czy ops może prowadzić sprawy gminnej komisji rozwiązywania problemów alkoholowych? W jaki sposób powoływani są członkowie komisji, czy kandydat na członka musi wyrazić swoją zgodę, czy też wójt bez porozumienia z osobą może powołać ją na członka komisji?
jak ma taki kaprys to może nawet zrobić go pełnomocnikiem i już! Bo taki ma kaprys. Ja zostałam właśnie w taki sposób w te bagno wrobiona.A tak naprawdę to nic nie miałem do powiedzenia.Siła wyższa. Pozdrawiam
Nikt nikogo nie może zmusic, aby był członkiem komisji. Każdy członek musi wyrazic zgodę na akces,
Zgodnie z ustawa członkom komisji p/ alkoholowej przysługuje wynagrodzenie - ustala je Rada Gminy
A jak wójt może powołać na członka komisji osobę nie będącą jego pracownikiem, jak wójt może powołać na członka komisji osobę nie mającą szkolenia? Co może, to może.
Rada Gminy w uchwale przyjmującej program może ustalić, że wynagrodzenia nie będzie. Ale musi być stosowny zapis w uchwale.
u nas komisja spotyka się raz na 1,5 - 2 mies. tzn. wszyscy członkowie na rozmowach motywujących
oprócz tego sprawami na bieżąco zajmuje się koordynator w ramach swojego etatu