻEJ WSPOMNIANE PRZEPISY UOR, UOFP I RMF (RMRIF).

Rozumiesz w końcu Renia50?

Bo jak widzisz Anka2018....lwia część księgowych OPSów pojęcia nie ma jak się prowadzi księgowość. Dzięki za post i wywołaną dyskusję :idea:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2018, 12:41

[quote="TWoj"]Raz jeszcze link do komunikatu MF:

KOMUNIKAT MF Z 2011 WYRAŹNIE WSZYSTKO WYJAŚNIA I WYŻEJ WAM TO ZAZNACZYŁEM.

A skąd w komunikacie z 2011 roku powołuje się na zasady wynikające z rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. w sprawie rachunkowości oraz planów kont.
renia50
Referent
Od: 06 lis 2017, 13:53
Zajmuję się: ksiegowa

Napisano: 13 gru 2018, 21:02

...jakby Pani przewineła stronę MF do końca, to na dole można przeczytać:

Data utworzenia: 10.09.2012 Data publikacji: 10.09.2012 11:47

Data ostatniej modyfikacji: 11.09.2018 14:28

Autor: Departament Rachunkowości i Rewizji Finansowej
Osoba publikująca: Aneta Gołdyń Osoba modyfikująca: Aneta Gołdyń

A zatem MF czuwa aby stan komunikatów był na bieżąco. I jak widać komunikat dot. sposobu ksiegowania FA został uaktualniony do obowiązujących przepisów.

A ZATEM OD LAT MACIE BŁĘDNE KSIĘGOWANIA....I ZALICZKI I FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO. :? :roll:
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2018, 11:09

Wracając do początku jak mam wyksięgować z konta 225 a zaksięgować na konto 640
AnnaP
Stażysta
Od: 11 lut 2018, 21:20
Zajmuję się: Księgowanie

Napisano: 22 gru 2018, 16:52

AnnaP pisze:Wracając do początku jak mam wyksięgować z konta 225 a zaksięgować na konto 640

...a niby po co taki dekret? Przecież tu o konto 720 chodzi.

Cieszy mnie, że z końcem roku niektórzy na tym forum zrozumieli, że mylą nie tylko konta ale i zasady ich obowiązujące przy księgowaniu FA. :roll: :roll: :roll:

WESOŁYCH ŚWIĄT
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 5 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x