zasiłek opiek.po 25.03 - korekta

Wybrane tematy:
Przejście z asystenta rodziny na prac.soc. limit do 2000 z zfśś ubezpieczenie członka komisji przeciwalkoholowej Wypowiedzenie umowy o pracę zgłoszenie osoby przez płatnika Zatrudnienie obywatela Ukrainy
ODPOWIEDZ
EWA.SZ.
Praktykant
Zajmuję się: Księgowość i kadry OPSu
Kontakt:

zasiłek opiek.po 25.03 - korekta

Post autor: EWA.SZ. »

Kochani, czy składał ktoś korektę OŚWIADCZENIA na specj.zasiłek opiekuńczy (covid-19), i czy można w ogóle taką korektę złożyć, chodzi o to, że nie podzieliłam okresów (dat) na oświadczeniu, a pracownik życzył sobie podzielić.

Druga sprawa, czy weekendy liczycie jako dni przepracowane do wynagrodzenia
dolga
Referent
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Re: zasiłek opiek.po 25.03 - korekta

Post autor: dolga »

Jak korektę oświadczenia? Pracownik wypełnił oświadczenie i chyba je podpisał? Wypłacacie zasiłki czy wysyłacie do Zusu? Jeśli wysyłacię to rozumiem, że oświadczenie juz poszło do Zusu i jest po sprawie, jeśli nie wysylacie to ewentualnie można przepisać na nowo oświadczenie i skorygować listę plac, ale nie wiem czy ja dobrze zrozumiałam pytanie.
Kachna
Praktykant
Zajmuję się: księgowa
Kontakt:

Post autor: Kachna »

Jeśli wysłane do ZUS, to nie wiem czy można skorygować. Chodzi pewnie o to, żeby dni wolnych od pracy nie liczyć jako dni opieki. Wtedy można dłużej dzieckiem się opiekować. ;)
Aisab48
Stażysta
Zajmuję się: npś
Kontakt:

Post autor: Aisab48 »

Oświadczenie wypełnia i podpisuje pracownik następnie składa w kadrach. Nawet jeśli Ty wypełniłaś to mimo wszystko pracownik nie sprawdził i podpisał. Zasiłek opiekuńczy nalicza się zgodnie z oświadczeniem. Na początku zwracałam uwagę i dopytywałam, czy aby na pewno weekend wliczać do okresu zasiłkowego, bo dla pracownika korzystniej go wyłączyć. Sporo osób poprawiło oświadczenia, ale są też tacy, którzy nadal zgłaszają ciągiem więc dałam sobie spokój.
ODPOWIEDZ