Gdzie na Sylwestra socjalni?? - HYdE PaRK

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]

Napisano: 15 sty 2015, 14:29

Słuszna uwaga elmer - w Wilnie są Litwini..poza tym są jeszcze Rosjanie, Niemcy, Polacy..;)

Żona najprawdopodobniej jest ofiarą przemocy ze strony onych obcokrajowców, do tego stopnia, że kobieta ma jadłowstręt do kuchni wschodu i ogólnie fobię. Popracuj nad tym, warto by nawet pomyśleć o Ostrobramskiej - pomoże ...bo szkoda baby.
Wilno - niepowtarzalne miejsce i nie było a jest piękne- a Polacy są tam mile widziani. Co do Lwowa- serce boli...dzicz je zniszczyła ..
Emili
Stażysta
Od: 11 sty 2015, 17:22
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 14:41

w Litwie Poalcy mile widziani? Pierwsze słyszę... Człowiek się uczy całe życie. Przecież ichniejsze prezydent Litwy Dalia Grybauskaite tak się negatywnie wypowiadała a za polskie nazwy można nieźle oberwać.
Żona uważa, że wszystko co na wschód to dzicz. Ja się z nią nie zgadzam, ale na wczasy to nawet na Węgry czy do Bułgarii się nie zgadza. Twierdzi, że to tez wschód. Ja to bym się chętnie w tamte rejony wybrał. Tak samo jak na Ural, nad Niemen, czy do polskich miast na wschodzie. Chociaż mam awersję do wydawania pieniędzy tam gdzie mnie nie chcą.
PS. pielgrzymka w wykonaniu mojej żony odpada.
Taki przepis na kugelis jest ok?
Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pieprz, sól.
Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce i wycisnąć z nadmiaru wody. Słoninę pokroić w kostkę i zdrowo przyrumienić, następnie wlać do ziemniaków, wbić jajka, dodać posiekaną cebulę i czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 2 godzin.
Jak to w ogóle smakuje (jak placki ziemniaczane czy jak czorne kluski z patelni)?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 15:25

Dobra komorniku. Jeśli jednak kiedyś zdecydujesz się na odwiedziny daj znać! Litwę na nogi postawimy, żeby czuł się dobrze i powitanie w dwóch językach każę zrobić..plus kwiaty dla żony. Tyle przeszła..
A co do kugelis. Po wyciągnięciu z patelni kroję w kwadraty i dodatkowo obsmażam jeszcze z każdej strony, podaję z sosem ..lub ! gęstą śmietaną lub serem lub ! boczkiem podsmażanym na wierzchu- co kto lubi.
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 15:44

Nie wkurza was że przyjezdnym z Donbasu specjalny zespół ma szukac pracy a polscy bezrobotni muszą sobie radzić sami?
Ares

Napisano: 15 sty 2015, 15:47

wkurza mnie to, że ci z Donbasu to tacy Polacy jak ja Niemiec (a może nawet i mniej).
Co do reszty to im współczuję.
I mam tylko nadzieję, że to nie banderowcy
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 15:49

No właśnie. Niektórzy nawet po polsku nie gadają.
Czemu dla polaków nie ma mieszkań i pracy?!

Współczuję im ale k...a tak nie można robić!
Ares

Napisano: 15 sty 2015, 15:52

mi się wydaje, że im zrobiono większą krzywdę. Wmówiono im, że tu będzie lepiej. Że dadzą im pracę, mieszkania itd. A tak naprawdę, to pracę dostaną ludzie w Ośrodkach a mieszkań to nie będzie (poza paroma wyjątkami). Wracać nei będzie gdzie...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 15:53

Cwani i zaradni sobie poradzą. Ważne że na głowy pociski nie spadają.
Ares

Napisano: 15 sty 2015, 21:48

Trzymam za nich kciuki . Zaradni sobie poradzą..
Emili
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 15 sty 2015, 22:15

ares taki niby liberał, a tu proszę, polska dla polaków, mnie tam nic nie przeszkadza, jakbym uciekała przed wojną z niczym to też bym chciała coś dostać, u nas byli repatrianci i otrzymali naprawdę wiele i z niektórych też tacy polacy jak z koziej dupy trąbka, a pup był tak ciśnięty żeby im pracę znaleźć, że w ciągu miesiąca wszyscy mieli, chociaż języka nie znali a tych z donbasu to inne przepisy obowiązują, chyba mają tylko kartę polaka, ale może się mylę i tak myślę, że te mieszkania i robotę zobaczą jak świnia niebo, no ale przynajmniej nikt do nich nie strzela
marta20

Strona 2 z 4    [ Posty: 39 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x