Napisano: 15 sty 2015, 14:41
w Litwie Poalcy mile widziani? Pierwsze słyszę... Człowiek się uczy całe życie. Przecież ichniejsze prezydent Litwy Dalia Grybauskaite tak się negatywnie wypowiadała a za polskie nazwy można nieźle oberwać.
Żona uważa, że wszystko co na wschód to dzicz. Ja się z nią nie zgadzam, ale na wczasy to nawet na Węgry czy do Bułgarii się nie zgadza. Twierdzi, że to tez wschód. Ja to bym się chętnie w tamte rejony wybrał. Tak samo jak na Ural, nad Niemen, czy do polskich miast na wschodzie. Chociaż mam awersję do wydawania pieniędzy tam gdzie mnie nie chcą.
PS. pielgrzymka w wykonaniu mojej żony odpada.
Taki przepis na kugelis jest ok?
Składniki: 2 kg ziemniaków, 0,5 kg słoniny, cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, pieprz, sól.
Przygotowanie: Ziemniaki zetrzeć na tarce i wycisnąć z nadmiaru wody. Słoninę pokroić w kostkę i zdrowo przyrumienić, następnie wlać do ziemniaków, wbić jajka, dodać posiekaną cebulę i czosnek, pieprz i sól. Dokładnie wszystko wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem formy. Piec około 2 godzin.
Jak to w ogóle smakuje (jak placki ziemniaczane czy jak czorne kluski z patelni)?
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare