jakie mają nastąpić zmiany w d dz

Wybrane tematy:
socjoterapia Opieka prawna nad małoletnią wychowanką w ciąży Zwolnienie dziecka z placówki opiekuńczo- wychowawczej urlopowanie wszystkich wychowanków z placówki... Alimenty ponowne umieszczenie w POW odpłatność za pobyt pensjonariusza w ZOL
~MARCIN

Re: jakie mają nastąpić zmiany w d dz

Post autor: ~MARCIN »

Marcin czy możesz podać e-maila do siebie???
~ale jaja

Post autor: ~ale jaja »

~Kasia a czy mogła byś napisać gdzie można poczytać coś o obecnym systemie pomocy dziecku i rodzinie ( może tez istnieje krytyka). Przecież obecnie trwają dyskusje i tworzenie tej ustawy a to chyba pozytywnie wpłynie na efekt końcowy.
Mnie zastanawia inna strona tej dyskusji - mam wrażenie że zamiast dyskusji na temat tego jakie zmiany dobrze by wpłynęły na polepszenie efektywności pomocy rodzinie, dyskutuje się na temat warunków pracy i zatrudnienia.
~Katarina

Post autor: ~Katarina »

Panie ,pani \"ale jaja\' tu masz szczególy co się nie podoba.
https://www.domdziecka.strefa.pl/uwagi_do_ustawy.html
Milej lektury.
~Spartan

Post autor: ~Spartan »

warunki pracy i zatrudnienia czy to nie jest związane z dobrze wykonywaną pracą jak to pisałem wcześniej niedługo ktoś kto pracuje z dziećmi jak będzie chciał zarabiać więcej o najniższej krajowej to będzie wytykany że dzieci nie kocha itd brutalne ale prawdziwe
~K

Post autor: ~K »

zwłaszcza w TVN Uwaga hehe.Żenujący program.
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Witam serdecznie. Nie zaglądałem kilka dni. Cieszę się, że temat zaczyna żyć. Strona, którą podałem zawiera informacje wypracowane dotychcza. Celem Koalicji jest wypracowanie wspólnego stanowiska na etap prac sejmowych. Nie jesteśmy hamulcowymi zmian. Próbujemy tylko wskazać, iż 12 miesięcy to za mało aby osiagać nowe standardt do których dochodziliśmy przez 10 lat. Jeżeli chodzi o adres: [email protected] Obecnie Koalicja zobowiązała sie do informowania placówek opiekuńczo - wychowawczych z terenu całego kraju o swoich działaniach. W Sejmie musimy być reprezentacją całego środowiska. Pozdrawiam wszystkich.
~ccc

Post autor: ~ccc »

A Ty Marcin w swojej placówce planujesz pozostawisz pracownika socjalnego???Bo mogą być dalej zatrudniani wg. nowej ustawy.
~Marcin

Post autor: ~Marcin »

Nie wyobrażam sobie żeby nie było pracownika socjalnego. W mojej fabryce pracuje osoba, która jest doskonale przygotowana, asertywna z kwalifikacjami.
~Lexio

Post autor: ~Lexio »

Mam nadzieję Marcin,że tak jak Ty mysli wielu mądrych dyrektorów.
~jmm

Post autor: ~jmm »

\"5.Na etapie przygotowania zmian systemowych absurdalnym jest pomysł rezygnacji z zatrudniania pracowników socjalnych w placówce - można do tego zmierzać jeśli nowy system będzie sprawnie funkcjonował a wychowawcy będą mieli zmniejszone pensum do 30 - 34; pozostały czas będą mogli przeznaczyć j.w.\"
Nie zgadzam się z tym że można zmierzać do likwidacji stanowiska ps w placówce. Jestem za utrzymaniem pracowników socjalnych. Jestem pracownikiem socjalnym, znam problemy dzieci oraz ich rodzin. Pracuję zarówno z dzieckiem jak i z jego rodziną, poszukuję aktywnie innych form wsparcia, lub umieszczenia dzieci w innych formach opieki (dzięki temu w naszej placówce bardzo skrócilismy czas oczekiwania na zmianę placówki), współpracuję z sądem, mopsem, kuratorami, pracownikami socjalnymi z rejonów. Wykonuję także wiele innych czynności na rzecz dziecka i jego rodziny. Nawet jeśli wychowawca będzie pracował 30-34 godziny w tygodniu a pozostały czas będzie poświęcał rodzinie nie da rady przerobić wielu tematów. Wiem o tym z praktyki, gdyż w poprzedniej pow właśnie pracowaliśmy w ten sposób.
Kompletnie nie podoba mi się stanowisko asystenta rodziny, może być tak że będzie miał on pod swoją opieką rodziny i dzieci przebywające w różnych placówkach, co moze spowodować obniżenie jakości jego pracy. Nie będzie pracował w zespołach wychowawczych na terenie placówki w sposób ciągły.
Myślę że dobrym pomysłem byłoby zorganizowanie w ramach koalicji jaka się zawiązała spotkania które pozwoliłoby nam się w jakiś sposób zorganizować i wypracować jakiś model postępowania. Z tego co pisał Marcin projekt ma być głosowany na jesieni tego roku, więc na takie spotkanie mamy zorganizowanie takiego spotkania mamy bardzo mało czasu.
ODPOWIEDZ