Modyfikacja - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]

Napisano: 28 gru 2016, 15:44

podejrzewam, że stosując metodę podaną przez Ojca też fałszujesz informacje - statystyczne na pewno, bo załatwiając wniosek bez kwalifikacji i przejścia przez proces decyzji świadczenia nadal są wypłacane na podstawie dochodu wprowadzonego w pierwotnym wniosku.
Ja robię tak, że taki wniosek o zmianę sytuacji kwalifikuję i robię z niego decyzję.
anabelka

Napisano: 28 gru 2016, 15:47

Jeśli zmiana dochodu nie ma wpływu na wysokość świadczenia, to nowa decyzja nie jest potrzebna. Wystarczy żeby fakt zmiany był odnotowany w programie (jako wniosek w związku ze zmianą sytuacji).
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 28 gru 2016, 15:51

nawet jak jest zakończony bez kwalifikacji??
dziwne... no ale ok
anabelka

Napisano: 28 gru 2016, 15:53

Tak. Ale dane z niego są przechowywane w programie. I np. jak będziesz w przyszłości rejestrować nowy wniosek tej osoby, to podpowiedzą się dane z poprzedniego wniosku, czyli z tego zakończonego bez kwalifikacji.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 28 gru 2016, 15:55

dzięki za info :)
anabelka

Napisano: 28 gru 2016, 22:08

Cieszę się że wyjaśniliście jak robi się prawidłowo zmiany bo nurtowało mnie to od dawna, ale mam pytania:
1. W jakich przypadkach należy wprowadzać zmiany przez wniosek o zmianę sytuacji życiowej i potem załatw bez kwalifikacji? Czy jeśli jest to np dochód uzyskany, który nie powoduje przekroczenia kryterium też robicie zmianę w systemie czy przeliczacie, wpinacie do teczki i nie zmieniacie w systemie, czy robicie to za każdym razem?
2. jak ktoś przyniesie dochód uzyskany i przekracza (trzeba uchylić), wprowadzacie wniosek o zmianę, wprowadzacie dochód i uchylacie, czy od razu uchylacie decyzję przez operację - decyzja uchylająca?
lena.

Napisano: 29 gru 2016, 8:27

1. Tak, rejestruję w programie.
2. Rejestruję wniosek o zmianę sytuacji życiowej i na jego podstawie wydaję decyzję zmieniającą (najczęściej na zł/zł) lub uchylającą w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 29 gru 2016, 9:46

1. A jak robić w przypadku gdy wnioskodawczyni przynosi decyzję, że dostała na rok świadczenie rodzicielskie (1000 zł miesięcznie)? W który wniosek robić wniosek o zmianę do pierwszego gdy była tylko matka i dziecko? Czy do drugiego gdy jest w składzie rodziny matka, konkubent i dwoje dzieci? Czy wystarczy jak na kartce przeliczyłam sobie dochody, wyszło mi, że po uzyskaniu dochodu nie zostanie przekroczone kryterium i nic nie zmieniałam.
2. Trzeba też robić wniosek o zmianę gdy wnioskodawczyni w pierwszym wniosku w składzie rodziny podała siebie i dziecko, w drugim wniosku złożonym na urodzone dziecko w składzie rodziny padała siebie, konkubenta i dwoje dzieci. Chodzi mi w tym przypadku o to, że pobrałam dochody konkubenta z empatii przeliczyłam sobie na kartce czy dochód na osobę w rodzinie i przekroczy 800 zł i czy nie zostanie odebrane świadczenie przyznane na pierwsze dziecko, zrobiłam notatkę i wpięłam wszystko wraz z dochodami konkubenta do teczki wnioskodawczyni. Czy to wystarczy czy trzeba robić wniosek o zmianę?
Pola*

Napisano: 29 gru 2016, 10:05

Ojciec76 pisze:1. Tak, rejestruję w programie.
2. Rejestruję wniosek o zmianę sytuacji życiowej i na jego podstawie wydaję decyzję zmieniającą (najczęściej na zł/zł) lub uchylającą w związku z przekroczeniem kryterium dochodowego.
Dzięki :D :D
lena.

Napisano: 29 gru 2016, 14:34

Ojciec76 pisze:Nie kwalifikujesz.
Wprowadzasz dane, zatwierdzasz zielonym przyciskiem.
Przechodzisz na okno Rejestracja i kwalifikacja- tutaj drukuję dochody, zaznaczam wniosek i w lewym dolnym rogu wybieram: Załatw bez kwalifikacji.
Wybierając załatw bez kwalifikacji jaki podać powód zamknięcia?
Pola*

Strona 2 z 4    [ Posty: 37 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x