Kasia Etatysta piaskownica gniewamy się jak dzieci oceniasz po wynikach a nie zaangażowaniu to etatysto wszystkie placówki powinni dawno pozamykać w pi... ja nie potrzebuje do działania wypalonych przywilejami ludzi tylko asertywnych nowoczesnych wychowawców z jajem bo razem lepiej mnie tam się udało a ty dalej biadolisz przepraszam wy biadolicie narzekacie ludzie macie tysiące fakultetów macie teczki poczucie wyższości umiejętności mądrości to nie bądźcie przewodnikiem portalowym tylko działajcie i nauczcie się samorządowej rzeczywistości u mnie są biadolący kp i kn i super ludzie z kp i kn tyle że dalej w okopach ja jestem na cenzurowanym bo wywalczyłem ale ruszyłem z okopu etatysto jeszcze raz powtarzam zabranie przywilejów to straszna niesprawiedliwość ale ktoś nie dopilnował i tam kieruj pretensje
Zgadzam się z Tobą Spartanie. Może gdyby było 300 lub 3000 Spartan byłoby inaczej. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem. Zaciskamy pośladki i do przodu. Czasu się już nie cofnie. Co do zmiany warunków to wiem, że bywa różnie. U mnie sprawa jest załatwiona od lipca. U znajomych nadal nic nie wiedzą.
Marcinie, nawet jakby było tych Spartan i 30 tyś. to i tak nic by nie załatwili. W Wa-wie poszło na wybory 300 tys osób odwołać HGW. I co? I nic!
2 mln. Polaków zaprotestowało \"nogami\" wyjeżdżając z tego kraju. I co? I nic!
Co chwila jakaś nowelizacja KN (nam zabrali szybko, im zabierają na raty związki protestują, straszą... I co? I nic!
Nie da się rozmawiać z kimś, kto ma w du...ie co masz do powiedzenia.
Dopóki będą chętni wykonywać trudną i odpowiedzialną pracę za żenująco niską pensję, dopóty nikt nic nie załatwi. Jak sprywatyzują pomoc społeczną, to dopiero będziecie zarabiać
Marcinie i pewnie pamiętasz, że największą reprezentacje na konsultacjach do ustawy o pieczy miało Ośrodki Adopcyjne i ZNP (w obronie karty). I co? I nic!
Dobry wieczór.
Pracuję w placówce opiekuńczo-wychowawczej jeszcze z karty. Zatrudnieni z Kodeksu Pracy zmieniają się co miesiąc.
Zmiany od nowego roku psują status wychowawcy. Ustawodawcy dużo mówią o dobru dziecka a sami destabilizują życie dzieci w placówkach pozwalając na bardzo niskie zarobki pracowników na kp a co za tym idzie dużą rotację wychowawców. Może ten problem zgłoszony władzom przez większą grupę lub bardziej wpływową miałby jakieś szanse.
Sam doświadczam zmian, dostałem wypowiedzenie zmieniające a w nim cięcie dochodów o 50%.
Próbuję jeszcze negocjować. Ale słysząc od lat że powiat nie ma pieniędzy trudno być pewnym. Przestałem się dziwić ludziom, że tak szybko zmieniają pracę a przecież na tym cierpią dzieci, które nie miały stabilnej sytuacji rodzinnej.
Może są pomysły, żeby to zmienić.
Pozdrawiam
Do wychowawcy -\" Sam doświadczam zmian, dostałem wypowiedzenie zmieniające a w nim cięcie dochodów o 50%\".
Proszę Podaj podstawę prawną wg. której dyrektor wręczył Ci wypowiedzenie zmieniające.
Pozdrawiam.
Dyrektor podał przyczynę- art.237 ust. 2 ustawy z dnia 9 czerwca 2011 r. o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej (Dz. U.z 2013 r., poz.135 ze zm)
Do wychowawcy -
Art. 237.
1. W stosunku do osób, o których mowa w art. 1 ust. 1a ustawy z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela, w brzmieniu obowiązującym do dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, zatrudnionych w placówkach opiekuńczo-wychowawczych,
o których mowa w art. 228 ust. 1 i art. 229 ust. 1–7, ustawę z dnia 26 stycznia 1982 r. – Karta Nauczyciela stosuje się przez okres 2 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy.
2. Osoby, o których mowa w ust. 1, po upływie 2 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, stają się pracownikami samorządowymi w rozumieniu ustawy z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych (Dz. U. Nr 223, poz. 1458, z późn. zm.69)).
3. W odniesieniu do osób, o których mowa w ust. 1, przez okres 2 lat od dnia wejścia w życie niniejszej ustawy, nadzór pedagogiczny sprawuje wojewoda.
Są to wszystkie przepisy w ustawie o pieczy traktujące wychowawców zatrudnionych w oparciu o KN.
Czyli do końca 2013 wychowawcy (KN) podlegają zawartym w KN unormowaniom prawnym, a KN jasno określa tryb rozwiązania stosunku pracy. W KN nie ma czegoś takiego jak wypowiedzenie zmieniające. Inna sytuacja będzie po 1 stycznia wtedy dyrektorowi będzie łatwiej obniżyć pobory, ale to dopiero przed nami.