Kontrakt socjalny u osoby przebywającej w schronisku - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 06 lut 2017, 14:40

Ustawa o pomocy społecznej nakłada obowiązek sporządzania kontraktu socjalnego z bezdomnymi przebywającymi w schronisku . Pytanie brzmi- kto powinien przeprowadzić ten kontrakt socjalny?. Pracownik socjalny MOPS. miejsca położenia schroniska czy OPS. ostatniego zameldowania stałego? jak jest u Was?
[email protected]

Napisano: 06 lut 2017, 15:07

to ja zapytam: jak będzie prowadził pracownik prace socjalna z klientem z ostatniego meldunku? mentalnie?
Wredniocha
Referent
Od: 17 gru 2016, 14:13
Zajmuję się: Innymi

Napisano: 06 lut 2017, 16:26

Z reguły pracę socjalną prowadzi tak czy siak pracownik socjalny schroniska, natomiast z drugiej strony nie jest też logiczne, żebym zobowiązywał się do pokrywania kosztów schronienia i innej pomocy w imieniu innego ośrodka - jak mogę się umówić z klientem, że klient zrobi coś i w zamian za to zrobi coś dla niego inny ośrodek? Przecież to jest dysponowanie środkami, które nie należą do mnie - to tak, jakbym zawarł z tobą umowę, że mój kolega pożyczy ci samochód, gdzie kolega nic o tym nie wie... Ktoś kiedyś pisał, że ma odpowiedź ministerstwa, że skoro kontrakt jest obowiązkowy, żeby udzielić schronienia w schronisku, to logiczne jest, że zawiera go ten ośrodek, który za to schronienie płaci.
jerzozwierz
Referent
Od: 17 sty 2006, 23:22
Zajmuję się:

Napisano: 06 lut 2017, 21:42

U nas w schronisku nie ma pracownika socjalnego,podlega to pod ops. Dobre pytanie kontrakt zawieramy my, czy ośrodek który płaci. Podrzućcie interpretację Ministerstwa
Jatez

Napisano: 07 lut 2017, 9:30

Też bym chciał. Ten ktoś, kto pisał, że ma, pisał jako niezalogowany, co uniemożliwiło wysłanie mu PW. Prosiłem w wątku, ale już się nie odezwał. Ogólnopolska Federacja na Rzecz Rozwiązywania Problemu Bezdomności prosiła swego czasu ministerstwo o utworzenie na stronie internetowej bazy pytań i odpowiedzi dot. przepisów związanych z bezdomnością. Ministerstwo ponoć ostatnio obiecało, że baza będzie.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 07 lut 2017, 12:13

właściwą miejscowo gminą do zawarcia kontraktu oraz jego realizacji jest gmina właściwa ze względu na miejsce ulokowania schroniska. Jednocześnie nadmienia się, iż pomoc i plan działania powinien wynikać z wiedzy oraz możliwości ośrodka Pomocy Społecznej właściwego z powodu ostatniego zameldowania.
ewkaa

Napisano: 08 lut 2017, 9:55

ewkaa pisze:właściwą miejscowo gminą do zawarcia kontraktu oraz jego realizacji jest gmina właściwa ze względu na miejsce ulokowania schroniska. Jednocześnie nadmienia się, iż pomoc i plan działania powinien wynikać z wiedzy oraz możliwości ośrodka Pomocy Społecznej właściwego z powodu ostatniego zameldowania.
ewkaa, a można wiedzieć, skąd to?
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 08 lut 2017, 14:50

Temat wałkowany na forum co kilka/kilkanaście dni. Już chyba nikt nic nowego nie wymyśli w tej sprawie:
viewtopic.php?f=2&t=207225173
viewtopic.php?f=2&t=207226818
viewtopic.php?f=2&t=207229457
grand

Napisano: 08 lut 2017, 16:11

Wałkowany będzie tak długo, aż nie zostanie rozstrzygnięty, a rozstrzygnięty może zostać tylko jakąś jednoznaczną interpretacją ministerstwa. Jak widzę, ten ktoś w tamtym wątku jednak się odezwał, ale napisał, że nie może przesłać, a ja z kolei, przy całym zaufaniu do innych forumowiczów, nie mogę w swojej pracy bazować na tym, że ktoś anonimowy twierdzi na forum, że coś widział.
jerzozwierz
Referent
Zajmuję się:

Napisano: 09 lut 2017, 9:29

ewkaa, a można wiedzieć, skąd to?[/quote]

zaczerpnięte z jednych z mądrych gazet " DORADCA W POMOCY SPOŁECZNEJ" temat: Kontrakt dla bezdomnych - trudna procedura.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x