GR - kurator zawodowy czy społeczny? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 sie 2013, 13:53

Do grupy roboczej powołujecie kuratorów zaw. czy społecznych?
~K-

Napisano: 23 sie 2013, 14:40

..ponadto członkami grup roboczych mogą być również kuratorzy zawodowi lub społeczni ( art.9 a ust.12 uPpwr.)
ale w jakim sensie - powołujecie do GR?
Jeśli obecny sprawca z NK np.: miał kuratora zawodowego ( bo zawiasy i dozór) - to powołujesz personalnie konkretnie tego człowieka- jego kuratora.
Nie wiem ? coś przeoczyłam.
~emilka

Napisano: 23 sie 2013, 15:11

Rodzina była objęta nadzorem kuratora więc powołaliśmy właśnie tego KONKRETNEGO kuratora zawodowego do pracy w ramach Grupy Roboczej, a on nam pismem wskazał, że do pracy nad tą rodziną deleguje kuratora społecznego (imiennie wskazał). Myślisz, Emilko, że tak, w razie kontroli, będzie w porządku?
~B

Napisano: 23 sie 2013, 15:14

ustawa pisze,,kuratorzy sądowi\'\'
~ela

Napisano: 23 sie 2013, 16:04

ma być kurator zawodowy lecz migają się jak zwykle i wysyłają społecznych - wyraźnie ustawa mówi nie można lecz co tam - robią co chcą
~///

Napisano: 23 sie 2013, 16:43

a kurator społeczny to co juz nie sądowy elu?
Oczywiście że może byc społeczny
~anna

Napisano: 23 sie 2013, 16:56

Przeanalizujmy to:
ela: kuratorzy sądowi - dzielą się w zależności od wykonywanych obowiązków na
1.kuratorów zawodowych - dla dorosłych ( wykonujących orzeczenia w sprawach karnych) i kuratorów i rodzinnych ( wykonujących orzeczenia w sprawach rodzinnych i nieletnich)
2. Kuratorów społecznych - wykonujących orzeczenia w jednym z dwóch powyższych zespołów- lecz pełniący swoje zadania społecznie.

do B- Powołaliście do grupy kuratora- tego faktycznego , rodziny? tak?
- dali innego -( bo tamten np. był na urlopie) ale ten społeczny -temat ogólny kumał- więc ( nawiązując do wpisu o kuratorach j/w). jest o.k. - nawet bardzo ładnie.

P.S pasowało by ażeby Jerry - tu zerknął od czasu do czasu- i sprawdził - ja w zasadzie z ramienia \"jego Fundacji \"ale... ?( żartuje-..)
pozdrawiam.
~emilka

Napisano: 25 sie 2013, 22:41

emilko, doskonale sobie radzisz.
Twoje posty są na poziomie profesjonalnym. Potrafisz wyczerpująco, rzeczowo i logicznie dać podpowiedź na zadany temat.
Nic dodać nic ująć z mojej strony.
Trzymaj tak dalej.
~Jerry

Napisano: 25 sie 2013, 23:09

do Jerry
dziękuję bardzo...
ale zerknij tu nadal od czasu do czasu...i sprawdzaj.. no i bywaj tu z nami.
(...trochę tam wiem- ale ile jeszcze nie wiem....?! więc .. po prostu musisz tu być!- koniecznie :) To nie tylko moje zdanie.

----------------------------------------
P.S: szkoda ...ale..mam nadzieję:) - a to osobista refleksja
~emilka

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x