Napiszcie co to takiego pełnomocnik GK RPA, bo pomimo 12-to letniego stażu w tym temacie nie mam zielonego pojęcia o czym piszecie!
Otóż włg. mojej wiedzy i stanu prawnego na dzisiaj sprawy się mają tak:
1. Ustawa mówi iż program realizuje OPS, lub inna jednostka wskazana w programie, czyli Rada np wskazuje jako inną jednostkę Urząd Miejskia co za tym idzie środki finansowe na realizację programu są w Urzędzie (jeśli Rada nie wskaże innej jednostki to środki na realizację programu są w OPS!!!!!)
Należało by teraz jasno powiedzieć iż jak Rada nie wskaże innej jednostki budżetowej to program realizuje kierownik OPS mając środki w budżecie i zawierając wszystkie potrzebne ku temu umowy i stosując wszystkie procedury.
2. Jeżeli natomiast Rada wskaże Urząd Miejski jako jednostkę to zg. z ustawą Burmistrz może powołać zarządzeniem swojego pełnomocnika w celu realizacji programu i wyposażyć go w stosowne pełnomocnictwa(np. merytoryczne, czy finansowe)
3. GK RPA natomiast jest powoływana przez Burmistrza zg z ustawą do realizacji zadań które wynikają z ustawy a nie do realizacji zadań programu.
- zadania komisji na dzisiaj to motywowanie do leczenia, opiniowanie wniosków o nowe pozwolenia, kontrola podmiotów handlujących alkoholem z zachowaniem przepisów dotyczących kontroli z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej( zachęcam do lektury), oraz inicjowanie działań w zakresie zadań programu(w praktyce oznacza to wspólne układanie programu na nowy rok).
GKRPA w zarządzeniu o powołaniu ma też często nadany przez Burmistrza regulamin, który reguluje sposób pracy komisji
Odpowiedzcie mi zatem co to pełnomocnik GK RPA?
- czy to przewodniczący komisji powołuje swojego pełnomocnika, jeśli tak to na podstawie jakich przepisów i w jakim celu?
Chętnych do dyskusji zapraszam:
[email protected]