pomagam pisać osobie zażalenie na postanowienie prokuratury o odmowie wszczęcia dochodzenia. na grupie sprawca przyznał, że spoliczkował, kopał, wyzywał, ofiarę. czy do tego zażalenia można wydać osobie ksero NK cz.D?
ja bym wlaśnie wydał , bo mi się tam sprawca przyznał, że faktycznie była przemoc, a jak policja przesłuchiwala to chyba stwierdził, że jest czysty i nic nie zrobił, bo odmowa była.
x, nie jesteś superpolicjantem ani superprokuratorem. Prawomocna odmowa wszczęcia postępowania toczy się swoim torem. Strony mają prawo do zażalenia.
Zatem nie możesz wyręczać instytucji stojących na straży przestrzegania prawa i prowadzić własnego śledztwa czy dochodzenia.
Procedura NK ma pomagać unormować złe relacje, zabliźniać rany, pomagać szukać rozwiązań i podnosić na duchu, a nie dawać okazję do zabawy w \"policjantów i złodziei\".
co do powyższego:eipiem
1.7 dni temu uzyskałam wiadomość ,że w rodzinie z NK- ponownie źle się dzieje ( ponoć). Zgłosiłam dzielnicowemu z GR- właściwie nie jemu- ponieważ go nie ma , zgłoszenie przyjął dyżurny- ale niestety do dzisiaj nikogo nie było. Absolutnie nie narzekam- są wakacje- urlopy..itp Jeden policjant obsługuje 3 miejscowości.- Po prostu pojechałam sama.....- to apropos bezpieczeństwa. Choć zastanawiałam się czy nie jechać z księdzem.....on w zasadzie był wolny i chętny.
2. Pani X- po raz kolejny twierdzi , że wszytko jest w porządku- przez telefon źle, a w domu -jak jesteśmy nikt o niczym nie wie, sąsiedzi także nie wiedzą, - ale sam wiesz -przecież przemoc psychiczną nie jest tak łatwo udowodnić- tym bardziej , że pani x autentycznie - uśmiecha się i jest zadowolona. Ale udało mi się zmotywować ją do spotkania z psychologiem. Jest nadzieja -..To apropos - przerwania przemocy.
A mnie się wydawało - że -zapewnić bezpieczeństwo i przerwać przemoc.
P.S- widzisz , nie zawsze jest jak uczyli Cię w szkole. Przepraszam za sarkazm-( mówię o ludzkich przeżyciach-)- ale Twój patos jest równie wyczuwalny.
no wiem, że nie jestem superpolicjantem i tym drugim, ale jak się faktycznie tak zadzieje, że komuś stanie się krzywda w takim sensie, że sobie osoba sama zrobi coś (ofiara), albo dojdzie do takiej eskalacji przemocy , że się pozabijają to myslicie, że kto będzie winny?-prokurator i policja? wątpię w to, zaraz pretensje wszyscy będą mieli do członków grupy roboczej i przede wszystkim do pracownika socjalnego, że nic nie zrobił. a dlaczego nie mogę udostępnić informacji zawartych w NK cz.D, które mogą mieć znaczący wpływ na bieg spraw?w sensie jakiś przepis tego zabrania, czy tak sobie sami wnioskujecie, że nie wolno?
paragraf 10.1.- Rozporządzenia ..w sprawie procedury NK dalej...
2.W przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa dokumenty , o których mowa w ust.1, są przekazywane organom właściwym do prowadzenia postępowania przygotowawczego ( np. Prokurator, Sędzia etc- w zależności jaka to forma). Nie ma mowy o wydaniu komuś innemu.
P. S.
Właśnie jestem w trakcie pisania odpowiedzi na pismo z Sądu. Organ zwrócił się o udzielenie informacji na temat charakteru podejmowanych interwencji, jej treści i podejmowanych czynności w sprawie. No ale jeśli Ty napisałaś zażalenie i wskazałaś , iż są dowody takie i takie , to pewno niebawem będziesz im odpisywała szczegóły tak jak ja.
Zażalenie poszło- tak?- pracujcie dalej- plan pomocy dla rodziny macie- zwiększyć częstotliwość wizyt posesyjnych, zobowiązania sprawcy- współpracuje z wami czy nie? coś wyciągnąć od niego itp. działania - zaprotokołować. Zresztą macie rękę na pulsie-podejmujcie stosowne działania adekwatne do sytuacji.Ofiara jest poinstruowana co ma robić na wypadek powtórzenia się zachowania sprawcy- a jak się pozabijają - to będzie śledztwo ( żartuje ..tak się nie stanie)
Ale wie pan/ i co - to moje zdanie - a ja w tym temacie to tak naprawdę \" siksa \" jestem- ale skoro odmówili wszczęcia - to nie mieli nic- nawet w zakresie niezbędnym.