Witam
Zwracam się z takim zapytaniem mam rodzinę 5-cio osobową - w tamtym roku matka złożyła na kdr na 3 dzieci a w tym miesiacu to najstarsze wypadnie ponieważ koniec nauki. Moje pytanie brzmi czy te dwoje dzieci powinno mieć KDR? i rodzice?. Proszę o podpowiedz co zrobić
gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny
Re: gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny
Zgodnie z art. 6 ustawy o karcie Dużej Rodziny powinni mieć Karty
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
tak jest, art. 6 Ustawy o KDR
A co w sytuacji jeśli rodzina ma 3 dzieci, karty wydane były rok temu.
W tym roku w maju najstarszy kończy 25 lat. Dwoje młodszych (bliźniacy) kończą 18 lat w lipcu i ważność karty też upływa.
Czy ci młodsi mogą ubiegać się o przedłużenie karty ponieważ się uczą mimo tego że trzecie z dzieci karty już nie będzie miało ???
W tym roku w maju najstarszy kończy 25 lat. Dwoje młodszych (bliźniacy) kończą 18 lat w lipcu i ważność karty też upływa.
Czy ci młodsi mogą ubiegać się o przedłużenie karty ponieważ się uczą mimo tego że trzecie z dzieci karty już nie będzie miało ???
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
a na podstawie jakiego art. im się należy.
Wydaje mi się że nie, ponieważ w chwili rozpatrywania wniosku nie jest spełniony art.4 i nie jest to już rodzina wielodzietna.
Wydaje mi się że nie, ponieważ w chwili rozpatrywania wniosku nie jest spełniony art.4 i nie jest to już rodzina wielodzietna.
Liczy się pierwszy złożony wniosek, jak się rodzina załapała to nie ważne później jak odpadają członkowie, w dalszym ciągu traktowana jest jako wielodzietna rodzina, jeśli chodzi o rodziców to oni otrzymują KDR na stałe, karty będą im się należały nawet jak wszystkie dzieci dorosną 

-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
cały art. 6 Ustawy o KDR
Oprócz gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny - Karta Dużej Rodziny przeczytaj również:
karta -nie wiem jak wprowadzic wniosek
komu przysługuje karta?
Jak cofnąć wniosek do edycji?
Czy wymagane jest zaświadczenie ze szkoły?
czy należy się przedłużenie
Co ja teraz mam zrobić????
czy się należy
niepełnosprawnosc
Zapytanie symbol kancelaryjny
dodanie nowej osoby do rodziny
Źle przyznana karta
skany dokumentów
wniosek elektroniczny POMOCY!!!!!!!
sprawozdanie S04W w systemie
symbol klasyfikacyjny
Karta Dużej Rodziny dla opiekuna prawnego