Czy w przypadku,gdy osoba prowadząca działalność gospodarczą wykazuje, iż w 3 miesiącach poprzedzających datę złozenia wniosku poniosła stratę (np. - 5,567 zł) jako jej dochód należy traktować kwotę odprowadzonych składek na ZUS przez te trzy miesiące? Rozlicza się ona w ramach dużego ZUS, stąd powiedziano mi, że jako jej dochód mam potraktować:
odprowadzoną składkę emerytalną, tj. 499,28 zł, składkę rentową 204,62 zł, składkę chorobową 62,67 zł, co daje miesięcznie 766,57 zł, a przez 3 miesiące 2299,71 zł. Tak więc wnisokodawca wykazuje, że jest na minusie 5,567 zł, a mam liczyć, że miał dochód 2299,71? Ponieważ jestem pracownikem o niewielkim stażu proszę o wyjaśnienie, czy jest to zgodne z prawem?, bo w komentarzu do ustawy nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie?
Strata z prowadzenia działalności gospodarczej a traktowanie
-
- Praktykant
- Zajmuję się: DM
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się:
Re: Strata z prowadzenia działalności gospodarczej a traktow
To jest jeden z trudniejszych problemów naszych dodatków. Nie znam schematu postępowania. Proponuję tak: jeśli ta działalność gospodarcza została niedawno rozpoczęta, to można przyjąć zero, w późniejszych okresach niech lepiej nie przychodzą, co można zasugerować. Jeśli przyjdą, to niech wykażą jakiś wiarygodny dochód. Niektóre gminy korzystają z dodatkowych oświadczeń na taki dochód. Ta kwota może obejmować np. koszty zakupów czy zapłacone składki.
Oprócz Strata z prowadzenia działalności gospodarczej a traktowanie - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
zasiłek chorobowy i macierzyński
weryfikacja w wydziale komunikacji wnioskodawcy
Nieaktualna faktura za prąd z 04/2016
właściciel mieszkania umieszczony w DPS
listy na lokale socjalne a wyroki zasądzające lokal
Ta sama osoba, dwa różne gospodarstwa
Pomocy w obliczeniu dochodu
Czy w przypadku otrzymania wynagrodzenia z praktyk zawodowyc
Jak prawidłowo przeprowadzić wywiad środowiskowy?
wydatki za centralne ogrzewanie
Wydatki za wodę - rozporządzenie
dochód za prace w Zakładzie Karnym
dod, z tytulu rozpoczecia roku szkolnego
help help brak prądu cena 1kWh???
zawiadomienie o przedłużeniu terminu!!!!
Kolejne wynajmowane mieszkanie puste...