Grupa wsparcia dla rodziców dzieci w placówce opiekuńczo wychowawczej - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 14 paź 2011, 23:23

chcę żeby u nas taka grupa powstała ale nie jestem pewna czy mogę taką grupę prowadzić. Skończyłam pedagogikę i podyplomowe terapię pedagogiczną. I do końca nie jestem pewno czy się nikt nie przyczepi bo teraz do wszystkiego trzeba mieć jakiś papierek. Proszę o odpowiedz.
~Teresa

Napisano: 15 paź 2011, 0:58

Bardzo ciężko odpowiedzieć na to pytanie. Przede wszystkim powinnaś je zadać samej sobie. Czy czujesz się kompetentna i poradzisz sobie. Ludzie będą wywalać z siebie wiele bezsilności ale też może oberwać się tobie. Może jest ktoś z kim razem mogłabyś to robić. Może też trochę edukacji w takiej grupie. Warsztaty kompetencji, umiejętności społecznych itp. Musisz sobie odpowiedzieć na wiele pytań. Jak będziesz prowadzić tą grupę. Czy nie zaczniesz prowadzić terapii bez czyjegokolwiek wsparcia i superwizji albo czy nie zostaniesz bogiem wszystkowiedzącym i doradzającym itp itd.
~ale jaja

Napisano: 15 paź 2011, 2:15

nie papier a kompetencje...obawiam się, że bez dobrego przygotowania taka grupa da więcej strat niż zysku.

teraz wymyślam, ale może na początek coś lżejszego nie wiem w jakim wieku macie dzieciaki, są przecież urlopowane wiec może coś o wyznaczaniu granic, o zasadach w domu, o tym jak spędzać czas ze swoim dzieckiem, coś w czym sprawdzisz czy w ogóle czujesz się w pracy z taką grupą, bo jestem przekonana, że zobaczysz inny obraz tych rodziców i inny siebie w relacjach z nimi a już na pewno wyjdą jakieś zgrzyty, konflikty w pracy z grupą niełatwych dorosłych.

Prowadzę zajęcia dla samotnych matek, takie o wyznaczaniu norm właśnie, o zasadach o nagrodach, karach o etapach w rozwoju, wychodzą różne rzeczy np. depresje nie jestem złotą rączką nie wiem i nie umiem wszystkiego więc kieruje do specjalistów. W tym czasie 2 pedagog i wolontariusze zajmują się dziećmi. Potem prowadzimy wspólne zajęcia, aby pokazać takiej mamie jak spędzać czas ze swoim dzieckiem bez telewizora. Niby nic ale dla mnie niezły warsztat, mamy się czegoś nauczą a dzieci mają dużo radości...
Myślę, że dużo łatwiej nam- \"tylko\" po pedagogice prowadzić np gr wsparcia dla rodziców dzieci z ADHD, coś wąskiego o czym mamy b. dobre pojęcie ale nie wikłamy się w procesy grupowe. Poszukaj w sobie i swojej placówce a na pewno znajdziesz coś w czym czujesz się mocna, co jest Wam potrzebne i co nie będzie obejmowało szeregu problemów naraz.
~ja

Napisano: 15 paź 2011, 11:02

Teresko do kwalifikacji nikt się nie doczepi, natomiast reszta zależy od Twojej wiedzy, doświadczenia i umiejętności pracy z grupą.
Od początku prowadzimy grupę wsparcia z pedagogiem, ilość pojawiających się w czasie spotkania wątków (tzw. osobistych wycieczek) wymaga interwencji i sporej uważności z naszej strony.
~Ewa

Napisano: 15 paź 2011, 12:03

Teresa jak ci się czyta te wypowiedzi?
~ale jaja

Napisano: 19 paź 2011, 14:13

Bardzo dziękuję za odpowiedzi teraz wiem że mogę prowadzić taką grupę wsparcia.
~teresa

Napisano: 19 paź 2011, 23:24

Powodzonka:)
~Ewa

Napisano: 02 gru 2011, 12:31

kochani czy możecie przesłać kilka tematów lub konspektów jeżeli takie macie z zajęć prowadzonych z rodzicami dzieci z POW. Lub podać jakieś ciekawe strony. Proszę o odzew.
~Iga

Napisano: 03 gru 2011, 17:58

Moi drodzy, grupę wsparcia może prowadzić ktoś kto czuje się na siłach; musi być dość \"rozgarniętym\" człowiekiem, z doświadczeniem życiowym i zawodowym w \"naszej branży\", posiadać wiedzę i umiejętności z zakresu komunikacji międzyludzkiej, umieć słuchać innych, umieć postawić się w roli tych rodziców (rodzin) - umieć popatrzeć na życie przez ich pryzmat. Jeśli macie takie \"kwalifikacje\" to możecie zacząć od poniedziałku (albo lepiej od piątku - ten dzień faktycznie lepiej się sprawdza ;) U nas pedagog doskonale daje radę, choć frekwencja nas nie smuci. Jednak nie odpuszczamy :) Pozdr.
~Wojtek

Napisano: 03 gru 2011, 18:00

Sorry, FREKWENCJA NAS SMUCI ;)
~Wojtek

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x