Mamy zmiane do Ustawy o pieczy zastepczej z 24.05.2012r. - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]

Napisano: 29 maja 2012, 23:33

Drogi Etatysto, zmiana dotycząca liczby 45 dzieci w regionalnej placówce została wprowadzona po to by aktualnie jedyna w Polsce tego typu placówka prowadzona przez Marszałka Województwa Pomorskiego - Dom im. J. Korczaka w Gdańsku, nie musiała ulec przekształceniu pod względem liczby miejsc i redukcji personelu. I słusznie - oczekiwanie na miejsce w tej placówce, pomimo wysokich kosztów utrzymania dziecka wymaga upływu nawet kilku miesięcy. Koszty wysokie, bo opieka specjalistyczna kosztuje. Im mniejsza placówka, tym koszty wyższe. To ekonomia ale również realne potrzeby. Jakoś Marszałkowie dotychczas nie \"palą\" się do tworzenia regionalnych placówek dla dzieci potrzebujących specjalistycznych oddziaływań, pomimo że taka możliwość od lat była zapisana w ustawie o pomocy społecznej. A koszty utrzymania dzieci w drodze porozumień i tak pokrywają powiaty.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 30 maja 2012, 1:36

1) Nigdzie nie jest zapisane czym różni się placówka opiekuńczo-wychowawcza typu socjalizacyjnego od interwencyjnego i od specjalistyczno-terapeutycznego i na podstawie jakich kryteriów dzieci do tych placówek mają być kierowane. Jeśli ktoś wie coś więcej to bardzo proszę o wskazanie szczegółowych regulacji prawnych na jakiej podstawie dziecko ma być kierowane do konkretnej placówki.
2) Art. 98. 1. nie rozróżnia kwalifikacji osób pracujących z dziećmi w placówce opiekuńczo-wychowawczej. Znaczy to tylko tyle, że osoba spełniające wymienione w tym artykule kryteria może pracować w dowolnym typie z wymienionych placówek.

3) \"Art. 101. 1. Placówka opiekuńczo-wychowawcza jest prowadzona jako placówka opiekuńczo-wychowawcza typu:

1) socjalizacyjnego;

2) interwencyjnego;

3) specjalistyczno-terapeutycznego;

4) rodzinnego.

2. Typ placówki opiekuńczo-wychowawczej określa jej regulamin.

3. Placówka opiekuńczo-wychowawcza może łączyć zadania placówek, o których mowa w ust. 1 pkt 1–3.\"

Oznacza to tylko tyle, że zamiast likwidować 45 osobową placówkę socjalizacyjną wystarczy zmienić regulamin, połączyć np. 3 funkcje i git ;) A, że będzie drożej... no cóż.... skoro chcą płacić więcej to głupotą byłoby odmówić... przecież tego nie wymyślił nikt z placówek
~etatysta

Napisano: 30 maja 2012, 1:48

A co do dwóch frontów, to nikt jeszcze nie wygrał mając przeciwko sobie władzę (od ministrów po dyrektorów), media i \"piątą kolumnę\" we własnych szeregach - \"kolegów i koleżanki z pracy\" cieszących się, że \"w końcu tym świętym krowom zabiorą...\"
~etatysta

Napisano: 30 maja 2012, 13:21

jakie to polskie -niech zabiorą tym co mają lepiej(karcianym) ...,,dlaczego mam mieć mniej,,(kodeksowi)
~kn

Napisano: 30 maja 2012, 20:22

Prześledziłam zapisy i stwierdzam Etatysto że masz racje. Moim zdaniem władza o tym wie i celowo zwiększyli 45 ponieważ nie ma rodzin zastępczych, dzieci do umieszczenia jest dużo nie ma gdzie to liczą na zmianę regulaminów w paru placówkach i wyjdą z twarzą wyjdą. A na to i tak pieniądze się znajda i tak.
~Fasolka

Napisano: 31 maja 2012, 2:11

etatysto a jak nazwiesz działania związków zawodowych i oczywiście frekwencji w nich ludzi z kn porównaj frekwencje z górniczymi związkami, co złego w tym że premia zależy od zaangażowania w pracę u nas jest nowy dyrektor i jasne zasady premiowania angażuje się wykazuje jestem kreatywny i jestem doceniony a koledzy i koleżanki z kp nie mają nic przeciwko jest zdrowa rywalizacja oczywiście koledzy i koleżanki z kn tego nie rozumieją wszyscy mają mieć po równo i koniec oni wszakże mają tysiące studiów podyplomowych kursów itp ja chcę się rozwijać angażować czy lepszy jest system kn gdzie wszyscy dostają to samo
~Spartan

Napisano: 31 maja 2012, 12:11

Ale Spartan o co kaman? Bo kn wcale nie zakłada że wszyscy po równo? A zdrową rywalizację pomiędzy kp obserwuję u siebie w pracy - wszyscy podpieprzają wszystkich żeby mieć 2 dychy więcej...
~pele

Napisano: 31 maja 2012, 12:11

Ale Spartan o co kaman? Bo kn wcale nie zakłada że wszyscy po równo? A zdrową rywalizację pomiędzy kp obserwuję u siebie w pracy - wszyscy podpieprzają wszystkich żeby mieć 2 dychy więcej...
~pele

Napisano: 31 maja 2012, 12:13

Spartanie cieszę się, że masz tak dobrze w pracy i tak sprawiedliwie jesteś wynagradzany. Ja jednak wolę swoje 3 tys. \"na rękę\" i \"przywileje\". Jak będziesz maił lepiej, to daj znać może wtedy sam się zdecyduję przejść na KP (ciekawe czy ktoś z kp przebije mnie zarobkami ;) Tak więc Spartanie jeśli na kp jest lepiej niż na kn to dlaczego trzeba tą niedobrą kn zabierać siłą i podstępem? Chciałbym mieć wybór a nie przymus. Nigdy takiego nie będzie, bo gdyby na kp miałoby być lepiej albo tak samo dobrze jak na kn, to nie byłoby tego całego zamieszania ;).
Spartanie czy piszesz o nauczycielskich, karcianych związkach zawodowych, które nie upomniały się w wystarczającym stopniu o sierotki z kp (biedne, niezorganizowane, kiepsko wynagradzane i zatrudniane na \"śmieciowe umowy\"). Chyba, że kodeksowi pracownicy z placówek mają jakieś leniwe związki zawodowe o których nie wiem.
Związki zawodowe są zwykle związane z określoną opcją polityczną. Skoro wybieramy władzę, która związki zawodowe i dialog społeczny ma głęboko w ....., to nie można mieć pretensji do związków, że arogancka władza nie chce z nimi rozmawiać.
~etatysta

Napisano: 31 maja 2012, 13:17

przeciez nawet ci z kn nie mają po równo-jedni maja motywacyjny jesli zapracuja ,inni go nie maja- Spartanie
~kp

Strona 2 z 3    [ Posty: 21 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x