gminna komisja przeciwdziałania alkoholizmowi - Uzależnienia, Bezdomność

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 10 mar 2009, 9:32

To ktoś bardzo na Ciebie postawił. Zacznij od dobrych szkoleń i poszukaj u siebie w gminie specjalistów. Musisz z kimś współpracować.
~Danka

Napisano: 10 mar 2009, 12:35

Szukam właśnie szkoleń, poprzedni pełnomocnik polecał mi szkolenia z PARPY
~Anuś

Napisano: 10 mar 2009, 17:15

Też bym tak zaczęła.
~Danka

Napisano: 11 mar 2009, 10:10

ja jestem pełnomocnikiem od 2 lat. Chwalę sobie szkolenia z organizowane przez SPS z Krakowa. Zresztą najczęściej otrzymuję ich oferty. Jednak z doświadczenia wiem, że pomimo udziału w takich szkoleniach, wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi i trzeba szukać, czytać, pytać.... Dla pełnomocnika b. ważny jest dobry skarbnik , jako partner, bo finanse, rzecz święta, on zna się na nich najlepiej, a pełnomocnik musi być zorientowany w sposobach wydawania pieniędzy.
~miśka

Napisano: 15 mar 2009, 15:31

Napiszcie co to takiego pełnomocnik GK RPA, bo pomimo 12-to letniego stażu w tym temacie nie mam zielonego pojęcia o czym piszecie!
Otóż włg. mojej wiedzy i stanu prawnego na dzisiaj sprawy się mają tak:
1. Ustawa mówi iż program realizuje OPS, lub inna jednostka wskazana w programie, czyli Rada np wskazuje jako inną jednostkę Urząd Miejskia co za tym idzie środki finansowe na realizację programu są w Urzędzie (jeśli Rada nie wskaże innej jednostki to środki na realizację programu są w OPS!!!!!)
Należało by teraz jasno powiedzieć iż jak Rada nie wskaże innej jednostki budżetowej to program realizuje kierownik OPS mając środki w budżecie i zawierając wszystkie potrzebne ku temu umowy i stosując wszystkie procedury.
2. Jeżeli natomiast Rada wskaże Urząd Miejski jako jednostkę to zg. z ustawą Burmistrz może powołać zarządzeniem swojego pełnomocnika w celu realizacji programu i wyposażyć go w stosowne pełnomocnictwa(np. merytoryczne, czy finansowe)
3. GK RPA natomiast jest powoływana przez Burmistrza zg z ustawą do realizacji zadań które wynikają z ustawy a nie do realizacji zadań programu.
- zadania komisji na dzisiaj to motywowanie do leczenia, opiniowanie wniosków o nowe pozwolenia, kontrola podmiotów handlujących alkoholem z zachowaniem przepisów dotyczących kontroli z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej( zachęcam do lektury), oraz inicjowanie działań w zakresie zadań programu(w praktyce oznacza to wspólne układanie programu na nowy rok).
GKRPA w zarządzeniu o powołaniu ma też często nadany przez Burmistrza regulamin, który reguluje sposób pracy komisji

Odpowiedzcie mi zatem co to pełnomocnik GK RPA?
- czy to przewodniczący komisji powołuje swojego pełnomocnika, jeśli tak to na podstawie jakich przepisów i w jakim celu?
Chętnych do dyskusji zapraszam: [email protected]
~Waldek

Napisano: 16 mar 2009, 10:24

wydaje mi się,że jednak wszystkim chodzi o Pełnomocnika wójta/burmistrza ds. rozwiązywania problemów alkoholowych,a \"pełnomocnik GKRPA\" to taki skrót myślowy
~deny

Napisano: 16 mar 2009, 12:44

Waldemar to bardzo merytoryczny fachowiec i jak mówi, to wie, co mówi. Korzystajcie z jego rad i wskazówek, a na pewno źle na tym nie wyjdziecie.
A skróty myślowe nie zawsze należy stosować, bo to komplikuje funkcjonowanie, nie tylko pełnomocnikom.
~renata

Napisano: 16 mar 2009, 18:41

Renatko, ale ja się ciągle uczę. Pozdrawiam serdecznie
~Waldek

Napisano: 22 kwie 2009, 12:03

Mam pytanie do Waldka - co należy zrobić jeśli do gkrpa wpłynie wniosek o ustalenie czy osoba jest uzależniona???????
Jakie jest postępowanie w takim przypadku i gdzie można znaleść druku, wzory pism, postępowania dot. gkrpa ????????
~Anuś

Napisano: 27 kwie 2009, 13:28

gotowych wzorów nie ma; trzeba szukać życzliwych i bardziej doświadczonych, którzy zechcą pomóc.
~ewa

Strona 3 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x