Newton do elmera - HYdE PaRK

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]

Napisano: 11 gru 2014, 15:06

Ciebie też by zaliczyli. Biskupi lubili takie pączuszki jak ty. Odpust zupełny w zamian za lodzika.
Adam29

Napisano: 11 gru 2014, 15:08

Ale jakie argumenty elmer wpływają na Twoją opinię, innymi słowy co przemawia za tym, że chciałbyś żyć w tym okresie.?
Jakimi kryteriami się kierujesz przy wyborze filmu, powołałeś się na "Meducusa-" jakie prawdy dostrzegasz w tym filmie,argumenty, które można odnieść do Średniowiecza. Religia ??
Atom

Napisano: 11 gru 2014, 15:18

ręce opadają:
1. nie ja się powoływałem na ten film tylko ADAM. Ja nawet nie kojarzę bym go oglądał;
2. Średniowiecze to taki okres dojrzewania naszej cywilizacji. Tak jak okres dojrzewania człowieka, tak okres dojrzewania cywilizacji był bardzo burzliwy. Dużo się w nim działo. Dużo było wolności (wbrew temu co obecnie przekazuje się w podręcznikach i filmach). Był to okres wolności - zwłaszcza chodzi mi o wczesne Średniowiecze. Był okresem gwałtownym, ale dla mnie mającym urok. Tak jak chyba każdy z nas (oprócz Adama) z pewną nostalgią wracamy do okresu młodości tak z nostalgią patrzę na ten okres. Czuję sentyment do tego okresu. Nie był to okres łatwy do życia, ale jednocześnie pozwalał się wybić. Wszystko zależało od człowieka. To okres wolności. Odrodzenie to z kolei dla mnie okres bestialstwa. W Średniowieczu wojny toczyły się tylko między zainteresowanymi. Nie było poboru. Była też odpowiednio postawiona struktura, baza pojęć i obowiązków. Wszystko było poukładane: Bóg, król...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 15:27

Medicus mówił o medycynie krępowanej w Europie przez kościół.
Dżuma była dziełem szatana i tylko Bóg mógł (jeśli zechciał a jak wiadomo nie chciał) ją pokonać. Lekarzy jako takich nie było. Byli wędrowni cyrulicy. Ludzie padali jak muchy. Medycyna jako nauka sie nie rozwijała.
W Persji natomiast już wtedy prowadzono seminaria na temat leczenia. Pracowano nad nowymi metodami terapii, operowania i pozyskiwania leków. Wszystko za zgodą łaskawego i otwartego na postęp Allaha.

Polecam też film "Agora".
Im ludzie byli głupsi tym kościół był silniejszy.
Adam29

Napisano: 11 gru 2014, 15:36

kościół w średniowieczu był strażnikiem wiedzy. To on zachował pozostałości z Rzymu. Barbarzyńcy niszczyli księgi wbrew kościołowi a nie za jego aprobatą. Popatrz kto zdobył (pokonał) imperium i na jakim był poziomie cywilizacyjnym. Europa zanotowała wtedy niezły regres. Dzięki kościołowi nauka się rozwinęła. Można mówić czy nie rozwinęłaby się szybciej gdyby nie blokowanie jej w murach kościoła (skrót myślowy - info dla Emilki), ale i tak zasługi kościoła w przechowaniu pism i wiedzy są niepodlegające dyskusji. Bez niego odbudowanie wiedzy a potem jej rozwój trwałby zdecydowanie dłużej.
Orient startował w obecnym czasie z trochę innego pułapu a popatrz do czego doszedł. To raczej oni tutaj szukają lepszego życia (by przypadkiem nasze starać się zamienić w piekło) niż my tam. To ich religia jest wsteczna a nie nasza. Szkoda, że oni nie dostrzegają przyczyny swojego położenia - pierw uciekają z biedy do nas, a potem chcą wprowadzić przepisy, które spowodowały biedę u nas. Skończy się tym samym
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 15:39

Mój kolega dawno temu na Maturze ustnej dostał pytanie " Proszę scharakteryzować "Przedwiośnie", Żeromskiego o czym jest itd"
Kolega nie czytał kompletnie i zaczął mówić.
" Przedwiośnie to taka pora rokuuu, kiedy wszystkie śniegi topnieją i lody topnieją i tak samo ci robotnicy uciemiężeni zaczęli wyrywać się niczym te pierwsze kwiaty spod śniegu itd itd ( jacy robotnicy ?) pyta nauczyciel i mówi: widać ,że pan nie czytał ale za kombinowanie 5."

ps. tak samo Ty elmer . Za post " Średniowiecze - dlaczego chciałabym być i żyć w tej epoce" -
daję ci 5 za "wybrnięcie z tematu" - z czystej sympatii.
Atom

Napisano: 11 gru 2014, 15:42

a to miałem pisać rozprawkę historyczną o tej epoce?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 15:43

doceniam jednak że w międzyczasie doczytałeś co nie co .
ps. masz rację, teraz trzeba się pilnować, ważyć każde słowo, które się mówi.
Atom

Napisano: 11 gru 2014, 15:44

ja czy ty doczytałem? Bo już się gubię.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 11 gru 2014, 15:50

w międzyczasie kierownik przeprowadził rozmowę ze stroną- pan Złożył CV za syna, szuka dla niego pracy :? , przeprowadzono też rozmowę z płaczącą matką, która się boi, że jej dziecko zabiorą- i pewno tak się stanie, zresztą taka była moja intencja, przyszły też papiery z wydziału, omówiono też kwestię Wigilii- itd.
A co pan zrobił oprócz pisania na kompie w ciągu ostatnich np 20 minut ?
Atom

Strona 2 z 4    [ Posty: 31 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x