kup a wypłata tylko dodatku stażowego
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
kup a wypłata tylko dodatku stażowego
Witam , proszę bardzo o podpowiedź: pracownik cały m-c chorował ma juz zasiłek chorobowy który wypłaca mu ZUS - ja wypłacam tylko dodatek stażowy zgodnie z regulaminem, dodatek ten jest bez zus ale jest podstawą podatku czy stosuję koszty uzyskania przychodu - gdy je zastosuję wychodzi mi niższy podatek? z góry bardzo dziękuje za podpowiedź - nie mogę dodzwonić się na krajową informacje skarbową.
-
- Podinspektor
- Zajmuję się: płace, księgowość
- Kontakt:
Re: kup a wypłata tylko dodatku stażowego
ja mam taka sytuację, że osoba była cały mc na zasiłku opiekuńczym i wypłaciła stażowy, zastosowałam kup;
Stosowanie kosztów
"Koszty uzyskania przychodów należy uwzględnić zawsze gdy:
pracownik otrzymał jakikolwiek przychód ze stosunku pracy, bez znaczenia jest jej wysokość i ilość przepracowanych dni,
są wypłacane ze środków pracodawcy, i tutaj ważna jest informacja; wynagrodzenie chorobowe też jest wypłacane przez pracodawcę, gdy zatrudnia on więcej niż 20 osób, a więc należy również przy takim tytule wynagrodzenia uwzględnić koszty,
gdy wypłata wynagrodzenia następuje już po ustaniu stosunku pracy, np. wypłacamy wynagrodzenie 10 następnego miesiąca a stosunek pracy ustał w ostatnim dniu miesiąca. Również gdy wypłacamy zaległy ekwiwalent za urlop lub tzw. „trzynastkę”, nawet parę miesięcy po ustaniu stosunku pracy należy uwzględnić „kup”." to fragment artykułu :
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit ... i-jak.html
Stosowanie kosztów
"Koszty uzyskania przychodów należy uwzględnić zawsze gdy:
pracownik otrzymał jakikolwiek przychód ze stosunku pracy, bez znaczenia jest jej wysokość i ilość przepracowanych dni,
są wypłacane ze środków pracodawcy, i tutaj ważna jest informacja; wynagrodzenie chorobowe też jest wypłacane przez pracodawcę, gdy zatrudnia on więcej niż 20 osób, a więc należy również przy takim tytule wynagrodzenia uwzględnić koszty,
gdy wypłata wynagrodzenia następuje już po ustaniu stosunku pracy, np. wypłacamy wynagrodzenie 10 następnego miesiąca a stosunek pracy ustał w ostatnim dniu miesiąca. Również gdy wypłacamy zaległy ekwiwalent za urlop lub tzw. „trzynastkę”, nawet parę miesięcy po ustaniu stosunku pracy należy uwzględnić „kup”." to fragment artykułu :
https://ksiegowosc.infor.pl/podatki/pit ... i-jak.html
-
- Stażysta
- Zajmuję się: npś
- Kontakt:
Re: kup a wypłata tylko dodatku stażowego
"Kiedy nie stosować kosztów uzyskania przychodu
Pracodawca nie może zastosować kosztów uzyskania przychodu wtedy, gdy:
- pracownik cały miesiąc przebywa na urlopie bezpłatnym,
- pracownik przebywa cały miesiąc na zwolnieniu lekarskim i otrzymuje z tego tytułu zasiłek chorobowy (wypłacany przez ZUS),
- pracownik przebywa cały miesiąc na zasiłku macierzyńskim,
- pracownik wykonuje dla pracodawcy odrębną pracę, za którą poza wynagrodzeniem otrzyma zapłatę. Wtedy koszty wlicza się w wynagrodzenie zasadnicze, a pomija w dodatkowym, w celu uniknięcia naliczenia dwukrotnie kosztów w tym samym miesiącu."
Pracodawca nie może zastosować kosztów uzyskania przychodu wtedy, gdy:
- pracownik cały miesiąc przebywa na urlopie bezpłatnym,
- pracownik przebywa cały miesiąc na zwolnieniu lekarskim i otrzymuje z tego tytułu zasiłek chorobowy (wypłacany przez ZUS),
- pracownik przebywa cały miesiąc na zasiłku macierzyńskim,
- pracownik wykonuje dla pracodawcy odrębną pracę, za którą poza wynagrodzeniem otrzyma zapłatę. Wtedy koszty wlicza się w wynagrodzenie zasadnicze, a pomija w dodatkowym, w celu uniknięcia naliczenia dwukrotnie kosztów w tym samym miesiącu."
Oprócz kup a wypłata tylko dodatku stażowego - Kadry przeczytaj również:
Zmiana warunków umowy w trakcie mesiąca
ZFŚS
świadczenie rehabilitacyjne
Podwyżki dla wybrańców
jak przechowywać dokumentację
Place DDJ
zasiłek opiek.po 25.03 - korekta
zasiłek opiek.po 25.03 - korekta
Ekwiwalent za urlop dla opiekunki osób starszych MOPS
zasiłek opiekńczy a lista obecności
zasiłek opiekuńczy a listy obecności