Fundusz alimentacyjny raz jeszcze - Księgowość

Strona 6 z 6    [ Posty: 55 ]

Napisano: 02 sty 2019, 11:42

Na początek roku 2019 raz jeszcze podaję link do komunikatu MF:

https://www.mf.gov.pl/ministerstwo-finan ... TANCE_yQ5z_

i cytat z niego:

Jeżeli jednostka, która ewidencjonuje operacje związane z funduszem alimentacyjnym działa m.in. w formie jednostki budżetowej, to należy mieć na uwadze, iż zobowiązana jest do prowadzenia ksiąg rachunkowych zgodnie z zasadami określonymi w ustawie z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości i ustawie z dnia 27 sierpnia 2009 r. o finansach publicznych, z uwzględnieniem zasad wynikających z rozporządzenia Ministra Rozwoju i Finansów z dnia 13 września 2017 r. w sprawie rachunkowości oraz planów kont dla budżetu państwa, budżetów jednostek samorządu terytorialnego, jednostek budżetowych, samorządowych zakładów budżetowych, państwowych funduszy celowych oraz państwowych jednostek budżetowych mających siedzibę poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej. Z opisu do konta 221 – „Należności z tytułu dochodów budżetowych" (ujętego w załączniku nr 3 do rozporządzenia) wynika, iż służy ono do ewidencji należności z tytułu dochodów budżetowych. Na stronie Wn konta 221 ujmuje się ustalone należności z tytułu dochodów budżetowych i zwroty nadpłat, natomiast na stronie Ma tego konta ujmuje się wpłaty należności z tego tytułu oraz odpisy (zmniejszenia) należności. Dodatkowo ewidencja szczegółowa do konta 221 powinna być prowadzona według dłużników i podziałek klasyfikacji budżetowej, których należności dotyczą. W tej sytuacji ewidencja należności z tytułu funduszu alimentacyjnego powinny być ujęte w ewidencji prowadzonej w jednostce budżetowej na koncie 221 w korespondencji z kontem 720 – „Przychody z tytułu dochodów budżetowych"

Macie księgowi stosować UOR, UOFP i RMRIF przy prowadzeniu ksiegowości a nie ustawę o pomocy osobom uprawnionym do alimentów. Zdarzeniom wynikającym z ustawy o FA macie nadawać treść ekonomiczną. Bo musicie stosować treść ekonomiczną a nie treść prawną wynikającą z ustawy o FA.

Nieznajomość zasad rachunkowości i podstaw prawnych powoduje, że stosujecie wprost art 27 ust 4 tej ustawy FA, stanowiący, iż:

"40% kwot należności stanowi dochód własny gminy organu właściwego wierzyciela, o którym mowa w ust. 3a, a pozostałe 60% tej kwoty oraz odsetki stanowią dochód budżetu państwa"

JA CAŁY CZAS ROZUMIEM PYTANIE JAKIE DO MNIE KIERUJECIE....ALE WIDZĘ, ŻE WY NIE ROZUMIECIE CZYM SIĘ ZAJMUJECIE. BO MYLICIE PRZEPISY I ZASADY KTÓRE MYŚLAŁEM, ŻE MACIE W MAŁYM PALCU :roll: :? A SZCZEGÓLNIE TO WIDAĆ W WYPOWIEDZIACH NA TYM FORUM BDMB, KTÓRY JEST INFORMATYKIEM. ROZUMIEM, ŻE INFORMATYK MOŻE NIE ZNAĆ ZASAD (BDMB SZCZEGÓLNIE ICH NIE ZNA) ALE ABY KSIEGOWA ZASAD PROWADZENIA KSIEGOWOŚCI NIE ZNAŁA...KOMUNIKAT MF Z 2011 CZY TEZ Z 2012 MODYFIKOWANY PRZEZ MF W 2018 WYRAŹNIE WSZYSTKO WYJAŚNIA I WYŻEJ WAM TO ZAZNACZYŁEM.

SPOSÓB KSIĘGOWANIA OKREŚLA NIE POWYŻSZY PRZEPIS USTAWY TWORZĄCEJ FA, LECZ SĄ TO WYŻEJ WSPOMNIANE PRZEPISY UOR, UOFP I RMF (RMRIF).

Rozumiecie w końcu ?

Zyczę Wam abyście ksiegowość OPSów w roku 2019 prowadzili już prawidłowo

Pozdrawiam TW
TWoj
Podinspektor
Od: 10 maja 2016, 15:48
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2019, 19:57

a jak przeksięgować jeżeli był robiony odpis aktualizujący na 290
ewa1234
Stażysta
Od: 16 paź 2017, 11:35
Zajmuję się: księgowość15

Napisano: 07 lut 2019, 21:46

...no ale odpis ma być na 290.

761/290 aktualizacja należności głównej
751/290 aktualizacja odsetek
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2019, 8:55

Ja mam inny dylemat i zresztą nie jeden po otrzymaniu ksiąg. (tak księgowała poprzedniczka)
Zaliczki alimentacyjne:

Wpłata 139/240 dłużnika konto

Odprowadzenie 50% UG 240/139
Odprowadzenie 50% UG 225/139
Co ja mam z tym robić????

Fundusz alimentacyjny
Wpłata 139/221 (dłużnika konto)
Przypis 221/225 60%
221/225 40%
221/240 odsetki

Odpis na samych kontach rozrachunkowych. Zero przychodów zero konta 222 i 800

Jest jeszcze jedna sprawa:
Od pracownika merytorycznego otrzymuje przypisy i wpłaty.
Z datą na koniec miesiąca, z tym,że ten pracownik wykazuje wpłaty , które są dokonane w następnym miesiącu w pierwszych jego dniach.Np wykaz ze stycznia , a kilka wpłat z początku lutego.( dłużnik wpłacił do komornika w styczniu)
Pytanie:
Ja pracuję na wyciągach bankowych za styczeń. Rozumiem,że dane z ksiąg nie będą się pokrywały z danym od pracownika?
GosiaW
Stażysta
Od: 31 paź 2018, 8:27
Zajmuję się: Księgowość OPS

Napisano: 08 lut 2019, 10:04

....oj tam...oj tam...masz wszystko żle ...ale chrzań to....lub popraw cały rok 2018 dekretami zbiorczymi, np. storno minus, storno plus.

Mnóstwo księgowych tak księguje udając, że to księgowość i jeszcze pyskują na mnie na tym forum.
TWoj
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 6 z 6    [ Posty: 55 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x