zamknięcie NK - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 22 sie 2013, 0:14

czy zespół może zamknąć NK - sytuacja w rodzinie unormowała się, ale ofiara jakiś czas temu zgłosiła ze swej strony zawiadomienie do prokuratury i prokuratura nadal prowadzi działania w danej sprawie, wiadomo, że działania takie przeciągają się w czasie?
~elan

Napisano: 22 sie 2013, 9:12

Lepiej jeszcze poczekać. nie zamykać w toku postępowania prokuratury.
~Boogi

Napisano: 22 sie 2013, 9:18

My nie zamykamy, utrzymujemy monitoring raz w miesiącu i czekamy na wynik sprawy.
~Agnieszka

Napisano: 03 wrz 2013, 13:25

Witam:)Mam pytanie, czy GR może zamknąć procedurę NK w rodzinie,w której doszło do stosowania przemocy w rodzinie i jest wszczęte postępowanie karne z art. 207 kk i wydano sprawcy nakaz opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym oraz wydano zakaz zbliżania się do pokrzywdzonego? Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
~Monia

Napisano: 03 wrz 2013, 13:30

Witam:)Mam pytanie, czy GR może zamknąć procedurę NK w rodzinie,w której doszło do stosowania przemocy w rodzinie i jest wszczęte postępowanie karne z art. 207 kk i wydano sprawcy nakaz opuszczenia lokalu zajmowanego wspólnie z pokrzywdzonym oraz wydano zakaz zbliżania się do pokrzywdzonego? Dokładnie chodzi mi o to, czy fakt, że mąż nie zamieszkuje już w jednym domu z żoną wobec której stosował przemoc i zarazem nie prowadzą wspólnego gospodarstwa domowego jest powodem dla zamknięcia procedury Niebieskie Karty? Dodam że wyrok w danej sprawie jeszcze nie zapadł. Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź.
~Monia

Napisano: 03 wrz 2013, 13:45

Nie mam teraz czasu się rozwijać..- ale nie zamykaj procedury na czas trwania postepowania karnego .
~emilka

Napisano: 03 wrz 2013, 14:44

zakaz zbliżania się jest tak skuteczny jak ustny zakaz \"nie ruszaj\" wydany lwu w sklepie mięsnym. Nie zakańczaj, pójdzie siedzieć zamkniesz.
~Jkob

Napisano: 05 wrz 2013, 0:44

A jeśli sprawca pił alkohol,stosował przemoc a po wyjściu z zk teraz nie nadużywa i nie stosuje przemocy od 9 miesięcy to kończycie?Nie przeszedł żadnej terapii od alkoholu,nie pije bo nie może.Czy to że nie przeszedł terapii od alkoholu to wskazanie do niezamykania karty??Przypominam-nie stosuje już przemocy,wypije czasami.
~Lka

Napisano: 05 wrz 2013, 2:56

Lka, skoro sprawca nie stosuje przemocy, to po kiego grzyba prowadzić dalej procedurę NK?
Skierowanie przez GKRPA na dobrowolne lub przez sąd na przymusowe leczenie ma swoje odrębne uwarunkowania. To, że gościu nie przeszedł terapii AA, ale zaprzestał picia z powodów np. zdrowotnych, wcale nie świadczy na jego niekorzyść. Wręcz przeciwnie.
Sama piszesz, że wyszedł z ZK i nie pije oraz nie stosuje przemocy...
Nie ma przemocy=nie ma procedury.
~Jerry

Napisano: 09 wrz 2013, 9:42

świete słowa Jerrego:)
~kasia

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x