gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny

Wybrane tematy:
Opowiedz o swych traumatycznych przeżyciach z SI KDR Duplikat, krok po kroku Małżeństwo bez wspólnych dzieci zamiast nazwisko imię KDR- dziecko niepełnosprawne osoba wcześniej była posiadaczem KDR
ODPOWIEDZ
Aga30

gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny

Post autor: Aga30 »

Witam
Zwracam się z takim zapytaniem mam rodzinę 5-cio osobową - w tamtym roku matka złożyła na kdr na 3 dzieci a w tym miesiacu to najstarsze wypadnie ponieważ koniec nauki. Moje pytanie brzmi czy te dwoje dzieci powinno mieć KDR? i rodzice?. Proszę o podpowiedz co zrobić
eko

Re: gdy ktoś wypadnie ze składu rodziny

Post autor: eko »

Zgodnie z art. 6 ustawy o karcie Dużej Rodziny powinni mieć Karty
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: mkaz »

tak jest, art. 6 Ustawy o KDR
Jola123

Post autor: Jola123 »

A co w sytuacji jeśli rodzina ma 3 dzieci, karty wydane były rok temu.
W tym roku w maju najstarszy kończy 25 lat. Dwoje młodszych (bliźniacy) kończą 18 lat w lipcu i ważność karty też upływa.
Czy ci młodsi mogą ubiegać się o przedłużenie karty ponieważ się uczą mimo tego że trzecie z dzieci karty już nie będzie miało ???
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

tak mogą
karolaa25

Post autor: karolaa25 »

a na podstawie jakiego art. im się należy.
Wydaje mi się że nie, ponieważ w chwili rozpatrywania wniosku nie jest spełniony art.4 i nie jest to już rodzina wielodzietna.
IGCIA

Post autor: IGCIA »

Liczy się pierwszy złożony wniosek, jak się rodzina załapała to nie ważne później jak odpadają członkowie, w dalszym ciągu traktowana jest jako wielodzietna rodzina, jeśli chodzi o rodziców to oni otrzymują KDR na stałe, karty będą im się należały nawet jak wszystkie dzieci dorosną :-)
mkaz
Starszy referent
Zajmuję się:
Kontakt:

cały art. 6 Ustawy o KDR
ODPOWIEDZ