jak obliczyć czynsz wg stawki gminnej - Dodatki mieszkaniowe

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 24 sty 2014, 17:00

4. Wydatkami, o których mowa w ust. 3, są:
1) czynsz,
2) opłaty związane z eksploatacją i utrzymaniem nieruchomości w częściach przypadających na lokale mieszkalne w spółdzielni mieszkaniowej,
3) zaliczki na koszty zarządu nieruchomością wspólną,
4) odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego,
5) inne niż wymienione w pkt 1–4 opłaty za używanie lokalu mieszkalnego,
6) opłaty za energię cieplną, wodę, odbiór nieczystości stałych i płynnych,
7) wydatek stanowiący podstawę obliczania ryczałtu na zakup opału.
4a. Nie stanowią wydatków, o których mowa w ust. 4, wydatki poniesione z tytułu:
1) ubezpieczeń, podatku od nieruchomości, opłat za wieczyste użytkowanie gruntów,
2) opłat za gaz przewodowy, energię elektryczną, dostarczane do lokalu miesz-kalnego (domu jednorodzinnego) na cele bytowe
jest tu napisane że fundusz remontowy nie jest wydatkiem?
~KASIA

Napisano: 24 sty 2014, 20:07

fundusz liczymy - tyle że max. do wysokosci stawki czynszu gminy
~mm

Napisano: 25 sty 2014, 21:35

Ja tak robię jak kol mm, miałam kontrolę z NIK i wszystko w porządku. W skład stawki bazowej czynszu wchodzi fundusz remontowy tylko w mieszkaniach własnościowy by eksploatacja i fundusz remontowy nie przekraczał stawki czynszu jaki jest stosowany w gminie.np. stawka gminy 2,50 , z czynsz wnioskodawcy 3,00 zł to metraż 40m x 3,00 = 120,00 i metraż x 2,50 =100 zł to 20 zł odejmuję od czynszu i to stanowi do dalszego liczenie 100 zł
~Irena

Napisano: 27 sty 2014, 10:38

według zarządzenia burmistrza mam tak: 1Stawka czynszu wynosi 3,08 zł. 2. stawki czynszu za 1 m2 pow. użytkowej lokali wchodzących w skład mieszkaniowego zasobu gminy ustala się z uwzględnieniem czynników obniżających i podwyższających wartość użytkową w szczególności np.
brak co - 3%. I moje pytanie czy na podstawie tych czynników ustalona jest ta stawka gminna czyli 3,08 zł, czy jeżeli będzie ktoś chciał wynająć mieszkanie to właśnie za brak co będzie to stawka 2,99 zł za m2.
~lidia

Napisano: 27 sty 2014, 12:23

Tu niejako do wyboru widzę 2 stawki, można więc stosować obie odpowiednio do konkretnego mieszkania.
Jeśli zaś alternatywnie będziecie stosować tę większą do wszystkich, to zapewne nikt nie będzie urażony.
~jh

Napisano: 21 lut 2014, 12:00

A jak gmina nie ma zasobów mieszkaniowych to czy wydatki ze spółdzielni porównuje się z jakimiś wydatkami czy przyjumuje się to co podaje spółdzielnia.
Czy ktoś mi moze wyjaśnić art. 6 ust. 6 na chłopski rozum.
ania
~ania
VIP
Od: 18 maja 2011, 16:30
Zajmuję się:

Napisano: 21 lut 2014, 12:50

Mam pytanko, czy mogą być takie wydatki we Wspólnocie mieszkaniowej?
Mieszkanie 60,11 m2, rodzina 4 osobowa
1. czynsz stały i opł. eksp. 60.11
2. koszty i remonty 60,11
3. co 330.60
4. cw 96
5. odbiór nieczystości stałych 55
6. scieki 42.15
7. zimna woda 25,05
Co porównać do stawki gminnej?
~kasia

Napisano: 21 lut 2014, 13:38

Na pytanie ~ani: jeśli w gminie nie ma stawek gminnych, to nie widzę innego wyjścia jak uznać kwoty w całości.

Na pytanie ~kasi: Prawdopodobnie 1+2, przy zastrzeżeniu, że wspólnot nie dotyczy pojęcie czynszu.

~jh

Strona 2 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x